22 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη – Η μοιραία πτήση του Falcon Το θεμα της ημέρας
Ο Γιαννάκης Ομήρου στο Propago: Τιμούμε τον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου

Στις 14.9.1999 έχασε τη ζωή του ο τότε Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης.

22 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα και τόσο τραγικά ο Γιάννος Κρανιδιώτης, τιμούμε τον αγωνιστή, τον οραματιστή, τον πολιτικό, το μεγάλο Κύπριο, το μεγάλο Έλληνα και Ευρωπαίο.

Τιμούμε τον άνθρωπο που έθεσε τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Κύπρου, που υπήρξε το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα του Ελληνισμού τα τελευταία 47 χρόνια. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ο θεμελιωτής αυτής της μεγαλόπνοης πολιτικής. Η οποία υιοθετήθηκε εν μέσω ενστάσεων, αρνήσεων και δογματικών εμμονών.

Μεγάλοι σταθμοί το 1988 όταν ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβουλεύει την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. Μια αίτηση που υποβάλλεται δύο χρόνια αργότερα.

Το 1994 έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας με βάση την οποία η Κύπρος πρέπει να περιληφθεί στα κράτη που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη διεύρυνση.

Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη και στις ιστορικές ημερομηνίες της 16ης Απριλίου στην Αθήνα με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και της 1ης Μαΐου 2004 με την οριστική ένταξη της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κύπρος μπορεί πλέον να προσβλέπει σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, με προοπτική ανατροπής των κατοχικών δεδομένων και επανένωσης της πατρίδας μας.

Ο Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον Ελλαδικό χώρο,  εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κρανιδιώτης ήταν, κυρίως, ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για τον Ελληνισμό που μπορούσε να προωθήσει με τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού.  Με το πάθος του ιδεολόγου αλλά και την επίγνωση των δυνατοτήτων και των πραγματικών ορίων μιας πολιτικής. Έβλεπε ως επείγουσα αναγκαιότητα την υπέρβαση της στασιμότητας, της απραξίας  και της προσήλωσης στο παλιό.

Αγωνιούσε για την υιοθέτηση καινοτόμων αλλαγών που θα έβαζαν τον Ελληνισμό σε μια άλλη τροχιά ανάτασης και δημιουργίας. Απεχθανόταν τον αυτοσχεδιασμό, την τετριμμένη παραδοσιακή διπλωματία, τον εύκολο λόγο του εντυπωσιασμό  των ανέξοδων ρητορικών εκφράσεων. Εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες.

Ο Γιάννος  Κρανιδιώτης ήθελε την πολιτική διαδικασία αποτελεσματική, παραγωγική, με ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Και τους μεγάλους εθνικούς στόχους ρεαλιστικούς και εφικτούς. Αλλά και χωρίς εκπτώσεις από μείζονα εθνικά συμφέροντα και με κατοχύρωση των εθνικών δικαίων.

Αν και η ζωή του Γιάννου Κρανιδιώτη υπήρξε σύντομη, το όραμα του για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παραμένει διαχρονικό αλλά και επίκαιρο όσο ποτέ.

22 χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου, δημιούργησε νέα δεδομένα που αναχαιτίζουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και ενισχύουν τα πολιτικά ερείσματα του αγώνα του λαού μας για την επίτευξη λύσης δημοκρατικής, δίκαιης και ευρωπαϊκής.

Η ζωή και το έργο του Κρανιδιώτη θα αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Χρέος μας να τον θυμόμαστε και να τον τιμούμε

Σημ: Ο Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του μαζί με το γιο του Νικόλα σε αεροπορικό δυστύχημα πάνω από το Βουκουρέστι στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999.


Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου είναι Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας