Νέα τεχνοθρησκεία; Το θεμα της ημέρας
Ο Γιάννης Πανούσης στο Propago: Η Τεχνολογία [υποτίθεται ότι] θα συναντήσει [μήπως θα υπερβεί;] την Ανθρώπινη Φύση

Κανείς μας,πλέον

δεν είναι σε θέση

να εξεύρει το φάρμακο

 για τούτη τη νόσο…

Μ.Φρονιμάδη-Ματάτση, Οι αιρετοί

Με την ευκαιρία της [ξεχασμένης;] υπόθεσης των υποκλοπών, ανάμεσα στα  άλλα κρίσιμα προβλήματα που οφείλαμε να εξετάσουμε, ήταν κι αυτό της σχέσης Ανθρώπου και Μηχανών, στο πλαίσιο της απο-θέωσης της Νέας Εποχής. Της Πληροφοριακής Εποχής, όπου η Τεχνολογία [υποτίθεται ότι] θα συναντήσει [μήπως θα υπερβεί;] την Ανθρώπινη Φύση.

Η πανοπτική κουλτούρα τείνει να καταλήξει σε αντι-παιδευτική βαρβαρότητα,καθώς αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή[αν όχι συναίνεση].Αυτή η  αντισταθμιστική λογική φόβου κι ανασφάλειας από τη μιά και υποχώρηση/παραχώρηση της ιδιωτικότητας από την άλλη χειροτερεύει συνεχώς την ανθρώπινη κατάσταση.

Από την παρακολούθηση των αντιφρονούντων μέχρι τη γενικευμένη χειραγώγηση όλων των πολιτών, από τους [παρα]κρατικούς στους ιδιωτικούς παρακολουθητές, από τους αρχειοελεγκτές μέχρι τους λαθρέμπορους προσωπικών δεδομένων, ο κοινωνικοπολιτικός πανοπτισμός [λίγοι παρ-ακολουθούν πολλούς] αποκτά χαρακτηριστικά εθιστικής ρουτίνας για ορισμένους.

Οι αυτο-φακελλωνόμενοι στις τράπεζες, στα πολυκαταστήματα  και στα ΜΜΕ, παραδίδουν την ιδιωτικότητά τους για χάριν του καταναλωτισμού ή του σκανδαλοθηρικού ηδονισμού ενός συνοπτισμού[οι πολλοί παρακολουθούν λίγους στον Bigbrother]. Με τα σωματοδίκτυα οθονών και με την εμβύθιση στην εικονική πραγματικότητα και την αληθοφανή παρουσία στο γίγνεσθαι χάνεται κάθε αίσθηση και τα πάντα υποτάσσονται στη μαζικά εξατομικευμένη [sic] ψευδαίσθηση ζωής.

Οι Ιστοί της Αράχνης είναι πολλοί και ποικίλοι, οι σειρήνες των Μεγάλων Αδελφών αμέτρητες. Κι όλοι αυτοί θέλουν να μας πείσουν ότι οι κοινότητες των Υπολογιστών είναι ανώτερες από εκείνες των κοινοτήτων Ανθρώπων και τα Δίκτυα πρέπει να υπερισχύουν Κρατών και Λαών.

Ακόμα και ο πανθ’ορών Θεός έχει εκπλαγεί από αυτή την έμμεση συνενοχή αρκετών στην καθημερινή αλληλοδολοφονία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, στο βωμό ενός παμφάγου και ασύδοτου τεχνοντετερμινισμού.

Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα Θρησκείες-Ανθρωπισμός και Τεχνολογίες θα βρεθούν σε θέσεις μάχης. Η Έσχατη διασύνδεση Ανθρώπου-Μηχανής θα είναι η οριστική απορρόφηση του Ανθρώπου από τη Μηχανή [μετα-βιολογικός άνθρωπος]

Κι ο καθείς εφ’ώ ετάχθη[ή ..εχάθη] 

ΥΓ.Άσχετο αλλά ίσως προφητικό:απορίας άξιον το γεγονός ότι οι περισσότερες Αυτοκράτειρες που ανεμίχθησαν στις δολοφονίες των συζύγων τους Αυτοκρατόρων έφεραν όνομα με συνθετικό το ‘’Θεό-‘π.χ Θεο-δοσία,Θεο-δώρα,Θεό-δουλη,Θεο-φανώ κλπ.Βέβαια και πολλοί Αυτοκράτορες έφεραν όνομα με το ίδιο συνθετικό π.χ Θεό-δωρος,Θεό-φιλος,Θεό-κτιστος,Θεό-φοβος.Δεδομένου ότι οι Αυτοκράτορες κυβερνούσαν ‘ελέω Θεού’,τί να συνέβαινε άραγε;Θεός κατά Θεού δεν προβλεπόταν[βλ.περισσότερα σε Κωνσταντίνου Παΐδα,Ματωμένο στέμα,Γρηγόρης 2022]

Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας