Τρούλλοι: Ένα ευλογημένο, ακριτικό χωριό της Κύπρου

Κατηφορίζοντας προς το χωριό, οι αισθήσεις πλημμυρίζουν με το χρυσοκίτρινο του κάμπου και τα βελάσματα των κοπαδιών. Εντύπωση στον επισκέπτη κάνουν οι λόφοι της περιοχής που έχουν τη μορφή τρούλων. Σε αυτό το χαρακτηριστικό πιθανόν να οφείλεται και η ονομασία του.

Το χωριό «Τρούλλοι» βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας σε απόσταση αναπνοής από την πράσινη γραμμή. Οι κάτοικοί του ζουν εντός της νεκρής ζώνης (1) , εδώ και 48 χρόνια. Ο κοινοτάρχης, κ. Σπύρος Πάμπουλος, δηλώνει εμφαντικά: «Η κοινότητά μας φυλάει Θερμοπύλες. Είμαστε ακρίτες». 

Παρόλες τις ιδιαιτερότητες του χωριού, λόγω της τούρκικης εισβολής, οι Τρούλλοι αριθμούν 1200 κατοίκους. Οι χωριανοί αγαπούν τον τόπο τους και πολλοί νέοι παραμένουν στην κοινότητα. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη πνευματική δράση των ιερέων του και ιδιαίτερα του Οικονόμου Πατήρ Αντώνιου Κωνσταντίνου που είναι ιερέας της κοινότητας από το 1969. Επιπλέον κίνητρο για την παραμονή τους είναι και τα μέτρα αναζωογόνησης των ακριτικών περιοχών, τα οποία εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Παλιά, οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μετά την κατοχή μεγάλου μέρους της σιτοπαραγωγικής γης από τους Τούρκους, αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. Γίνονται, όμως, συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και βελτίωση της περιοχής, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής τους και να εξευρεθούν κι άλλες ευκαιρίες εργοδότησής τους. Σε αυτό συμβάλλουν και οι διάφοροι οργανωμένοι φορείς της κοινότητας.

Οι Τρουλλιώτες έχουν μάθει να αγωνίζονται. Τόσο κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 (2), όσο και κατά την τούρκικη εισβολή, έτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Ανδρέας Σουρουκλής , Ευτυχία Ζένιου , Μοναχός Νεκτάριος , Μιχαήλ Ζένιου, Νικόλας Γεωργίου, Κώστας Φασσιάς θυσιάστηκαν τιμώντας το ιερό τρίπτυχο  «Θρησκεία, Πατρίδα, Οικογένεια». Ένα άλλο παιδί , ο Αντώνης Χριστοδούλου , φονεύθηκε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Μάρτυρες, όπως μας ανέφερε ο κοινοτάρχης, είναι και το ζεύγος Μελλέχα, το ζεύγος Πάρπα, η Παρασκευή Χαραλάμπους Ζήνoυ , η Χριστίνα Δημήτρη Γιωργαλλή , ο Σωτήρης Πάμπουλου και ο Αντρέας Πλάρκου. Αυτών τα οστά έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν κηδευτεί. Αγνοούνται, ακόμα, οι Κώστας Γαβριήλ και Ανδρέας Μιχαήλ. Ήταν όλοι τους άνθρωποι απλοί, μεροκαματιάρηδες, νιάτα ατίθασα που δεν δείλιασαν μπροστά στον κατακτητή. 

Παρά το μικρό μέγεθος της κοινότητας, στο χωριό βρίσκονται  αρκετές εκκλησίες,  παρεκκλήσια και εξωκκλήσια. Επιπλέον, δύο μοναστήρια. Όλα μαρτυρούν τη βαθιά θρησκευτικότητα των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερα τιμάται ο μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός Άγιος Μάμας, στο όνομα του οποίου είναι αφιερωμένες δύο εκκλησίες στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η παλαιά εκκλησία είναι ένα πετρόκτιστο οικοδόμημα του 16ου αιώνα. Αναπαλαιώθηκε πριν μερικά χρόνια και έτσι αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο το λιτό της κάλλος. Η άλλη, η νεότερη και μεγαλύτερη, είναι ένα πεντάτρουλο οικοδόμημα, το οποίο δένει με τη μορφολογία της περιοχής. Πολύ κοντά σ’ αυτές βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Φωτεινής της Κυπρίας. Ενάμιση χιλιόμετρο δυτικά του χωριού βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον και ο υπό ανέγερση ναός του Αγίου Παρθενίου. Ξεκίνησε και το χτίσιμο ενός άλλου εξωκκλησιού, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ματθαίο, μετά από όραμα που είδε η θυγατέρα του ιερέα της κατεχόμενης Λύσης. Το εκκλησάκι αυτό, σύμφωνα με τον Γέροντα, είναι το πρώτο που χτίζεται στην Κύπρο. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ανατολικά του χωριού είναι ένα εξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νεόφυτο, του οποίου οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 17ο αι. Επιπρόσθετα, δύο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού βρίσκεται και το τουρκοκρατούμενο εξωκκλήσι του Αγίου Λεοντίου. Αληθινό στολίδι της περιοχής και καταφύγιο πολλών χριστιανών είναι και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου. Άλλοι λατρευτικοί χώροι στο μοναστήρι είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Νεομάρτυρα  Γεωργίου του Κυπρίου και της Αγίας Μαρίνας, το υπόγειο παρεκκλήσι των Αγίων Πατέρων της Όπτινα και η σπηλιά της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Ο Πατήρ Αντώνιος, μιλώντας για όλα αυτά, είπε πως είναι οι φύλακες του χωριού αλλά και της Κύπρου και πως ο Θεός τα συντηρεί με τον δικό του τρόπο.

Στην κοινότητα υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες, η οποία ανήκει στους παλαιοημερολογίτες του χωριού.

Οι Τρουλλιώτες ζουν μονιασμένοι και συνεργάζονται σε όλους τους τομείς. Ακόμα και τα δύο αθλητικά σωματεία του χωριού (ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΦΝΗ ΤΡΟΥΛΛΩΝ , ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Α.Δ. ΣΟΥΡΟΥΚΛΗΣ ΤΡΟΥΛΛΩΝ») έχουν δώσει παράδειγμα ενότητας και αρμονίας, δημιουργώντας μία ποδοσφαιρική ομάδα (Αθλητική Ένωση Τρούλλων).

Γενικά το χωριό, με τη βοήθεια του Θεού, φυλάει καλά τις Θερμοπύλες και διαιωνίζει περήφανο αρχές και ιδανικά. Οι αγώνες και οι θυσίες των κατοίκων του αποτελούν οδοδείκτες  για τις νεότερες γενιές.

Μπροστά στο κατώφλι της θλιβερής επετείου της 14ης Αυγούστου, όταν ο «Αττίλας 2» ξαναχτύπησε, οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε την ιστορία αυτού του τόπου και να διεκδικήσουμε την επανένωσή του.  

Παραπομπές:

  1. Νεκρή ζώνη: Αποστρατικοποιημένη περιοχή μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου – που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.
  2. Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας: Εξέγερση Ελλήνων της Κύπρου για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και ένωση με την Ελλάδα.

Ευχαριστίες στον πατέρα Αντώνιο Κωνσταντίνου και στον κοινοτάρχη, Σπύρο Πάμπουλο, για τις πληροφορίες.           


H Μαρία Χριστοδούλου είναι Εκπαιδευτικός

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας