Παγκόσμια ημέρα Θρόμβωσης: Διατροφικές οδηγίες για την πρόληψή της

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (WTD) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, στα γενέθλια του Rudolf Virchow, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην παθοφυσιολογία της θρόμβωσης.
Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης 2022 είναι «Μάτια ανοιχτά στη Θρόμβωση», το οποίο τονίζει την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια της θρόμβωσης προτού αυτή επιδεινωθεί.

Η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε και συχνά παραβλέπουμε. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση.Είναι η παθολογία πίσω από το έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), των τριών πρώτων αιτιών θανάτου από το καρδιαγγειακό.

Θρόμβωση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο μια συμπαγής μάζα αίματος, που ονομάζεται θρόμβος.
Υπο κανονικές συνθήκες, η θρόμβωση αποτελεί μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ,την αιμόσταση.

Στην παθολογική θρόμβωση όμως, εμποδίζεται η φυσιολογική ροή του αίματος, με ποικίλες συνέπειες και επιπλοκές, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα παχύσαρκα άτομα και όσοι πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν γενικότερα αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Το σημαντικότερο όλων είναι να προληφθεί μια τέτοια κατάσταση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με μια σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και απώλεια βάρους.
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν ουσίες με φυσική αντιπηκτική δράση και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος , μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Από την άλλη, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών που μπορεί να μας βλάψουν και να συμβάλλουν στην δημιουργία των θρόμβων και στις επιπλοκές τους.

Ας δούμε τα βήματα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε διατροφικά, για να ενισχύσουμε όσο μπορούμε την πρόληψη:

  1. Σε γενικές γραμμές το μεγαλύτερο μυστικό είναι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που ενισχύουν τους θρομβολυτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και συμβάλλουν στην αποτροπή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων που οδηγεί στο σχηματισμό θρόμβων.
  2. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, από τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολαδου.
  3. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού φαίνεται ότι δρα προστατευτικά, λόγω της ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών.
  4. Κάποια από τα τρόφιμα που είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές τους ιδιότητες, είναι τα μούρα, το κακάο, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, το ακτινίδιο και η ντομάτα .
  5. Το φαγόπυρο περιέχει υψηλά επίπεδα ρουτίνης, ενός φλαβονοειδούς με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες .
  6. Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, που εκτός των άλλων μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
  7. Κουρκουμάς: Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση BMB Reports, η κατανάλωση του μπαχαρικού σε καθημερινή βάση μπορεί να διατηρήσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
    8.Τζίντζερ: Η αντιθρομβωτική του δράση οφείλεται σε μια φυσική ουσία συγγενική του σελικυλικού οξέος που βρίσκεται στην ασπιρίνη. Για να επωφεληθείτε από το τζίντζερ, προτιμήστε τη φρεσκοτριμμένη ρίζα του φυτού και προσθέστε τη σε φαγητά, γλυκά, χυμούς ή smoothies.
    9.Σκόρδο: Πέρα από φυσικό αντιβιοτικό, το σκόρδο είναι επίσης φυσικό αντιθρομβωτικό. Η δράση του οφείλεται στην αλληλεπίδρασή του με τα αιμοπετάλια και τη φιβρίνη, τους δύο παράγοντες που ελέγχουν την πήξη του αίματος, και είναι ισχυρότερη όταν καταναλώνεται ωμό.
    10.Ανανάς: ένα εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε βρωμελίνη, μια ουσία με σημαντικά οφέλη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως για την υπέρταση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η βρωμελίνη αραιώνει το αίμα, διασπά τους θρόμβους και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Προσοχή:
Η χολίνη είναι μια ουσία που περιέχουν πολλά τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης, όπως ο κρόκος του αβγού, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο και πιθανώς συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για θρόμβωση.

Αν παίρνετε αντιπηκτικά ή έχετε οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που ενδεχομένως λαμβάνετε.
Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πριν αλλάξετε το οτιδήποτε στην διατροφή σας, να συμβουλευτείτε πρώτα τον θεράποντα γιατρό σας.


Η Μαρία Μπαλή είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος STARTDIET

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας