Κοτρωνιάς: Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοτρωνιάς στο Propago: Λήψη μέτρων για τη στήριξη της νεότητας και της ελληνικής οικογένειας

Ο εορτασμός της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένεια, στις 7/11 είναι μια αφορμή για να αναδείξουμε την αξία της, τόσο για τον ίδιο τον οικογενειακό θεσμό, όσο και για την πατρίδα μας και από την άλλη πλευρά να φέρουμε στην προσκήνιο ένα ζήτημα εθνικής σημασίας, αυτό της υπογεννητικότητας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ενώ υφίσταται και έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, σήμερα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και απασχολεί τους ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το ποσοστό γεννήσεων των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φθίνει ραγδαία, καταλήγοντας το 2018 να αντιστοιχούν σε κάθε γυναίκα πολίτη της Ευρώπης, μόλις 1,55 παιδιά. Το ποσοστό γονιμότητας, μειώνεται αισθητά στις χώρες του Νότου, όπου η οικονομική ύφεση επηρέασε άμεσα το φαινόμενο της υπογεννητικότητας την τελευταία δεκαετία, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με ποσοστό κάτω του 1,35. Σύμφωνα μάλιστα με την πιο πρόσφατη Έκθεση Γήρανσης που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα επόμενα 50 χρόνια, ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 20%, όταν η συνολική μείωση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται να ανέλθει στο 5%. Αδιαμφισβήτητα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή απειλή για την πατρίδα μας, έναν πραγματικό κίνδυνο για το μέλλον του Ελληνισμού με δυσοίωνες προβλέψεις.

Ενδεικτικό είναι ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών σχετικά με την έκταση και τα αίτια της υπογεννητικότητας στην χώρα μας, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια «χώρα γερόντων». Από το 2008 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώνονται σταθερά, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος του πληθυσμού της χώρας να είναι σήμερα άνω των 43 ετών. 

Το δυσάρεστο είναι ότι ενώ πολλά ζευγάρια έχουν την πρόθεση και την επιθυμία να αποκτήσουν παιδιά, τελικά δεν το κάνουν, επηρεαζόμενοι από οικονομικούς και επαγγελματικούς παράγοντες. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν την δυνατότητα απόκτησης και ανατροφής παιδιών, ενώ ο φόβος απόλυσης ή υποβάθμισης στον χώρο εργασίας, δημιουργούν επιπλέον επιφυλάξεις και εμπόδια στην απόφαση τεκνοποίησης. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, η πανδημία ήρθε να προστεθεί ως ένας επιπλέον παράγοντας που λειτούργησε ανασταλτικά στην καταγραφή γεννήσεων στην χώρα μας, καθώς η ανησυχία για την υγεία ενέτεινε το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που ήδη βιώνουν οι νέοι.

Το θέμα της διαρκούς πληθυσμιακής συρρίκνωσης είναι κάτι που αφορά όλους μας, έμμεσα και άμεσα, καθώς οι επιπτώσεις της – οι οποίες είναι ήδη εμφανείς και θα είναι ακόμη περισσότερο στο μέλλον – έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ισορροπία μεταξύ των γενεών, η οικονομία, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι προοπτικές ανάπτυξής της. 

Ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει από το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην χώρα μας είναι η απορρύθμιση του ασφαλιστικού, καθώς η ισορροπία εργαζομένων και συνταξιούχων έχει αναστραφεί. Με την μείωση του εργατικού δυναμικού και την παράλληλη αύξηση των συνταξιούχων, επέρχεται ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων και στο τέλος κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Ως απάντηση στο πρόβλημα αυτό, το Υπουργείο Εργασίας θέσπισε πρόσφατα το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, στο οποίο οι εισφορές των ασφαλισμένων θα αποταμιεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή, που θωρακίζει και διασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις για τους νέους, προσφέροντας μια προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου του 2022 που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και για όσους νέους το επιθυμούν, κάτω των 35 ετών.

Σε προτεραιότητα θέτει η ελληνική κυβέρνηση και το θέμα στήριξης και θωράκισης του θεσμού της ελληνικής οικογένειας, μέσα από μια σειρά μέτρων που έχει ήδη θεσπίσει και εφαρμόζει, όπως το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, μια ρύθμιση που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα από τα νέα θεμέλια της σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής της χώρας, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η επαναφορά επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, η αύξηση της χρηματοδότησης και η διεύρυνση κριτηρίων στο πρόγραμμα των voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φυσικά η δυνατότητα εναρμόνισης προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μέσα από το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας. Με το  συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προβλέπεται πληρωμένη γονική άδεια για 2 μήνες και για τους δύο γονείς από τον ΟΑΕΔ, αυξάνονται οι προβλεπόμενες άδειες για γονείς και φροντιστές, παρέχεται δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών, ενώ θεσμοθετείται ένα σαφές πλαίσιο για την διεξαγωγή τηλεργασίας με συγκεκριμένο ωράριο και διασφάλιση του δικαιώματος αποσύνδεσης του εργαζομένου, μετά το πέρας αυτού.

Παράλληλα, αναμένονται και νέα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση, τα οποία έχουν να κάνουν με την φύλαξη και απασχόληση βρεφών και νηπίων, καθώς και την επανένταξη των άνεργων μητέρων στην αγορά εργασίας, όπως το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προ ημερών, για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

Η λήψη μέτρων για τη στήριξη της νεότητας και της ελληνικής οικογένειας, καθίσταται επιβεβλημένη και εντάσσεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της σημερινής κυβέρνησης για ολιστική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, με αποφασιστικότητα και όραμα. Όλοι εμείς που εκπροσωπούμε την οργανωμένη έκφραση της κοινωνίας έχουμε καθήκον με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε την Ελληνική οικογένεια, να στηρίξουμε την Ελληνίδα μάνα που δοκιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους, ώστε να μπορούν να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. 

Η προτεραιότητα στο ζήτημα της υπογεννητικότητας θεωρώ ότι είναι μονόδρομος, εάν θέλουμε οι μελλοντικές γενεές να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ελληνικού πολιτισμού, ελληνικών παραδόσεων και με πλειοψηφία ελληνικού πληθυσμού μέσα στην κοινωνία, αν τελικά θέλουμε η πατρίδα που επέζησε και στάθηκε όρθια μέσα στην πολυκύμαντη ιστορία της να έχει μέλλον και να επιζήσει.


Ο Γεώργιος Κοτρωνιάς είναι Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας