Κάτω τα μολύβια;
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στο Propago: Μορατόριουμ των πάντων... και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων

Αφήνοντας πίσω τους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων και επανερχόμενοι στην πανδημική κρίση, ας δανειστούμε μια σταγόνα αυτοπεποίθησης και ας προσπαθήσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα της πολιτικής αντιπαράθεσης με λιγότερο άγονο τρόπο…

Η… συνήθης πολιτική αντιπαράθεση είχε σταματήσει στο ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ! 

«Να ζητήσετε με δική σας ευθύνη ένα πολιτικό μορατόριουμ μέχρι να βγει η χώρα από αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε έστω και τώρα και έτσι όπως τα κάνατε, πώς συμμαζεύεται η κατάσταση…». Ήταν η πολιτική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή και στην τηλεόραση την προηγούμενη εβδομάδα. Φέρνοντας στο πολιτικό προσκήνιο μια πρόταση καθηγητών της Ιατρικής της πρώτης γραμμής, που πρότειναν δημοσίως την ανάγκη ενός μορατόριουμ που υποστήριζαν ότι: Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά, αλλά αν είναι δυνατόν να μην προκαλούμε σε αυτή τη φάση, θα ήταν πολύ καλό… Μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα…

 Ο κ. Πρωθυπουργός, στο «καπάκι», με τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, σε μια περίοδο όπου ο ίδιος έχει επανειλημμένα πει ότι «έχουμε πόλεμο», έσπευσε κατηγορηματικά να αποκλείσει μια τέτοια δυνατότητα: «Θέλει να μην ψηφίζονται νομοσχέδια για τα οποία έχει ψηφιστεί η κυβέρνηση και να μη λειτουργεί το κράτος. Θέλει, δηλαδή, τη Δημοκρατία σε καραντίνα. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί». Φράση ταυτόσημη με όσα είχαμε, κατά κόρον, ακούσει ευθύς ως διατυπώθηκε η πρόταση, από όλα τα στελέχη της ΝΔ και τους φίλα προσκείμενους δημοσιολογούντες. Το είχε, άλλωστε,  συνοψίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος: Ο Τσίπρας ζητά «τα μολύβια κάτω»!

Προσπάθησα να βρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, που θα μπορούσε να γίνει κατανοητό το τί ακριβώς, εννοείται  με το μορατόριουμ. Τί θα μπορούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση να σημαίνει το: «μην προκαλείτε στη φάση της καραντίνας! Μην επιζητείτε, αυτό που ο λαός μας λέει: τώρα που βρήκαμε παππά να θάψουμε πεντ΄ έξη…»! 

Και εστιάζομαι σε ένα χώρο, όπου έχουν γίνει, γίνονται και θα συνεχίσουν απ΄ ότι  φαίνεται εντονότατες διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις διαδηλώσεις. Τον χώρο των Πανεπιστημίων. Η κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ ήταν κεντρική πολιτική πρόταση και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ! 

Όσο και αν υπήρχαν οι διαφωνίες, «νομιμοποιούνταν» να πραγματώσει τη δέσμευσή της, για την οποία και ψηφίστηκε! Η θεσμοθέτηση όμως της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια, που θα υπάγεται στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη και η άμεση πρόσληψη των 1030 αστυνομικών ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΥΘΕΝΑ! 

Έψαξα  στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα με τα 16 κεφάλαια,  που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 21/06/19. Ανέτρεξα στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στις 20/07/19, στην «Τέταρτη Αλήθεια για την Παιδεία», όπου αναφέρεται ρητά η κατάργηση του Ασύλου, αναζήτησα και τις επιμέρους δηλώσεις- δεσμεύσεις των υπουργών Παιδείας και Προ Πο. Δεν βρήκα ούτε νύξη για αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια!

Προέκυψε στον δρόμο, ένα χρόνο μετά,… εν μέσω πανδημίας!  Ε! αυτό ακριβώς! Εδώ θα μπορούσε για να μην προκαλείται ο φοιτητικός κόσμος και ένα τμήμα του ελληνικού λαού! Να  μην είχε αποτελέσει… ύλη του κυβερνητικού έργου η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στην πανδημία! 

Δεν θα κατηγορούσε κανείς την Κυβέρνηση ότι… ενδίδει αποδεχόμενη τον εκβιασμό: «κατεβάστε τα μολύβια» ειδάλλως  θα υπάρχουν συνεχείς αναταραχές και έκρηξη»! Υπάρχει χρόνος, για να εκδιπλώσει και τις όποιες πολιτικές της παρεμβάσεις.  Όταν θα έχουμε τελειώσει με την λαίλαπα της πανδημίας!

Ο Δ. Χατζησωκράτης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας