Ξανθός: Σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία – Είμαστε σε συνθήκες ιατρικής πολέμου
Ο Σπύρος Χαριτάτος συνομίλησε με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό για την πανδημία, τα self rapid test και την επιστράτευση

Νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ με 3.586 νέα κρούσματα και 699 διασωληνωμένους ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες σε όλα τα επίπεδα. Ο Σπύρος Χαριτάτος συνομίλησε με τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, λίγο μετά την ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. Ο Ανδρέας Ξανθός έκρουσε τον κώδωνα κάνοντας λόγο για black out στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και για ανάγκη παρεμβάσεων άμεσα. “Νομίζω ότι πραγματικά είμαστε στη δραματική κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος. Και φοβούμαι ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακόμα πιο θλιβερά ρεκόρ και στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων αλλά και των θανόντων. Άρα είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μια υγειονομική τραγωδία. Το σύστημα υγείας, προφανώς, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, έχει υπερβεί τις αντοχές του. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε κατάσταση black out, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα εκτός COVID περιστατικά, αλλά όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά αδυνατούν να φροντίσουν επαρκώς και όλους τους ασθενείς με COVID. Εκτός από αυτούς τους 700 διασωληνωμένους, υπάρχουν και περίπου 100-120 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι και παραμένουν σε θαλάμους απλής νοσηλείας, περιμένοντας να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι. Άρα είμαστε πραγματικά σε αυτό που λέμε συνθήκες ιατρικής πολέμου. Γίνεται μάχη από το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ για να σωθούν ζωές και αυτό που χρειάζεται νομίζω είναι να υπάρξει μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του ΕΣΥ και να αναλάβει ένα μέρος από το βάρος της φροντίδας των ασθενών με κορωνοϊό ο ιδιωτικός τομέας και τα στρατιωτικά νοσοκομεία” περιέγραψε ο πρώην υπουργός Υγείας.

Θα έχουμε ακόμα πιο θλιβερά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανόντες

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

“Έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάνω από έναν χρόνο μόνιμες προσλήψεις γιατρών και στοχευμένα σε αυτές τις ειδικότητες που είναι συναφείς με την πανδημία. Δεν έγινε δυστυχώς αυτό. Θα έπρεπε έγκαιρα να υπάρχει ένα σχέδιο ενεργότερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ούτε αυτό έγινε. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα μικρό και περιορισμένο βήμα, είναι προφανώς αναγκαία η αξιοποίηση όλων των υγειονομικών δυνάμεων της χώρας σε αυτή τη φάση, αλλά εγώ μιλώ περισσότερο για την ανάληψη απο ιδιωτικά θεραπευτήρια ενός μέρους των περιστατικών που νοσηλεύονται από το ΕΣΥ. Μέχρι στιγμής εκτός από 250 κλίνες που έχουν διατεθεί από μεσαίου επιπέδου ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, σε σύνολο χιλιάδων ιδιωτικών κλινών και επίσης με δεδομένο ότι κανένα κρεβάτι COVID δεν έχει διατεθεί από στρατιωτικό νοσοκομείο, πρέπει να γίνει μια πιο οργανωμένη και πολυεπίπεδη παρέμβαση αυτές τις ημέρες ώστε να μπορέσει να αντέξει το ΕΣΥ και οι άνθρωποι του” σημείωσε. “Δεν εξάντλησε τα περιθώρια που είχε η κυβέρνηση, επειδή είχε συμφωνήσει με τους κλινικάρχες ότι ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει έξω από την πανδημία, έξω από την διαχείριση των περιστατικών COVID. Αυτή ήταν η βασική συμφωνία. Η συμφωνία ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα υποδέχεται άλλα περιστατικά, αυτό στην αιχμή της κρίσης έχει λίγο υποχωρήσει. Το πρόβλημα είναι με την κυβέρνηση ότι συνήθως αναγκάζεται από τα πράγματα να κάνει κινήσεις, τις οποίες δεν πιστεύει, τις κάνει καθυστερημένα και ενοχικά πολλές φορές. Αυτό δημιουργεί την καθυστέρηση στα αντανακλαστικά και την μη παρέμβαση για βελτίωση στο ΕΣΥ” συμπλήρωσε.

“Κάθε λογικός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα καταλαβαίνει ότι την ώρα που κορυφώνεται ο πόλεμος δεν μπορούν να υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις αναξιοποίητες. Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων των δυνάμεων δημόσιων, ιδιωτικών και στρατιωτικών νοσοκομείων και μάλιστα υπό μια ενιαία γραμμή και εποπτεία από το υπουγείο Υγείας και με την ίδια ταχύτητα. Δεν είναι δυνατόν να αναστέλλονται οι τακτικές λειτουργίες στο ΕΣΥ, να “παγώνουν” τα χειρουργεία και να μην εξυπηρετούνται ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα. Και ο ιδιωτικός τομέας την ίδια στιγμή να έχει την δική του ταχύτητα και ότι προαιρείται να το διαθέτει, αυτό είναι λάθος. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνδυαστει με μια στοχευμένη παρέμβαση αποτροπής της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Εκεί έχει χαθεί η μάχη, στην στοχευμένη πρόληψη και στον έλεγχο της διασποράς στις εστίες υπερμετάδοσης, στους κλειστούς χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στις κλειστές δομές. Δυστυχώς, όσο εκεί δεν ελέγχεται η πανδημία τόσο η πίεση στο ΕΣΥ είναι μη διαχειρίσιμη” τόνισε.

“Έχει απαντηθεί ακόμα και βιβλιογραφικά, υπάρχει τεκμηρίωση που λέει ότι ο κίνδυνος από ανοιχτού χαρακτήρα συγκεντρώσεις, τις οποίες οι συμμετέχοντες τηρούν τα μέτρα, φορούν μάσκες και όσο γίνεται τηρούν αποστάσεις, το οποίο είναι δύσκολο, θεωρείται μικρότερη η πιθανότητα, αλλά υπάρχει πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, σε κάθε μαζική συνάθροιση αυτή την περίοδο εμπεριέχεται ο κίνδυνος διασποράς. Αλλά όμως, πραγματικά είναι απολύτως προβληματική η προσέγγιση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις αυτή την περίοδο είναι καθοδηγούμενες από την αντιπολίτευση. Υπάρχει κρίση κοινωνικής συνοχής, ανασφάλεια στην κοινωνία και κρίση της δημοκρατίας, γιατί βλέπουμε μια εντεινόμενη αυταρχικοποίηση της πολιτικής ζωής, καταστολή, αστυνομοκρατία. Υπάρχει κόσμος που ενοχλείται απέναντι σε αυτό και σταθμίζοντας προφανώς και τον κίνδυνο διασποράς. Πρέπει να γίνουν κινήσεις εκτόνωσης, το έχουμε πει επίσημα” είπε ο κ. Ξανθός.

SELF RAPID TEST

“To ερώτημα είναι πώς προέκυψε αυτό στην υγειονομική στρατηγική της χώρας. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό προέρχεται από μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, την ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος και όχι ο υπουργός Υγείας. Δεν την έχει εισηγηθεί η επιτροπή εμπερογνωμόνων του υπουργείου ούτε ο ΕΟΔΥ, ούτε κανένα άλλο επιστημονικο όργανο, όπως συνήθως λέει η κυβέρνηση. Βλέπω μια προσπάθεια από την κυβέρνηση επειδή είναι πιεσμένη, να κάνει κάποιες κινήσεις περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα. Τώρα που υποτίθεται αναγνωρίζει έμμεσα ότι η μάχη έχει χαθεί στο μη έγκαιρο και εκτεταμένο testing, προσπαθεί να υιοθετήσει ένα μέτρο που το ECDC λέει ότι μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορεί να έχει” τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας