Τις γιορτές και κάποιες Κυριακές συνηθίζαμε να περνάμε για έναν καφέ και μια καλησπέρα απο την νονά που ήταν μόνη. Είχε βαπτίσει σχεδόν όλο το σόι μας και θα ήταν αυτή, που πάντα θα είχε δευτερο, γλυκό χωνάκι να σε κεράσει. Πολλές ήταν οι φορές που τη ρώτησα, γιατί δεν πάμε στο σαλόνι να καθήσουμε και είμαστε συνέχεια στην κουζίνα ή το καθιστικό…. Τότε μου απαντούσε ότι το σαλόνι ήταν για τις μεγάλες χαρές. Μια ακόμη συνήθεια της εποχής, να έχεις ένα χώρο στο σπίτι έτσι αριστοτεχνικά συμμαζεμένο με τα σεμεδάκια στους καναπέδες και παρ’ όλα αυτά να παραμένει ανέγγιχτος ή και κλειδωμένος. Όπως όμως, συνηθισμένη ήταν και η απάντησή της στην ερώτηση : Γιατί έχεις ανοιχτή την τηλεόραση ενώ δε βλέπεις…. και πάντα η απάντηση ήταν μία…. Για παρηγοριά! Ήταν μόνη και οι διασκεδάσεις της ήταν δύο. Το τηλέφωνο και η τηλεόραση. Αλλά αυτό το για παρηγοριά μου έχει μείνει. Μπορεί να πέρασαν είκοσι σχεδόν χρόνια απο τότε και σκέφτομαι πως όντως, κυρίως αυτές τις ημέρες, κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ. Απλά οι μεγαλύτερης ηλικίας , απο τους ανθρώπους της τηλεόρασης ονομάζονται γενικό σύνολο και ίσως να διαφοροποιείται λίγο το περιεχόμενο των καναλιών. Ελάχιστη μυθοπλασία περισσότερα ριάλιτι. Τα κουτσομπολίστικα απορροφήθηκαν σαν στήλες στα πρωινά και τη θέση τους έλαβαν εκπομπές μόδας , οι ελληνικές απογεματινές σειρές απο τηλεπαιχνίδια και στα διαστήματα πλέον έχουμε έγκριτη , έγκυρη, ελεύθερη και μη καθοδηγούμενη ενημέρωση. Κατά τα λοιπά η τηλεόραση ακόμη και στις μέρες μας, ισούται είτε το θέλουμε είτε δε το θέλουμε με παρηγοριά.
Μα θα μου πει κάποιος…..δεν σου βγάζει μια μιζέρια απο μόνη της η λέξη;; Και θα του απαντήσω και δυο…. κυριολεκτικά! Μια γιατί όντως ζούμε μίζερα δίχως να έχουμε τη δυνατότητα της επιλογής να κάνουμε κάτι, μέσα στα -άκι μας: στο σπιτάκι μας, με το φαγάκι μας, το αντράκι, παιδάκι, γυναικάκι μας ή μόνοι στο κελάκι μας….
Και δύο γιατι τα προγράμματα είναι όντως της παρηγοριάς….. μέτρια…. σαν τους ίδιους και τους ίδιους…
Παρ´ όλα αυτά, η νονά όπως και οι φίλες της γιαγιάς πάντα ταυτιζόντουσαν με τον ήρωα… και εκεί που μιλούσαμε στο σπίτι ακούγαμε ξαφνικά…. : από πίσω σου είναι βρε….ή και κανένα: καλά να πάθεις.. ή άνα γεια σου….Την ταύτιση αυτή, για κάποιο λόγω τη ζούσαμε απόλυτα με τις σειρές του Φώσκολου… Είχαμε όμως και την έμφυτη απάντηση, δείγμα καλών τρόπων…. όταν μας καλησπέριζαν οι άνκορμαν στα δελτία ειδήσεων… Μετά το καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι… πάντα άκουγες να ανταποδίδουν την ώρα που σιδέρωναν ή και να μιλούσαν στο τηλέφωνο ένα : Καλησπέρα και σε εσένα παιδί μου…. Η αλήθεια είναι πως στις ημέρες μας παρατηρώ τέτοιες σχέσεις συμπάθειας, αγάπης και μίσους να αναπτύσσονται…. αλλά αυτή τη φορά όχι με ήρωες από σειρές… είπαμε παρά πάνω…. αυτές πλέον με το κυάλι…. αλλά με παίχτες από ριάλιτι….. Και ξαφνικα παν οι ευγένειες παν και όλα…..
Από κάθε σπίτι σχεδόν που παρακολουθούν τηλεόραση, απο όλες τις ηλικίες ακούς…. τι μπιιιιιιπ είσαι ρε…. τς τς τς τί άνθρωπος είσαι εσύ…. τρέξε λίγο ακόμη….. ή ακόμη ακόμη απεύθυνση λόγου στον Β´ ενικό: Καλά σε κατάλαβα από την αρχή, μη στεναχωριέσαι παιδί μου απο το θεό θα το βρει… και αυτά;;; Και από νέους και από ηλικιωμένους! Και μιας που μιλάμε για παρηγοριά, με παρηγορεί το γεγονός ότι από αυτά που προσφόρενται σαν επιλογή προγράμματος, μετά από χρόνια και όχι τυχαία, ο κόσμος ξεχώρισε την Καλομοίρα, τον Ντάνο και πλέον μια ακόμη παίκτρια από μαγειρικό ριάλιτι, την Μαργαρίτα.
Ένα κορίτσι που μίλησε στις καρδιές όλων των τηλεθεατών με την καλοσύνη του, την αυθεντικότητά του, το χιούμορ του, την καθαρή ψυχή του αλλά και τις μαγειρικές του δεξιότητες.
Θα μου πεις… επιλογές είναι….
Μιας που ο κόσμος στερείται την ελευθερία του, λόγω πανδημίας, παρηγοριέται κρίνοντας όχι ανθρώπους που συναναστρέφεται, αλλά παίχτες ριάλιτι.
Φαντάζομαι και εσείς είχατε ή έχετε στην οικογένειά σας, ανθρώπους που σπανίζουν στις ημέρες μας…. Προσπαθήστε όπως μπορείτε, να είστε κοντά τους, να μην τους θεωρείτε δεδομένους ή σκουπιδοτενεκέδες συναισθημάτων, ώστε να ακούμε όσο το δυνατόν λιγότερο…. η τηλεόραση είναι μια παρηγοριά..!
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κρίτωνας Ζαχαριάδης στον ελεύθερό του χρόνο γράφει. Γράφει βιβλία, θεατρικά κείμενα και άρθρα συνεργαζόμενος με τα πιο αξιόπιστα και μεγαλύτερα site, έχοντας τη δική του στήλη πολιτισμού.