Η διατροφή στα διάφορα στάδια ζωής της γυναίκας

H σημερινή μέρα δεν είναι μια απλή γιορτή, είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Μια γιορτή η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, έγραψαν ιστορία. 

Γυναικεία υπόθεση λοιπόν η σημερινή δημοσίευση..

Υπάρχουν διάφορα στάδια στη ζωή της γυναίκας όπου η διατροφή είναι αναμφίβολα πρωτίστης σημασίας, λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόρροια, την τεκνοποίηση και την εμμηνόπαυση. 

Οι γυναίκα σήμερα προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο της μεταξύ των υποχρεώσεων της δουλειάς, του σπιτιού και της οικογένειας, αλλά και να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τη συναισθηματική πίεση που προκαλείται για το τι πρέπει να τρώει για να διατηρήσει την υγεία και το βάρος της. Δεν υπάρχει πλέον αρκετός ελεύθερος χρόνος στην καθημερινότητά της και ξέρει ότι για να τα προλάβει όλα, πρέπει πρώτα απ΄όλα να προσέχει και να αγαπάει τον εαυτό της. Να παραμείνει δηλαδή δυνατή και υγιής ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην ίδια και στους αγαπημένους της αλλά και να μην σταματάει να δημιουργεί!

Αυτό φυσικά το πετυχαίνει με τη σωστή διατροφή και ενυδάτωση, που θα τη βοηθήσει να παραμείνει υγιής και δραστήρια.

Οι αλλαγές στην πορεία της ζωής της, συχνά συνοδεύονται από υψηλότερο κίνδυνο αναιμίας, διαβήτη κύησης και οστεοπόρωσης.

Μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, θα χαρίσει ενέργεια, θα ενισχύσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση, θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και θα υποστηρίξει τη γυναίκα σε όλα τα στάδια της ζωής της.

Κύριες διατροφικές απαιτήσεις στα στάδια της ζωής των γυναικών:

-Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα κορίτσια χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για τη σωστή ανάπτυξη της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους. Ακόμα, χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, για να καλύψουν πιθανές απώλειες που προκύπτουν με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

-Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, χρειάζονται συνήθως περισσότερες θερμίδες για να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη σωματική τους ανάπτυξη.  Μετά την ηλικία των 25-30 ετών, ξεκινά η επιβράδυνση του μεταβολισμού της γυναίκας, δηλαδή η μείωση των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός για να διατηρηθεί σε ηρεμία, και κατά συνέπεια η ανεπαίσθητη πρόσληψη περιττών κιλών. Σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας, πέρα από το να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος, είναι σημαντική και η ισορροπημένη διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας και την αποφυγή εμφάνισης χρόνιων παθήσεων μεταγενέστερα. 

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή και το βάρος, όπως κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη λακτόζη, ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών, δυσλειτουργία θυρεοειδούς και γυναικολογικά προβλήματα.

-Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να υποστηρίξουν την καλή υγεία και σωστή ανάπτυξη του νεογνού. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν κυρίως τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και κάποιες βιταμίνες. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών και το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.

-Κατά τη διάρκεια του θηλασμού:

Για να είναι το γάλα της θηλάζουσας μητέρας ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές για να τρέφεται σωστά το νεογνό θα πρέπει η διατροφή της να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις

Οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες, πρωτείνες και ασβέστιο, όπως επίσης και σε ενυδάτωση. Με τον θηλασμό υπάρχει απώλεια υγρών τα οποία χρειάζονται αναπλήρωση για να μην υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τη μητέρα αλλά και για να μη μειωθεί ο όγκος του γάλακτος που παράγει.

-Στην εμμηνόπαυση:

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, οστεοπόρωση και κατάγματα από πτώσεις ως απόρροια αυτής. Οι σωματικές αλλαγές που προκύπτουν, όπως η σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας και η αύξηση του λιπώδους ιστού, οδηγούν σε διαφορετικές ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες. Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για αυτή την περίοδο είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το μαγνήσιο για την προστασία και ενίσχυση των οστών, οι πρωτεΐνες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, οι φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου, τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, τη βελτίωση του μεταβολισμού και του καρδιαγγειακού προφίλ, η μειωμένη πρόσληψη νατρίου για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και σαφώς η μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Παρόλο που ορισμένα προβλήματα υγείας αποτελούν αναπόφευκτη πτυχή με το πέρασμα του χρόνου, πολλά άλλα μπορούν να προληφθούν και να επηρεαστούν από την κατανάλωση υγιεινών τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά και πάντα σε συνδυασμό με σωστή ενυδάτωση και τακτική σωματική άσκηση.

Η γυναίκα που γιορτάζει όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε ημέρα, είναι αυτή που αγωνίστηκε και αγωνίζεται, αυτή που έχει άποψη και πολεμά για αυτή, αυτή που δεν συμβιβάστηκε με την ταυτότητα που της απέδωσε η κοινωνία..

Χρόνια πολλά λοιπόν, σε όλες τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ!


Η Μαρία Μπαλή είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος STARTDIET

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας