Ελπιδοφόροι βηματισμοί προς το μέλλον – Ο Θάνος Ξάνθος στο Propago

Ονομάζομαι Θάνος Ξάνθος. Είμαι φιλόλογος και δημοσιογράφος. Τα τελευταία 7 χρόνια ζω μόνιμα στην Αθήνα, με μικρά διαστήματα αποχής ένεκα της πανδημίας. Συνδυάζω δύο μου μεγάλες αγάπες. Την εκπαίδευση και την δημοσιογραφία. Όσο κι αν αυτά τα δύο επαγγέλματα φαινομενικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, μελετώντας τα, κατανοείς πόσα κοινά έχουν. 

Την Φιλοσοφική σχολή, την ήθελα από παιδί. Έλεγα στους γονείς μου και στις παρέες μου ότι θέλω πολύ να διδάξω και να έχω μαθητές και μαθήτριες όπου θα τους μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου! Η αγάπη μου για τα φιλολογικά μαθήματα με ώθησε να ακολουθήσω την συγκεκριμένη κατεύθυνση και να γίνω καθηγητής φιλολογίας. Σπούδασα στο όμορφο νησί της Κρήτης, που πάντα θα αγαπάω και θα εκτιμάω για όσα μου έμαθε! Ηχηρά κίνητρα για τις σπουδές μου, υπήρξαν οι καθηγητές μου, το διάβασμα εξωπανεπιστημιακών βιβλίων, η αγάπη για τον πολιτισμό και η διεύρυνση των πνευματικών μου οριζόντων μέσα από το πανεπιστήμιο. Πλέον διδάσκω στην ιδιωτική εκπαίδευση! Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Αρχαία Ελληνικά. Ίσως γιατί μέσα από την έκθεση έχω καλύτερα επικοινωνία με τα παιδιά και μου αρέσει να ακούω τις απόψεις τους και μέσα από την εκμάθηση των Αρχαίων, προσπαθώ να δώσω στα παιδιά ερεθίσματα για να κατανοήσουν τη σημασία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και την επίδραση της, στον πολιτισμό μας. Δεν απαιτώ τόσο καλούς βαθμούς, όσο καλούς και υγιείς χαρακτήρες. Θέλω οι μαθητές μου να είναι όντα αυτόνομα και να έχουν για οδηγό τους στη ζωή, το μυαλό τους και τα όνειρά τους, χωρίς να γίνονται έρμαια της μάζας που κυριαρχεί στην εποχή! Πολύτιμο εφόδιο η εκπαίδευση, όταν πραγματικά την αγαπάς κι επενδύεις σε αυτήν!

Η άλλη μου ιδιότητα είναι στο κομμάτι της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας. Θέλετε να μάθετε πώς προέκυψε; Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της φοίτησής μου στην Φιλοσοφική Σχολή, στο Ρέθυμνο. Εκεί, παράλληλα με τις σπουδές μου έκανα εκπομπή στο ραδιόφωνο. Στον HXOSFM! Θα ευγνωμονώ πάντα την Ελευθερία Μπεμπή για την ευκαιρία που μου έδωσε! Αυτή η στιγμή λοιπόν, η πολύ όμορφη, ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσω πιο ενεργά στον χώρο. Ερχόμενος στην Αθήνα, εργάστηκα σε διάφορα μέσα και κυρίως sites, γράφοντας κείμενα γύρω από τον πολιτισμό, το ρεπορτάζ πόλης και κάνοντας συνεντεύξεις. Έπειτα ασχολήθηκα κι ασχολούμαι ακόμη, με την θεατρική κριτική. Γράφω για παραστάσεις που παρακολουθώ, λέγοντας την άποψή μου γι’ αυτό που είδα! Στο Frapress ξεκίνησα τις πρώτες μου συνεντεύξεις με πρόσωπα σπουδαία, αναγνωρίσιμα και μη, με ανθρώπους που πάντα θαύμαζα ή θαύμασα στην πορεία και πήρα πολλά δυνατά εχέγγυα από αυτούς. Το 2016, αυτές οι συνεντεύξεις μου χάρισαν και το βραβείο «Αρθρογράφος της χρονιάς». Όχι ότι το βραβείο μού λέει κάτι, αλλά είναι μία μικρή σημαντική προσωπική μου νίκη! Για όλα όσα ονειρεύτηκα! Έπειτα ακολούθησε το Koitamagazine, και η Μαριάμ Νίκου. Μία συνεργασία που ξεκίνησε αιφνίδια και είχε την μεγαλύτερή μου εξέλιξη στον χώρο. Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, επικοινωνία μαγαζιών, φωτογραφίσεις, πολύ θέατρο. Απ’ όλα είχε αυτή η συνεργασία, μα πάνω απ’ όλα αγάπη και μεράκι. Μετά από 3 σχεδόν χρόνια, ήρθε η πρόταση για συνεργασία από την μαέστρο της δημοσιογραφίας, Σεμίνα Διγενή, να κάνω συνεντεύξεις στο site της, το Οnlytheater! Ο μαγικός κόσμος των συνεντεύξεων συνεχίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία! 

Το 2021 μου έγινε πρόταση από τα περιοδικά «ΕΓΩ» και «ΛΟΙΠΟΝ» να κάνω ρεπορτάζ και συνεντεύξεις. Άνθρωποι που ήδη γνώριζα και άλλοι πολλοί που έμαθα στην πορεία, μου μίλησαν και με εμπιστεύτηκαν, πάντα με αγάπη και σεβασμό! Και φτάνουμε στο σήμερα. Αρθρογραφώ και κάνω συνεντεύξεις με υπέροχους ανθρώπους στο αγαπημένο «Η ΠΟΛΗ ΖΕΙ», συνεχίζω κανονικά τα μαθήματά μου και φυσικά βλέπω πολύ θέατρο και γράφω γι’ αυτό. Άλλωστε οι μεγάλες αγάπες ΔΕΝ κρύβονται! 

Σε όλο αυτό το δημιουργικό κλίμα, πριν λίγο καιρό, ήρθε να προστεθεί και η επιμέλεια-διόρθωση που έκανα για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που κυκλοφόρησε προ ημερών. «Η Ψυχίατρος με την έκτη αίσθηση» του αεικίνητου Δημήτρη Τσουκνιδή από τις εκδόσεις Αρμός. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πολύ έξυπνη γραφή, το οποίο προλογίζει ο επιτυχημένος συγγραφέας τηλεοπτικών και θεατρικών έργων, Μιχάλης Ρέππας. Μία πολύ όμορφη και δημιουργική εμπειρία!

Όπως καταλάβατε, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν ησυχάζω ποτέ. Ανήκω στη νέα γενιά ανθρώπων που δημιουργούν, κινητοποιούν και προσφέρουν, μέσα από αυτά που αγαπούν! Πολύτιμο να θέλεις να εξελίσσεσαι, να δημιουργείς σχέσεις δυνατές με τους ανθρώπους και να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου! Τα ωραιότερα έρχονται! Σε αυτά ελπίζω κι επενδύω και δεν με τρομάζουν ποτέ!

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας