Έκτακτο Δελτίο… Επικαιρότητας
Η Σοφία Τσιπτσέ στο Propago: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις ανήκει απολύτως στην σφαίρα φαντασίας

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας!

Πρώτη είδηση της ημέρας είναι η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη Χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης μέρας ότι τα κρούσματα ανήλθαν στις 3.080, οι θάνατοι στους 75 και οι διασωληνωμένοι 800. Η Κυβέρνηση ωστόσο παραμένει ψύχραιμη. Σύμφωνα εξάλλου με τους αντίστοιχους πίνακες  άλλων Ευρωπαϊκών χωρών , βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση χάρη στα έγκαιρα και έγκυρα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι σε περίπτωση που σύμφωνα με τα νούμερα διαπιστώνεται επιτυχία, για όλα φταιν οι αρμόδιοι κυβερνώντες, σε περίπτωση όμως που τα νούμερα δείξουν αποτυχία, για όλα φταιν οι «ατομικώς ευθυνόμενοι» πολίτες. Γιατί αγαπητοί μας τηλεθεατές όλοι είμαστε «νούμερα» . Αν νοσήσει κάποιος από κορονοϊο, δεν αντιμετωπίζεται ως «ένας άνθρωπος» που νόσησε, αλλά ως το κρούσμα νούμερο 3.081. Το αν θα αυξηθούν οι ΜΕΘ, αν θα προσληφθούν περισσότεροι γιατροί, αν θα επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, αν θα ενταχθούν οι γιατροί στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ζητήματα που ΘΑ εξετάσει η Κυβέρνηση , αλλά όχι τώρα, αργότερα. Έχουμε χρόνο..

Δεύτερη είδηση της ημέρας είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Παρά την παρατηρούμενη διαρκή αύξηση των κρουσμάτων η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο. Το άνοιγμα αυτό σημαίνει πως επανέρχεται στο προσκήνιο η «ατομική ευθύνη» και ο ατομικώς ευθυνόμενος πολίτης θα πρέπει να στέλνει μήνυμα και να κλείνει ραντεβού για να ψωνίσει από τα ανοιχτά καταστήματα. Το μέτρο ανοίγματος του λιανεμπορίου, συνιστά ένα «εμβόλιο» στην οικονομία, η οποία έχει νοσήσει από τον κορονοϊο εδώ και ένα χρόνο και η κατάσταση της «υγείας» της είναι κρίσιμη. Δεν πειράζει όμως , όλα αυτά τα μέτρα και το παρατεταμένο lock down πάρθηκαν εν ονόματι της δημόσιας υγείας και προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα. Το γεγονός βέβαια ότι τον Νοέμβριο που κλείσαμε είχαμε 500 κρούσματα και μετά από 5 μήνες παρατεταμένου lock down φτάνουμε στα 4000 κρούσματα, είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η Κυβέρνηση, ούτε τα έξυπνα μέτρα. Για όλα φταίει η αντιπολίτευση που αντιπολιτεύεται εν μέσω πανδημίας, ή καλύτερα για όλα φταιν οι επιτροπές των επιστημόνων, η μάλλον όχι για όλα φταιν οι πορείες, ή όχι λάθος : οι μεταλλάξεις φταίνε. Τελοσπάντων κάποιος θα φταίει! Θα συσταθεί μία επιτροπή προκειμένου να διενεργηθεί μελέτη για να ερευνήσει για το «τις πταίει» και θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα.

Μόλις μας ενημερώνουν από το κοντρόλ , ότι τελικά δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη! Είναι μία νέα έκτακτη πληροφορία , που μόλις αποφασίστηκε από τους αρμόδιους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. 

Παρακαλούνται οι κύριοι επιχειρηματίες να προσέρχονται αθόρυβα να καταθέτουν τα κλειδιά τους στην οδό του τάδε Υπουργείου. Αθόρυβα όμως για να μην διαταράξουν την ησυχία που επικρατεί στην κοινωνία και φυσικά να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Αν έχουν κάποιο παράπονο , ή κάποια αντίθετη γνώμη, ή κάποια ένσταση να εκφράσουν , να κάνουν υπομονή, θα ερωτηθούν στις δημοσκοπήσεις. 

Αβέβαιο το κομμάτι και για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Οι ειδικοί στην αρχή επεσήμαναν πως στα σχολεία δεν κολλάει, είναι σαν τα μέσα μεταφοράς. Παρ’ όλα αυτά για προληπτικούς λόγους παραμένουν κλειστά. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν με ασφάλεια δύο- τρεις μέρες πριν το Πάσχα. Η τηλεκπαίδευση εξάλλου είναι απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία, δεν εγείρει καθόλου ερωτήματα και προβληματισμούς και όλα βαίνουν καλώς και με την παιδεία. Το αν μια ολόκληρη γενιά θα αφανιστεί και οικονομικά και εκπαιδευτικά , δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί. Θα αποτελέσει μία μικρή παράγραφο της ιστορίας μας, που θα την μαθαίνουν απέξω για να δώσουν εξετάσεις τα παιδιά της τρίτης λυκείου του έτους 2080 , αν πέσει το κεφάλαιο “lock down 3”. 

Αβέβαιο είναι και το κομμάτι του αν θα ανοίξουν τα Δικαστήρια. Εξάλλου τα Δικαστήρια είναι ανοιχτά – η είσοδος δηλαδή είναι ανοιχτή και μπορεί να μπεί όποιος θέλει μέσα, όπερ σημαίνει ότι οι δικηγόροι δεν ανήκουν στον πληττόμενο κλάδο και δεν θα λάβουν κάποια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Κάθε βδομάδα – αργά το βράδυ της Κυριακής -δημοσιεύονται ΚΥΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων, ώστε να γνωρίζει ο δικηγόρος το πρωί της Δευτέρας τι μέλλει γενέσθαι. Για το τι θα γίνουν όλες αυτές οι υποθέσεις που αναβάλλονται, είναι κάτι που ΘΑ το εξετάσει η Κυβέρνηση.

Όλοι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για την οικονομία καθότι η Κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μέτρα ενίσχυσης με την κατάληξη –εος, -εα , όπως επιστρεπτ -έος , επιστρεπτ -έα. 

Αξιοσημείωτη είναι η νέα δημοσκόπηση όπου βγάζει ως καταλληλότερο τον Πρωθυπουργό με μεγάλη διαφορά από τον κανένα που ακολουθεί δεύτερος. Με μεγάλη αγωνία θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων στην πορεία της πανδημίας , για το ποιος τελικά θα καταφέρει να νικήσει : ο κανένας ή ο τίποτα ;

Στα καλά νέα της νύχτας, ο απόηχος του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση είναι τεράστιος και η επιτυχία του εορτασμού ακόμα συζητιέται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εορτή έλαβε χώρα με επίσημους καλεσμένους τους ξένους συμμάχους φιλέλληνες, και όλοι εμείς ο απλός λαός καμαρώναμε από τις τηλεοράσεις μας. Γιορτάζαμε από μακριά όλοι μαζί ενωμένοι τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας, γιατί είμαστε ένα ανεξάρτητο, κυρίως οικονομικά, κράτος.

Κάπου εδώ τελειώνει το Δελτίο Επικαιρότητας, ακολουθεί το πρόγραμμα reality. Γιατί reality αγαπητοί μου τηλεθεατές σημαίνει στα ελληνικά «πραγματικότητα» . Αυτή είναι η πραγματικότητα σας: να παρακολουθείτε τις ζωές των άλλων. Όσο για τη δική σας ζωή ; οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες. Μετά θα αποφασίσουμε και θα σας ανακοινώσουμε. Θα διακόψουμε το πρόγραμμά μας για ο,τιδήποτε νεότερο, ή κάποιο νεότερο Διάγγελμα του Πρωθυπουργού. 

Καλό σας Βράδυ! 

Καληνύχτα Ελλάδα.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις ανήκει απολύτως στην σφαίρα φαντασίας του αναγνώστη. Γιατί αγαπημένοι μου αναγνώστες, όλα όσα έγραψα , αποκλείεται να συμβαίνουν σε έναν αληθινό κόσμο..

Η Σοφία Ν. Τσιπτσέ είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διαπιστ. Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ (αστική, εμπορική, ηλεκτρονική τραπεζική Διαμεσολάβηση), Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων / D.P.O. exec.

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας