Εγκλήματα κακοποίησης και η αξία του #metoo
Η Βάλια Μπαμπέτσα για τη δύναμη του #metoo που ήρθε για να καταδικάσει τα εγκλήματα που νομικά έχουν παραγραφεί

Ο σύγχρονος νομοθέτης έχει αποτυπώσει στον ποινικό κώδικα πληθώρα αδικήματα των οποίων η απαξία είναι μεγάλη. Ποια είναι αυτά; Η προσβολή του σπουδαιότερου εννόμου αγαθού που είναι η ζωή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η προσβολή της οποίας γιγαντώνεται, όταν πλήττεται η γενετήσια αξιοπρέπεια τόσο ενός ενήλικα πόσω μάλλον ενός ανήλικου παιδιού. Και τι θα πει ποινική απαξία; Είναι το μέγεθος της αξίας κάποιου εγκλήματος στο δικαιικό σύστημα. Άραγε η αξία του βασανισμού μιας παιδικής ψυχής βρίσκει πλήρωση σε κάποια ποινή για το θύτη;  Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας διέπεται από νόμους που οφείλουμε να υπακούμε, αν επιθυμούμε να ζούμε σε μια πολιτισμένη και δημοκρατική πολιτεία μακριά από την αναρχία.

Μπορούμε να σκεφτούμε άραγε τι αντίκτυπο έχει στην ψυχή ενός ενήλικα ανθρώπου ο βιασμός του σώματος και της ψυχής του ; Μπορούμε να κάνουμε την ίδια σκέψη για ένα ανήλικο παιδί που πέφτει θύμα μιας τόσο αισχρής πράξης που εξομοιώνεται κάλλιστα με μια εκ προθέσεως ανθρωποκτονία της ψυχής του ; Μπορούμε… Πρέπει να μπορέσουμε… Πρέπει  να δούμε τα σημάδια και να αφουγκραστούμε τα γοερά δάκρυα των μικρών παιδιών, την εκκωφαντική φωνή των θλιμμένων ματιών τους! Φτάσαμε στην Ελλάδα του 2021 για να αποδεχτούμε σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία ότι εκεί έξω υπάρχει η σεξουαλική και μη κακοποίηση παιδιών και να ανοίξει πια ένας ειλικρινής και χωρίς προκαταλήψεις διάλογος όσον αφορά αυτό το έγκλημα.. Γιατί; Πόσες αθώες χιλιάδες φωνές αντηχούν στ’ αυτιά μας  αβοήθητες; Και πόσες αρρωστημένες ψυχές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες εις βάρος μικρών, αδύναμων παιδιών; Αφού λοιπόν τώρα είναι η ώρα , η κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσουμε το φόβο στο θύτη και να τον αποτρέψουμε,  ας μην τα παρατήσουμε. Ας ξυπνήσει πια ο εφιάλτης για τον κακοποιητή στο βωμό της γαλήνης όλων των ψυχών που έχουν βιαστεί ανά τους αιώνες. Αφού λοιπόν τώρα η κοινωνία είναι έτοιμη να ακούσει όλα όσα έκλεινε η πόρτα ενός μιασμένου σπιτιού, ας ανοίξει καλά τα αυτιά της για να το ακούσει. 

Η βία ενάντια στα παιδιά μπορεί να προληφθεί, πριν φτάσουμε να μιλάμε για ένα έγκλημα τρομερής απαξίας, γιατί τότε όποια ποινή κι αν επιβληθεί στον δράστη από το δικαστήριο, δεν θα έχει καμία ανθρώπινη αξία. Είναι στο χέρι όλων των νοημόνων ανθρώπων να μπορέσουν να αναγνωρίσουν την παιδική κακοποίηση και να βοηθήσουν. Το κίνημα #metoo έφτασε, αν και αργά, στην μικρή μας χώρα για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά. Η αξία του δεν έγκειται μόνο για τις καταγγελίες των εγκλημάτων του παρελθόντος από αδίστακτα ,αρρωστημένα μυαλά κατά ανηλίκων και μη αλλά έγκειται σε κάτι μεγαλύτερο, πιο σπουδαίο που μόνο ένα θολό και απαίδευτο μυαλό αρνείται να κατανοήσει. 

Η δύναμη του #metoo ήρθε για να καταδικάσει τα εγκλήματα που νομικά έχουν παραγραφεί στις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων και να προλάβει όλα τα εγκλήματα του μέλλοντος . Το κίνημα #metoo είναι κάτι σαν πλήρωμα του χρόνου για τα παλιά …σαν τσουνάμι που θα ακρωτηριάσει  στο διάβα του όλα τα βρώμικα χέρια που τόλμησαν να λερώσουν αγνές ψυχές . Κυρίως όμως  είναι η κατακραυγή όλων των ανθρώπων που θα ηχεί στ΄ αυτιά των επίδοξων βιαστών σαν τυμπανοκρουσία, σαν πένθιμο εμβατήριο αποτρέποντας τους από την επιθυμία να λερώσουν να μιάνουν και να βασανίσουν!  Κι όποιος αναρωτιέται ” Γιατί τώρα;”, η απάντηση είναι “Ας είναι και τώρα αλλά ας είναι για πάντα!”.

Η Βάλια Μπαμπέτσα είναι φιλόλογος και συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας