Εάν η δύναμη είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Και εάν τελικά, έχουμε όλοι ένα λόγο ύπαρξης σε αυτή τη γη, της Ιωάννας ήταν να την γνωρίσουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Τετριμμένη φράση το «όλα για κάποιο λόγο γίνονται». Εντούτοις, θα ήταν μάταιο να απαρνηθούμε την ορθολογικότητα της.  Ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και απόψεων είμαι βέβαιη ότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έχουμε ενστερνιστεί το νόημα της παραπάνω φράσης. Προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα. Όπως άλλωστε συμφωνώ και με την επόμενη παραδοχή της θεωρίας, ότι δηλαδή κάθε στιγμή, κάθε μέρα , είμαστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαστε.

Εάν η δύναμη είχε πρόσωπο θα ήταν αυτό της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Μία αδιαφιλονίκητα όμορφη γυναίκα που υπέστη θύμα μίας ανεξήγητης επίθεσης με βιτριόλι. Μία γυναίκα που είναι πρόσωπο – σύμβολο της φράσης, «η ζωή συνεχίζεται.» Γιατί έτσι ακριβώς είναι, η ζωή πάντα συνεχίζεται. Η Ιωάννα δεν έγινε γνωστή ούτε για την βάναυση επίθεση που δέχτηκε αλλά ούτε για τα αμέτρητα προβλήματα υγείας που ακολούθησαν εξαιτίας αυτής. Έγινε ευρέως γνωστή για την αξιοθαύμαστη στάση της απέναντι σε ένα πρόβλημα που θα ήταν ανυπέρβλητο για όλους τους υπόλοιπους.  

«Πως ήταν η ημέρα σου προτού γίνει η επίθεση ;» Η ημέρα μου ήταν μία τελείως συνηθισμένη ημέρα όπου όδευα στο χώρο εργασίας μου, είχε αναφέρει η Ιωάννα. «Λένε ότι τις ημέρες που επρόκειτο να μας συμβεί κάτι κακό, έχουμε ένα προαίσθημα. Ισχύει στην περίπτωση σου;» Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ήταν μία παντελώς φυσιολογική ημέρα, επανέλαβε η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Από τις πρώτες συνεντεύξεις που έδωσε, από τις πρώτες ερωτήσεις που της έθεσαν. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά, σε αυτό το σημείο συγκλονίστηκα. Ίσως γιατί μας επιβεβαιώνεται πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή και πόσες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει. Ίσως διότι μας αποδεικνύεται ότι από την μία στιγμή στην άλλη, η ζωή μας, μπορεί να αλλάξει 180 μοίρες. Βαθιά κοιμώμενοι μέσα στην τυποποιημένη ρουτίνα μας, συντηρούμε την ψευδαίσθηση ότι ξέρουμε τι θα επιφέρει το αύριο. Και όταν ακούμε για ένα τέτοιο συμβάν, λυπούμαστε και συμπονούμε με τον οποιαδήποτε δυνατό τρόπο τον συνάνθρωπο μας. Ωστόσο, όλων των ειδών οι τραγωδίες -πέραν των προσωπικών και των δικών μας ανθρώπων, συμβαίνουν «μακριά μας». Αυταπατόμαστε και θεωρούμε ότι αυτά συμβαίνουν σε απόσταση από εμάς και όσο  δυσάρεστα και εάν είναι, δεν πρόκειται να συμβούν στη δική μας ζωή. 

Η Ιωάννα δέχτηκε μία επίθεση άνευ αιτίας, η οποία επέφερε πολλαπλά προβλήματα στην υγεία της. Υποβλήθηκε σε πολυάριθμα χειρουργεία και οι πόνοι της ήταν αμέτρητοι. Από την πρώτη στιγμή, μίλησε δημόσια για την κατάσταση και πορεία της υγείας της. Ωστόσο, είναι προφανές, ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αντιληφθούμε τον γολγοθά που πέρασε. Είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν είχε ποτέ φοβίες. Το μόνο που την τρόμαζε προτού δεχτεί την επίθεση, ήταν τα προβλήματα υγείας. Και εμένα το ίδιο. Νομίζω έτσι αισθανόμαστε όλοι μας.  

Αναπάντεχα ερωτήματα σχετικά με την ζωή και την εξέλιξη της, διατυπώνονται από την ώρα και την στιγμή που μας συμβαίνει κάτι το οποίο δεν είχαμε προγραμματίσει. Τρακάρεις και σκέφτεσαι «μα καλά γιατί σε εμένα ;» Βυθίζεσαι σε συνήθεις κακές σκέψεις και ο φαύλος κύκλος της αρνητικότητας συντηρείται. Από την άλλη μεριά,  η Ιωάννα, μας απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Δέχτηκε μία απρόσμενη επίθεση με καυστικό υγρό που την οδήγησε ένα βήμα πριν τον θάνατο. Εντούτοις, από την πρώτη στιγμή, κέρδισε την εκτίμηση και αγάπη του κόσμου. Έδωσε ένα δημόσιο αγώνα με μία θεόρατη διεκδικητική στάση. Δεν την εμπόδισε τίποτα, ούτε καν το γεγονός ότι δεν την απαντήθηκε ποτέ κανένα «γιατί». Η μεγαλειώδες ικανότητα της να αποδεχτεί την νέα δυσμενή μη – αναστρέψιμη κατάσταση συνδυαστικά με την θεμελιώδη απαίτηση της να διατηρήσει εξαρχής μία προορατική στάση, χωρίς καμία ηττοπάθεια, ήταν αξιέπαινη και εξαιρετικά ασυνήθιστη. Η Ιωάννα είναι ένα «εντελώς ολοκαίνουριο» σύμβολο ελπίδας και λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Παρότι αυτό επιδιώχθηκε μέσα από πόνο και μόχθο, το αποτέλεσμα ήταν ένα. Κονιορτοποίησε κάθε πρόβλημα και απέδειξε το νόημα της φράσης «Εάν πέσεις, ξανά σήκω». Και δεν σηκώθηκε απλά. Σηκώθηκε, τίναξε τα γόνατα της και χόρεψε. 

Ιωάννα, εάν τελικά όλα γίνονται για κάποιο λόγο, το επίπεδο σου σε αυτή τη ζωή ήταν τόσο αδιανόητα υψηλό όπου ο σκοπός σου, ήταν να αλλάξεις την ζωή όλων των άλλων. Συνέχισε να «χορεύεις»!


Η Μαριεύη Αγαπηνού είναι νομικός

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας