Δουλεύεις με τον εαυτό σου ή δουλεύεις τον εαυτό σου;

«Δεν ξέρω εάν η αυτοπειθαρχία μου με ώθησε στο να αγαπάω τον  εαυτό μου ή εάν η αγάπη προς τον εαυτό μου με ώθησε στο να έχω αυτοπειθαρχία»

Η αξία της ευθύνης αποτελεί πυξίδα και στάση ζωής. Είμαι  υπεύθυνος ως μαθητής, φίλος, γονιός, δάσκαλος, ως κοινωνικό πρόσωπο και γενικότερα ως άτομο.  Εκπαιδευτήκαμε πως να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις υποχρεώσεις μας,  απέναντι στις πράξεις μας και προς τους άλλους. Εντούτοις, ο υπεύθυνος άνθρωπος στην εργασία του, πετυχαίνει στον εργασιακό τομέα της ζωής του. Ο άνθρωπος ο οποίος φέρει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του,  τα καταφέρνει σε όλους τους τομείς της ζωής του. Σύμφωνα με τον Νίτσε, ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του. 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος ευθύνης που φέρουμε προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ατομική μας υπευθυνότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις άνθρωπο ο οποίος είναι άξιος  του θαυμασμού σου που να μην δουλεύει με τον εαυτό του. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αυτή τη ζωή μας δίνονται δύο επιλογές κατά τις οποίες αποφασίζουμε ελεύθερα. Είτε θα δουλεύουμε με τον εαυτό μας ή θα ‘δουλεύουμε’ τον εαυτό μας.

Συμφωνώ απολύτως με τα λόγια του ψυχολόγου και συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη αναφορικά με την εκγύμναση. «Η άσκηση δεν είναι χρήσιμη για την ζωή μας. Είναι απαραίτητη.» Δεν υπάρχει καλύτερο δείγμα αυτό φροντίδας και αγάπης προς τον εαυτό μας από την σωματική άσκηση. Όταν αναφέρομαι σε άσκηση αναφέρομαι σε οποιαδήποτε μορφή  κίνησης βελτιώνει την φυσική ικανότητα και ενίσχυση της υγείας και του σώματος μας. Η κάθε μία ξεχωριστά και οι επιμέρους μορφές της, έχει διαφορετικά και πολλαπλά οφέλη ,πολλώ δε μάλλον ο  συνδυασμός τους. Ωστόσο, ανεξαρτήτως από το είδος άσκησης που επιλέγετε να κάνετε, τα οφέλη της σωματικής και πνευματικής σας ευεξίας εγγυημένα θα σας βοηθήσουν στην γενικότερη εξέλιξη σας. Η κίνηση είναι απαραίτητη για την ζωή μας. Η σωματική άσκηση είναι η προσωπική ευθύνη που φέρουμε προς τον εαυτό μας.

Είναι σκληρή συνειδητοποίηση και πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε ότι είμαστε πλήρως υπεύθυνοι για το που βρισκόμαστε στη ζωή μας. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε την αποκλειστική ευθύνη της ευτυχίας μας. Σύμφωνα με την πολυαγαπημένη μου ευρέως γνωστή συγγραφέα, motivational speaker και θεραπεύτρια, Louise Hay «Είμαστε 100% υπεύθυνοι για όλες τις εμπειρίες και σκέψεις μας, τις καλές και τις κακές».

Επίσης, σύμφωνα με την νεύρο επιστήμη, την επιστήμη που εστιάζει στην διερεύνηση του εγκεφάλου, ο μηχανισμός του εγκεφάλου μας είναι η ισχυρότερη παραγωγή των «fake news». Με άλλα λόγια, εάν κάνεις αρνητικές σκέψεις, προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο σκέψεως σου διότι κατά πάσα πιθανότητα σε περιορίζει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Όταν αναφέρομαι σε αρνητικές σκέψεις, απευθύνομαι σε οποιοδήποτε συλλογισμό έρχεται για να σε επικρίνει, τρομάξει, αποθαρρύνει, απογοητεύσει και σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σκέψη σε κάνει να αισθάνεσαι κατώτερος/η των προσδοκιών σου. 

«Δεν θα τα καταφέρεις- Δεν θα τα καταφέρεις όπως δεν κατάφερες…». «Δεν είσαι ικανή όπως άλλωστε απεδείχθη τότε…» «Εγώ δεν είμαι τόσο τυχερός στη ζωή όπως ο τάδε.»  και λοιπά

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η εσωτερική -επικριτική φωνή παρότι είναι απολύτως ανθρώπινη δεν είναι σε καμία περίπτωση αντανάκλαση της πραγματικότητας και επ’ουδενί δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι ο εσωτερικός μας κριτής δεν έρχεται για να μας βλάψει αλλά αντιθέτως για να μας προφυλάξει. Μολαταύτα, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να αποτελεί τον λόγο για τον οποίο δεν μπαίνουμε στην πράξη. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να του εναντιωθούμε. Προσωπικά, έχω επιλέξει να τον αντιμετωπίζω με διπλωματικό τρόπο.

«Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου, δικαιούσαι να έχεις την άποψη σου. Αλλά και εγώ δικαιούμαι να έχω την δική μου».

Είμαστε πολύ περισσότερα από όσα μας περιορίζει το μυαλό μας να νομίζουμε ότι είμαστε.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων η άσκηση είναι κάτι το αδιανόητο. Η αλήθεια είναι ότι στην  αρχή ένταξης ή επανένταξης της άσκησης στη ζωή μας είναι συχνό να συναντάμε εμπόδια , τα οποία συνήθως είναι περιορισμοί που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως η οποιαδήποτε μορφής κίνησης ή άθλησης είναι κάτι που θα  επιφέρει πολλαπλές βελτιώσεις στην ζωή μας. Στην αρχή, είναι λογικό  να μας φαίνεται δύσκολο να εντάξουμε την καινούρια αυτή συνήθεια στη ζωή μας καθώς αποτελεί κάτι ξένο για εμάς. «Κάθε αρχή και δύσκολη!».  Ωστόσο, εάν δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο το  «ξένο» θα μεταμορφωθεί σε «οικείο», «φυσικό».  Προκειμένου να μάθεις κάτι καινούριο χρειάζεται να διαθέσεις χρόνο και μέσω την εξάσκησης θα σου φανεί «κανονικό». 

Η θέληση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας προκειμένου να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στους στόχους μας. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι ώστε να αναπτύξουμε και να καλλιεργήσουμε την δύναμη της θέλησης μας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο  να δικαιολογείς τον εαυτό σου για να γλυτώσεις την γυμναστική σου. Κάνε ένα πείραμα και δοκίμασε την ημέρα που αισθάνεσαι κουρασμένος, αγχωμένος, ανόρεκτος ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου δεν έχεις την παραμικρή θέληση να ασκηθείς, κάνε ένα πείραμα και  μην αμελήσεις την φυσική σου κατάσταση. Από την άλλη μεριά, εάν κάποια ημέρα δεν αντέχεις να ασκηθείς, μην απογοητευτείς και προπαντός μην τα παρατήσεις. «Η καλύτερη μας δόξα δεν είναι ότι δεν πέφτουμε ποτέ, αλλά ότι ξανά σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε.»

Είναι ευρέως γνωστό πως η άσκηση έχει ισχυρή αγχολυτική δράση. Πέρα από τα γνωστά σε όλους μας οφέλη της άσκησης, μέσω της κίνησης αυξάνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο όπως επίσης και οι καρδιακοί παλμοί. Απελευθερώνονται ενδορφίνες οι οποίες οδηγούνται στον εγκέφαλο. Η κορτιζόλη μειώνεται και η διάθεση αυξάνεται. Η άσκηση είναι γνωστό ότι βοηθάει στην διατήρηση της καλής κάρδιο-αναπνευστικής και μυοσκελετικής υγείας. Συμπερασματικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου τα οποία φυσικά είναι ευρέως γνωστά. Ωστόσο, εμένα προσωπικά η άσκηση με ωφέλησε κατά βάση από διαφορετική σκοπιά και αποτελεί και τον λόγο της μεγαλειώδης αγάπης μου προς αυτήν. Η άσκηση με δίδαξε καταρχάς πώς να θέτω στόχους και κατ’ επέκταση πώς να τους υλοποιώ. Όταν αναβάλουμε τους στόχους μας βάζουμε στην άκρη τη ζωή μας. Η αναβλητικότητα βλάπτει την αποδοτικότητα . Επίσης, μέσω της άσκησης έμαθα πώς να έχω αυτοπειθαρχία σε όλους τους τομείς της ζωής μου, ανεξαιρέτως.

 Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω, ότι  η μέτρια κούραση δεν συνιστά λόγο για να αναβάλεις την άσκηση σου. Την επόμενη φορά που θα κρατήσεις αναβλητική στάση σχετικά με το πρόγραμμα της γυμναστικής σου, παρατήρησε τις σκέψεις σου και τις δικαιολογίες που θέτεις στον εαυτό σου. Τι συχνότητα έχουν ; Είσαι πράγματι πολύ κουρασμένος ή απλώς προτιμάς να πας σπίτι να ξεκουραστείς ; Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε θα υπάρχει κάτι και σπάνια θα έχουμε τις τέλειες συγκυρίες ώστε να έχουμε όρεξη να αθληθούμε.

Ειδικότερα όσοι βρίσκεστε στην αρχή ένταξης ή επανένταξης άσκησης στη ζωή σας ή και όσοι έχουμε ένα απαιτητικό ωράριο εργασίας είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε σε καθημερινές προπονήσεις/ καθημερινά μαθήματα χορού και λοιπά. Εδώ λοιπόν είναι που καλωσορίζουμε την (αυτό) πειθαρχία. Θέληση δεν θα έχουμε πάντα, για την ακρίβεια θα έχουμε σπάνια. Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο μας χρόνο διαφορετικά. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως φυγόπονο ον και κατ’ επέκταση αποφεύγει να ζορίζεται. Προτιμάμε την διαρκή αναβολή διότι η επίτευξη των στόχων μας προϋποθέτει συνεχής και ουσιαστική προσπάθεια. Μία αρχή που ακολούθησα από όταν ξεκίνησα να αθλούμαι έως και σήμερα είναι ότι μία κακή ημέρα προπόνησης είναι καλύτερη από την καθόλου προπόνηση. Η αυτοπειθαρχία είναι το μυστικό της επιτυχίας. Τις δύσκολες ημέρες, δεν θα σε κρατήσει η θέληση αλλά η αυτοπειθαρχία σου. Η άποψη πως η αυτοπειθαρχία ισούται με την θέληση είναι λανθασμένη. Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι την αυτοπειθαρχία ως έναν συνδυασμό αυτοελέγχου, αυτοθυσίας, αυτοαποδοχής και αυτουπακοής.

Έχω καταλήξει ότι ακόμα και οι πιο στενοί μου φίλοι θεωρούν ότι ο λόγος που αθλούμαι καθημερινά είναι διότι το απολαμβάνω. Αντιστρόφως, οι ίδιοι θεωρούν ότι ο λόγος κατά βάση που δεν γυμνάζονται είναι επειδή οι ίδιοι δεν τον απολαμβάνουν. Φυσικά και δεν το απολαμβάνω πάντα και μπορώ να επικαλεστώ με βεβαιότητα ότι ιδίως στην αρχή το τελευταίο που ένιωθα ήταν απόλαυση.  Είναι άλλα στοιχεία που με κράτησαν και συνεχίζουν να επικρατούν ώστε να μη χάσω την καθημερινή μου προπόνηση. Η γυμναστική με έμαθε πώς να καταστέλλω τις παρορμήσεις μου ώστε να μην υπερισχύει η βούληση αλλά ο στόχος μου. Δεν ξέρω εάν η αυτοπειθαρχία μου με ώθησε στο να αγαπάω τον εαυτό μου ή εάν η αγάπη προς τον εαυτό μου με ώθησε στην αυτοπειθαρχία. Η στοχοθεσία χωρίς αυτοπειθαρχία είναι μισή δουλειά. Η αυτοπειθαρχία πέρα από ενήλική στάση, είναι εγγύηση για μία μακροχρόνια καρποφόρα ζωή.

Ορισμένοι δεν θέλουν να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους καθότι θεωρούν ότι η άθληση ισοδυναμεί με την εκγύμναση σε γυμναστήριο. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσες διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις αναφορικά με την άσκηση με τόσο διαφορετικά αλλά και όμοια οφέλη. Εγώ απολαμβάνω πολύ να δοκιμάζω νέα πράγματα. Αποδέχομαι εξαρχής ότι στην αρχή θα είμαι κακή συγκριτικά με τους υπολοίπους και δίνω στον εαυτό μου τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να εξοικειωθεί με το καινούργιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη φορά που μπήκα σε γυμναστήριο. Είχα κλείσει τηλεφωνικώς να δοκιμάσω ένα ομαδικό πρόγραμμα με πολλά άτομα, το οποίο εκ των υστέρων αντιλήφθηκα πως ήταν για προχωρημένους. Αθόρυβα πήγα πίσω ώστε να μην φαίνομαι πολύ και έκανα όλες τις ασκήσεις παντελώς λάθος. Την επόμενη ημέρα πήγα ξανά με μοναδική διαφοροποίηση ότι πήγα και στάθηκα μπροστά. Δεν είναι ότι δεν με ενδιέφερε τι θα πει ο κόσμος, αντιθέτως ένιωθα πολύ άβολα. Ωστόσο, έχω αντιληφθεί από νωρίς την αξία του «you have to be comfortable with being uncomfortable». Ήξερα ότι το γεγονός ότι θα νιώσω άβολα θα με κάνει να εκτεθώ και ξέρω πως η  έκθεση στη ζωή μας ισοδυναμεί με εξέλιξη της ζωής μας. Από τότε έως και σήμερα, δοκιμάζω κάθε χρόνο ένα καινούριο χόμπι συνδυαστικά με την σταθερή προπόνηση μου. Ζούμε σε μια εποχή που είμαστε υπέρ πληροφορημένοι αλλά παρόλαυτα ανέμπνεστοι. Υπάρχει υπερβολική αφθονία τόσο των πόρων όσο και των πληροφοριών.  Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται νεοφιλία (η εμμονή με την καινοτομία), η οποία είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για την προσωπικότητα μας. Η καινοτομία οδηγεί στην ανάπτυξη.  Όπως άλλωστε έχει ειπωθεί, η ζωή ξεκινάει εκεί που τελειώνει η ζώνη άνεσης μας. Στο «comfort zone» μας όλα είναι άνετα, οικεία. Έχουμε ένα σταθερό, ασφαλές και ελεγχόμενο τρόπο ζωής.

Σε μία δύσκολη φάση της ζωής μου, είχα μοιραστεί το πρόβλημα το οποίο είχα κληθεί να αντιμετωπίσω σε ένα φιλικό μου πρόσωπο.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ολιγόλογη απάντηση  που μου έδωσε αφότου με άκουσε με πολύ προσοχή. Μου είπε μην αγχώνεσαι, θα έρθουν νέα πράγματα. Δεν μου είπε κάτι καινούριο, ούτε κάτι το οποίο δεν το γνώριζα. Αντιθέτως, μου θύμισε ποια είναι φυσική εξέλιξη της ζωής. Δεν χρειαζόταν να ακούσω κάτι παραπάνω γιατί πράγματι δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για εμένα από το να μένουμε στα ίδια και τα ίδια. Αυτή η απλή απάντηση σηματοδότησε τη ζωή μου έως και σήμερα.

Θεωρώ ότι η άσκηση είναι υποτιμημένη. Τα οφέλη της δεν περιορίζονται στην απώλεια σωματικού βάρους, στην αύξηση γερών μυών και οστών, στην καλή υγεία του εγκεφάλου και μνήμης, στην βελτίωση της χαλάρωσης και ποιότητας ύπνου, στην βελτίωση της διάθεσης μας και λοιπά. Τα ανωτέρω είναι ιδιαιτέρως σημαντικά ωστόσο η τακτική άσκηση μας διδάσκει πολύ περισσότερα.  Η άσκηση είναι φυσικό παυσίπονο για την ζωή μας. «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Οι Αρχαίοι είχαν αντιληφθεί από νωρίς την σύνδεση μεταξύ πνευματικής και σωματικής υγείας. Κανείς δεν μπορεί  να σας διαβεβαιώσει ποια ακριβώς ημέρα  θα έχετε τις όποιες βελτιώσεις αναμένετε μέσω της άσκησης. Το μόνο που μπορώ να επικαλεστώ με βεβαιότητα είναι ότι αυτή η ημέρα θα έρθει. 

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε από την ζωή μας. Εντούτοις, είναι άχρηστο εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσπαθήσουμε για αυτό που θέλουμε. Μέχρι που είσαι ικανός να πας ώστε να δημιουργήσεις την ζωή που θέλεις ;  


Η Μαριεύη Αγαπηνού είναι νομικός

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας