ΑRISTOPHANES THE SHOW

Αριστοφάνης είναι ποιος ποιος ποιος

Πρόγονος ποιητής μας

Να μας ξυπνήσει πάσχιζε

Πλατύ γέλιο να δώσει

Από στραβοπατήματα

την πόλη να γλιτώσει

Αδάμαστο το θάρρος του

γινόταν πειραχτήρι

Η σάτιρα του σαιτιά

ορμούσε με στιχάκια

Θεούς θνητούς πολιτικούς

μα και μικρά ανθρωπάκια

Ακόμη και πολύ σοφούς

Σωκράτη και Ευριπίδη

Το πόλεμο αρνιότανε

ειρήνη λαχταρούσε

Τη δυστυχία των φτωχών

προπάντων πολεμούσε

Πουλιά Ιππείς και Αχαρνείς

Νεφέλες και Βατράχους

Σάτιρα χαμογελαστή, σκληρή

αμείλικτη και καυτερή

Σφήκες Εκκλησιάζουσες

 και Θεσμοφοριάζουσες

Στάση πολιτική σοφή

Δάκτυλο ζωντανό κουνά

πάντα πιέζει πιο βαθιά

Γι’άλλη σκοπιά του αληθινού

τούτου του κόσμου του λειψού

Μόλις διαβάσετε ένα αυτοσχέδιο χορικό που συμπεριλαμβάνεται στο Aristophanes The Show. Και κάπως έτσι ξεκινά η διαδρομή προς την πραγμάτωση της παράστασης αυτής…

Με τον Αριστοφάνη δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις. Δεν είχα ξαναπαίξει Αριστοφάνη πόσο μάλλον σκηνοθετήσει. Το καλοκαίρι του 2019, μετά από προτροπή της καλής μου φίλης, ραδιοφωνικής παραγωγού Βίκης Τσιανίκα αποφάσισα να τολμήσω να γνωρίσω καλύτερα τον Αριστοφάνη, και γιατί όχι να βαδίσω σε απάτητα για μένα μονοπάτια.. Τότε είδα να ανοίγεται μπροστά μου ένας καινούριος θεατρικός κόσμος, αυτός της αττικής κωμωδίας που απευθύνεται στον κοινό θεατή και την συμπεριφορά του. Ο Αριστοφάνης με γοητεύει μεμιάς ! Είναι πρωτοπόρος, πνευματώδης ,γκροτέσκ, ευφυής, θρασύς , σπιρτόζος, ανατρεπτικός και ιδού… το συνταραχτικό ! Τα κωμικά έργα που γνώριζα μέχρι τώρα ήταν κυρίως φάρσες, κωμωδίες καταστάσεων, κωμωδίες παρεξηγήσεων. Ο Αριστοφάνης έχει γράψει σάτιρα, μια σάτιρα πικάντικη, σκληρή , με εμφανείς φιλοδοξίες ανατροπής κοινωνικών στερεοτύπων.  Αριστοφανική κωμωδία δεν είναι δυνατόν να ιδωθεί  από τους Αθηναίους απλά σαν διασκέδαση εις βάρος κάποιων άλλων, όχι ! Οι θεατές είναι εκεί για να τους κλονίσει την αυταρέσκεια, υπονοώντας ότι γελούν με κάτι που μπορεί να είναι ο εαυτός τους !!! Τα έργα του προσφέρουν ένα όραμα απελευθερωμένο από περιορισμούς, ταυτόχρονα όμως καταδεικνύουν και που μπορεί να οδηγήσει αυτό αν είναι ανεξέλεγκτο.

Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε και θόλωνε κάπως τον ενθουσιασμό μου ήταν η επιλογή του έργου. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς? Όσοι εκ των κυρίων θεατών έτυχε να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις μου, δεν μπορεί παρά να έχουν παρατηρήσει ότι φτιάχνω χειροποίητες παραστάσεις. Το «χειροποίητες» μου αρέσει σαν όρος  γιατί είναι κάπως πιο ποιητικός, η πιο ρεαλιστική ερμηνεία όμως είναι ότι λόγω έλλειψης σημαντικού μπάτζετ, χρειάζεται κάθε φορά να δημιουργήσω τις πιο ευφάνταστες-λειτουργικές λύσεις, το οποίο σας διαβεβαιώ είναι μια επίπονη διαδικασία που όμως εμπεριέχει μπόλικη συγκίνηση καθώς και επιβράβευση.

 Παίρνοντας λοιπόν την απόφαση να ανεβάσω Αριστοφάνη, είχα οριστικοποιήσει μέσα μου ότι αυτό θα συνέβαινε με 2 μόνο ηθοποιούς οι οποίοι θα κάναμε όλους τους ρόλους. Μαζί μου, δίπλα μου σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια, ο καλός μου  φίλος και στενός μου συνεργάτης μου επί σειρά ετών Γιάννης Τσούκας. Η συνθήκη να βρίσκονται  μόνο 2 ηθοποιοί επί σκηνής αποτέλεσε από μόνο του και την βασική φόρμα του έργου και μεμιάς με απελευθερώνει και λέω , δε χρειάζεται να επιλέξω μόνο ένα έργο, αλλά η φόρμα αυτή μου επιτρέπει να παρουσιάσω σε μορφή σύγχρονου βαριετέ, όσα Αριστοφανικά έργα θέλω,  επιλέγοντας τον βασικό πυρήνα του κάθε έργου. Στο θεατή δίνεται η ευκαιρία να πάρει μια γεύση από Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες, Ειρήνη, Πλούτος, Πουλιά, Βατράχους, Νεφέλες, Εκκλησιάζουσες  σε 70 λεπτά !

Οι πρόβες ήταν ένα μεγάλο, επιμορφωτικό ταξίδι με πολλά σκαμπανεβάσματα, αδιέξοδα, χαρές, παιχνίδι, ανατροπές και είχαν διάρκεια επτά μηνών….Όταν πια τελικά φτάσαμε στην πρεμιέρα, δύο βδομάδες αργότερα μπήκε ο covid19 στις ζωές μας και η παράσταση κατέβηκε. Όμως μετά από λογής λογής περιπλανήσεις, η παράσταση μας επανέρχεται με 8 Αριστοφανικά έργα , 2 ηθοποιούς επί σκηνής που  χορεύουν, παίζουν, τραγουδάνε και πλέκουν ένα Αριστοφανικό ζωηρό χρωματιστό γαϊτανάκι αλλάζοντας ρόλους, φύλα, διάθεση  προσφέροντας γέλιο και ψυχαγωγία !

Συντελεστές

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία/ Χορογραφίες/ Σχεδιασμός Φωτισμών : Βάσια Βασιλείου

Οργάνωση Παραγωγής : Γιάννης Τσούκας

Πρωτότυπη Μουσική : Φίλιππος Περιστέρης

Φωτογραφίες : Tάκης Χρυσικός

Επί Σκηνής

Βάσια Βασιλείου

Γιάννης Τσούκας

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας