Αντιμετωπίζοντας τον καύσωνα με σωστές διατροφικές επιλογές

Oι πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το επίπεδο υδάτωσης του οργανισμού και παράλληλα την υγεία μας.
Αφυδάτωση και συνέπειες:
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κατά 50-70% από νερό.
Η αφυδάτωση περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ξηροστομία, κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή και, σε ακραίες καταστάσεις, νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση είναι: τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, που όχι μόνο ιδρώνουν πολύ, αλλά και έχουν συνήθως χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα τους, τα παιδιά, λόγω της συνεχούς κινητικότητας, οι ηλικιωμένοι, κυρίως λόγω των χαμηλών σωματικών αποθεμάτων νερού , αλλά και οι αθλητές, που γυμνάζονται κάτω από αυτές τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες.
Αφυδάτωση και αντιμετώπιση:
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, από τη συνολική ποσότητα νερού που καταναλώνουμε το 20-30% προέρχεται από τα τρόφιμα και το 70-80% από διάφορα υγρά.
Με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ενυδάτωση: Πίνουμε αρκετό νερό, παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη (με μέτρο, όμως, λόγω της φυσικής καφεΐνης του) και φυσικούς χυμούς.
Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση:
Αναψυκτικών, επειδή, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν, προσφέρουν πολλές θερμίδες και παροδική μόνο ικανοποίηση της δίψας,
Καφέ αλλά και αλκοολούχων ποτών, γιατί προκαλούν υψηλότερη διούρηση και εφίδρωση.
10 βήματα για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα:

 1. Καταναλώνουμε συνεχώς δροσερά υγρά και ροφήματα. Το δροσερό (και όχι παγωμένο) νερό είναι το βασικό μέσο «ψύξης» και ενυδάτωσης του σώματος.
  Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.
 2. Καταναλώνουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά.
  Τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να προτιμάμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
  Τα τρόφιμα αυτά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε νερό, (π.χ. το καρπούζι και το αγγούρι περιέχουν 95% νερό), μας παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C) και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση.
 3. Αποφεύγουμε τα βαριά, δύσπεπτα λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα, καθώς η κατανάλωσή τους αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
 4. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε εντελώς το τηγάνισμα.
 5. Προσπαθούμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα: με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το θερμιδικό περιεχόμενο και έχουμε πολύ ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
 6. Τις ώρες με πολύ υψηλή θερμοκρασία, προτιμότερο είναι να καταναλώνουμε απλά και δροσιστικά σνακ με βάση τα λαχανικά, τα φρούτα και τα άπαχα γαλακτοκομικά.
  Ιδανική λύση είναι οι σαλάτες, οι φρουτοσαλάτες ή κάποιο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
 7. Αποφεύγουμε τα πολύ ζεστά φαγητά και προτιμάμε τα πιο δροσερά. Για παράδειγμα, επιλέγουμε κρύα πιάτα, ή αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει και αποφεύγουμε να το τρώμε καυτό.
 8. Καταναλώνουμε αλάτι αλλά πάντα με προσοχή: Το αλάτι (λόγω του νατρίου) συχνά συνιστάται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γιατί βοηθάει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή πίεση ή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα νεφρικής ή καρδιακής λειτουργίας, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις του γιατρού τους .
 9. Παγωτά: Τα παγωτά, είναι συχνά απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας το καλοκαίρι. Μας δροσίζουν και μας γλυκαίνουν ταυτόχρονα.
  Πρέπει όμως να προσέχουμε ιδιαίτερα την κατανάλωσή τους, ώστε να μην υπερφορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.
  Προτιμάμε λοιπόν γρανίτες, σορμπέ, παγωμένα γιαούρτια με κομμάτια φρέσκων φρούτων, σπιτικά παγωτά με φρούτα, smoothies φρούτων και λαχανικών και άλλα δροσιστικά (με χαμηλότερες θερμίδες) σνακ.
 10. Οι διάσημες ελληνικές διατροφικές επιλογές του καλοκαιριού όπως η χωριάτικη σαλάτα, ο ντάκος και το καρπούζι αποδεικνύονται άριστες, αφού σύμφωνα με ειδικές μελέτες στην κορυφή της λίστας των τροφών που ενδείκνυνται για τη ζέστη βρίσκονται το αγγούρι, οι ντομάτες, το καρπούζι αλλά και το ψωμί ολικής αλέσης.

Η Μαρία Μπαλή είναι κλινική διαιτολόγος και διατροφολόγος STARTDIET

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας