Πώς αποπλανούν τα παιδιά: Τα 8 κοινά κόλπα που χρησιμοποιούν οι κακοποιοί Το θεμα της ημέρας
Η Διευθύντρια του CSI Institute για τις λανθασμένες αντιλήψεις και τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τα σεξουαλικά εγκλήματα

Aρκετές φορές έχω επισημάνει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ για τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων. ⁠ Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να καταλάβουμε, γιατί υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις και μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τα σεξουαλικά εγκλήματα.⁠ Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν έναν παιδόφιλο επειδή οι παιδόφιλοι έχουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ» βάσει όσων έχουν διαβάσει σε ένα άρθρο ή έχουν δει στην τηλεόραση ή έχουν ακούσει τυχαία από κάποιον. Πιστεύουν ότι εάν ένα άτομο είναι παντρεμένο και έχει παιδιά, δεν μπορεί να είναι παιδόφιλος. Πιστεύουν ότι εάν ένα άτομο είναι γυναίκα ή μητέρα δεν μπορεί να είναι παιδεράστρια ή παιδόφιλη.⁠

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα σεξουαλικά αρπακτικά, παιδόφιλοι. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;

Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Παιδόφιλος είναι ένα άτομο που ελκύεται σεξουαλικά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από παιδιά στην προεφηβεία βάσει του DSM-V.⁠ Ένα σεξουαλικό αρπακτικό, ωστόσο, μπορεί να εμπλακεί σε σεξουαλικές σχέσεις και σχέσεις δέσμευσης (π.χ γάμος) με ενήλικες ΚΑΙ παράλληλα να κακοποιεί παιδιά ή/και εφήβους. ⁠

ΓΙΑΤΙ είναι σημαντική αυτή η διάκριση;

Γιατί εάν δημιουργείτε προφίλ βάσει εσφαλμένων αντιλήψεων όπως “αυτός ο γιατρός, ο θεραπευτής, ο δάσκαλος, ο ιερέας, ο γονέας δεν θα μπορούσε να είναι αρπακτικό, επειδή έχουν οικογένεια, γυναίκα, πτυχίο, πίστη και αποτελούν πρότυπο πολιτών”, ίσως ανήκετε στο είδος της οικογένειας που τα αρπακτικά στοχεύουν για να αποπλανήσουν το παιδί σας.

Ποια είναι όμως τα πιο κοινά κόλπα που χρησιμοποιούνται κατά την αποπλάνηση ανηλίκων;

  1. Το κόλπο της προσφοράς

Σε ένα παιδί προσφέρεται κάτι επιθυμητό – όπως μία καραμέλα, χρήματα, παιχνίδια ή μία βόλτα. Τα παιδιά δεν πρέπει να δέχονται δώρα χωρίς την άδειά σας. Χρησιμοποιήστε στιγμές, όπως όταν ένας φίλος ή συγγενής προσφέρει ένα δώρο, για να εξασκήσετε αυτήν την ιδέα με το παιδί σας.

2. Το κόλπο του ζώου

Ένα χαριτωμένο ή ενδιαφέρον ζώο χρησιμοποιείται για να κάνει το παιδί είτε να ακολουθήσει είτε να εισέλθει σε ένα όχημα ή ένα σπίτι. Διδάξτε στα παιδιά σας να μην μπαίνουν ποτέ στο όχημα ή στο σπίτι κανενός χωρίς την άδειά σας.

3. Το κόλπτο της έκτακτης ανάγκης

Κάποιος προσποιείται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προθυμοποιείται να μεταφέρει το παιδί σε άλλη τοποθεσία. Διδάξτε το παιδί σας να μην πάει πουθενά με κανέναν χωρίς να ζητήσει την άδεια του ενήλικα που είναι υπεύθυνος για αυτό. Ζητήστε από το παιδί σας να εξασκηθεί στη παρακάτω φράση “Δεν μπορώ να έρθω μαζί σας μέχρι να επικοινωνήσω με τη μαμά / τον μπαμπά / τον δάσκαλό μου”, λέγοντάς την φράση αυτή με σταθερή φωνή και παράλληλα φεύγοντας μακριά.

4. Το κόλπο με την έκκληση βοήθειας

Σε αυτή τη περίπτωση, ζητείται από το παιδί να βοηθήσει με κάτι όπως να δώσει οδηγίες, να ψάξει ένα χαμένο κατοικίδιο ζώο ή να μεταφέρει κάτι. Οι ενήλικες πρέπει να ζητούν βοήθεια από άλλους ενήλικες, όχι από παιδιά. Ζητήστε από το παιδί σας να εξασκηθεί στη παρακάτω φράση «Δεν μπορώ να σας βοηθήσω» λέγοντάς την φράση αυτή με σταθερή φωνή. Διδάξτε στα παιδιά να απέχουν τουλάχιστον ένα με δύο χέρια μακριά, ενώ αλληλεπιδρούν με άγνωστους ενήλικες.

5. Το κόλπο “φίλος”

Στη περίπτωση αυτή, ένα άτομο λέει στο παιδί ότι έχει σταλεί από τον γονέα του. Μερικές φορές το άτομο δεν γνωρίζει πραγματικά τον γονέα. Συζητήστε με το σχολείο του παιδιού σας, ώστε να παίρνουν πρώτα άδεια από εσάς προτού επιτρέψουν στο παιδί σας να φύγει με έναν άγνωστο.

6. Το κόλπο “κακό-παιδί”

Κάποιος κατηγορεί το παιδί ότι έχει κάνει κάτι λάθος και λέει στο παιδί ότι πρέπει να πάει μαζί του. Διδάξτε στο παιδί σας να επικοινωνεί πάντα είτε μαζί σας είτε με τον ενήλικο που είναι υπεύθυνος για αυτό πριν πάει οπουδήποτε με οποιονδήποτε. Δώστε οδηγίες στα παιδιά σας ώστε να σας ενημερώσουν αμέσως εάν κάποιος τα πλησιάσει ή προσπαθήσει να τα πάρει.

7. Το κόλπο με τα κοπλιμέντα 

Στη περίπτωση αυτή, κάποιος επαινεί το παιδί και ζητά να το τραβήξει μια φωτογραφία. Το άτομο υπόσχεται στο παιδί είτε φήμη είτε χρήματα. Διδάξτε στο παιδί σας να μην συνοδεύει κανέναν οπουδήποτε χωρίς την άδειά σας. Διδάξτε στα μεγαλύτερα παιδιά ότι ένας νόμιμος φωτογράφος ή ένα πρακτορείο, θα προσπαθήσει να μιλήσει πρώτα με τον γονέα ή τον κηδεμόνα του παιδιού και όχι με το ίδιο το παιδί.

8. Το κόλπο “άνοιξε την πόρτα”

Κάποιος προσπαθεί να πείσει το παιδί να ανοίξει την πόρτα όταν οι γονείς του δεν είναι σπίτι. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι δεν πρέπει να ανοίγουν την πόρτα σε κανέναν όταν δεν είστε σπίτι. 

Ελπίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι δεν είναι μόνο οι παιδεραστές που ανήκουν στην κατηγορία των σεξουαλικών αρπακτικών.⁠

ΑΛΛΑ και πάλι, σε κάθε περίπτωση γονείς πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση, να προλαμβάνετε, να ενδυναμώνετε τα παιδιά σας (αντί να υπερπροστατεύετε και να τρομάζετε) και να κάνετε δουλειά με τον εαυτό σας έτσι ώστε όλη η οικογένειά σας να βγαίνει κερδισμένη από αυτό.

ΚΑΙ αν αυτή η δημοσίευση σε κάνει να θυμώνεις (γιατί σου θυμίζει ότι υπάρχουν αυτά τα τέρατα στην κοινωνία που έχουν ως στόχο τα παιδιά μας), κατανοώ τον θυμό σου και χαίρομαι που τον αναγνωρίζεις. Είναι καιρός όμως να πάρουμε αυτόν τον θυμό και να το διοχετεύσουμε σε ασπίδα προστασίας και πρόληψης για να παραμείνουν τα παιδιά μας ασφαλέστερα.


Η Κέλλυ Ιωάννου είναι Διευθύντρια CSI Institute- Υποψήφια Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας & Τrauma Coach

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας