Περισσότερο πετρέλαιο ή περισσότερα τρόφιμα;

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τελευταία με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών ειδικά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σε μια εποχή που όλο και λιγότερος πληθυσμός ασχολείται με τη Γεωργία , τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, θέλει ειδικό σχεδιασμό και αυτοσυγκράτηση η τοποθέτηση αυτών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα βλέπουμε να θυσιάζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά.

Πολλοί προσπαθούν να κρούσουν τον κώδωνα μια επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης. Λιγότερο σιτάρι, λιγότερα λαχανικά, ακριβότερο λάδι.Τα βασικά είδη διατροφής η αρχίζουν να μειώνονται η να ακριβαίνουν και να είναι απλησίαστα στο ευρύ κοινό.

Έτσι στρέφονται οι πολίτες σε υποκατάστατα αγαθά με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Εύλογα διερωτάται ο πολίτης περισσότερο πετρέλαιο η λιγότερα τρόφιμα;

Περισσότερα τρόφιμα ή λιγότερα ορυκτά καύσιμα;

Εδώ λοιπόν χρειάζεται νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση των κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.Πως θα πολλαπλασιασθεί η αγροτική παραγωγή με λιγότερο καλλιεργούμενες εκτάσεις; Αναμφίβολα μια προοπτική που προβάλλεται αναγκαστικά είναι η θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

Θερμοκήπια. Ναι. Ειδικά στην Ελλάδα. Σε Νότο και Βορά.

Δημιουργία σύγχρονων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων  με αξιοποίηση του φυσικού αερίου και του ήλιου. Θερμοκήπια με φωτοβολταϊκά συστήματα  για παραγωγή ενέργειας θέρμανσης η ψύξης. Και φυσικά ισχυρά κίνητρα σε νέους και νέες να ασχοληθούν με την καλλιέργεια.

Τόσες ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις υπάρχουν. Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την στροφή στην αγροτική οικονομία.

Πριν είναι αργά. Τώρα.

Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια πολλαπλασιάζει σε απίστευτο βαθμό την παραγωγή. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Οι επόμενες τριβές και πόλεμοι μεταξύ των κρατών θα είναι για το στάρι και το καλαμπόκι, για το νερό και λάδι για το κρέας.

Στροφή στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη απαρχαιωμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο τουρισμός καλός, φέρνει έσοδα. Ομως η μεγάλη πηγή διατροφικού πλούτου που είναι η θάλασσα χρειάζεται εκμετάλλευση. Εισάγουμε ψάρια. Ποιοι εμείς στην Ελλάδα.

Γεωργία, κτηνοτροφία, θαλάσσια εκμετάλλευση.

Καλές οι νέες τεχνολογίες, άριστη η τεχνίτη νοημοσύνη. Όμως δεν αρκούν για την καινούργια εποχή.

Δεν είναι αργά. Προσπάθειες γίνονται. Χρειάζεται επιτάχυνση του σχεδιασμού για την μετάβαση σε μια οικονομία αυτάρκη. Και όπως κάθε μετάβαση στο νέο ,απαιτείται και η συνεργασία των πολιτών.

Να συνδυαστεί η γνώση με τις ανάγκες της κοινωνίας σήμερα και στο μέλλον. Ας προετοιμάσουμε το μέλλον με μια ισορροπημένη αξιοποίηση όλων των πηγών πλούτου που διαθέτει αυτός ο μοναδικός πλανήτης.


Μαργαρίτης Τζίμας – Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας