Μπαλάφας: Όλα για τους “ημετέρους” ή πρόγραμμα εναλλακτικής ανασυγκρότησης;
Ο Γιάννης Μπαλάφας στο Propago: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις των καιρών

Υπάρχουν ειδήσεις που «παίζουν χαμηλά» στα συστημικά ΜΜΕ:

-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστά την επιβολή ενός προσωρινού φόρου στους πλούσιους. «Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες», δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, στέλεχος του ΔΝΤ. «Είναι απαραίτητο να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης».  

-Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επεξεργάζεται ένα σχέδιο αύξησης των φόρων για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα της επέτρεπε να χρηματοδοτήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως στις υποδομές.

– Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις χώρες της G20 για να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο κατώτατο φορολογικό συντελεστή για τις πολυεθνικές.

Αυτά στο εξωτερικό από έναν διεθνή οργανισμό (ο οποίος κάθε τι άλλο παρά αριστερός είναι) και από την χώρα που ηγείται του παγκόσμιου καπιταλισμού… Αντιθέτως, στη χώρα μας η κυβέρνηση φροντίζει να διευκολύνει τους “ημετέρους” (Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικός Χρυσός, Ελληνικό, να επιδίδεται σε απευθείας αναθέσεις κ.λπ), ενώ την ίδια στιγμή μας προετοιμάζει για έναν “Αρμαγεδδώνα” στα εργασιακά. Με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας, στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

Με λίγα λόγια οι δικοί μας “άριστοι” ξέρουν μόνο ένα πράγμα: Να διευκολύνουν ημετέρους που θησαυρίζουν ακόμα και μέσα στην κρίση και να φορτώνουν όλα τα βάρη στα συνήθη υποζύγια: τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε αναντιστοιχία ακόμα και με τις ηγέτιδες χώρες του καπιταλισμού, διότι απλά θέλει μια οικονομία της αρπαχτής, των μεσαζόντων, της μίζας και της κομματοκρατίας. Απέναντι σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επεξεργάζεται, διαβουλεύεται και δημοσιοποιεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας το οποίο θα εξασφαλίζει την δίκαιη ανάπτυξη με ωφελημένους όλους όσοι συμμετέχουν στη δημιουργία νέου πλούτου.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαντά σε 4 βασικές προκλήσεις: Πρώτη πρόκληση είναι η κλιματική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Η πράσινη μετάβαση αποτελεί το κατ’ εξοχήν πεδίο σύγκρουσης προόδου και συντήρησης για την επόμενη εικοσαετία.   Δεύτερη πρόκληση αποτελεί η ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη, με στόχο όχι μόνο να επιστρέψουμε στην κατάσταση προ πανδημίας, αλλά να αναβαθμιστεί η οικονομία συνολικά μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησής της. Τρίτη πρόκληση αποτελεί η ανακοπή της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων (εργασία,  ενιαίο καθολικό δημόσιο κοινωνικό κράτος, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση). Τέταρτη πρόκληση είναι η δημοκρατία και η διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία  έχει μια συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση. Οι πολίτες (όποτε κληθούν) θα επιλέξουν…

Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας