Η νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία Το θεμα της ημέρας

Το (πολύ) αναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία οριοθετεί ένα νέο, ανησυχητικό, πλαίσιο που αφορά στο σχετικό θέμα. Το διάγγελμα της 21ης Σεπτεμβρίου 2022 ήταν το πρώτο ουσιαστικά μετά το σύντομο διάγγελμα του κ. Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 οπόταν και ανακοινώθηκε η έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα που αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία που ουσιαστικά αναβαθμίζουν την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία έχει προφανώς και επιβεβαιωμένα επηρεάσει την παγκόσμια γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική τάξη πραγμάτων. 

Αναμφίβολα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθεστηκυία τάξη πραγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή της Ρωσίας ήταν άμεση, τόσο σε λεκτικό όσο και σε απτό επίπεδο, τόσο όσον αφορά στην λεκτική καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας αλλά και σε πρακτικό επίπεδο με την επιβολή διαφόρων πακέτων κυρώσεων, που είχαν παράλληλα αντίκτυπο στις χώρες της Δύσης και πρωτίστως στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες των πιο πάνω ολιστικά οδήγησαν την γεωπολιτική σε αλυσιδωτές εξελίξεις, που, με την παγκόσμια κοινότητα να εξέρχεται της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή νέα κρίση που αφορά πρωτίστως την ενέργεια, ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον πληθωρισμό, την οικονομία, την επισιτιστική κρίση και την ευρύτερη αναταραχή σε γεωπολιτικό επίπεδο. 

Μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 τεκμαίρονται τα ακόλουθα σχετικά:

Α)        Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο με εμπλοκή μέρους της εφεδρείας του ρωσικού στρατού, που όπως ανακοινώθηκε θα αφορά 25,000 εφεδρεία από το σύνολο των 25 εκατομμύριων εφέδρων που έχει η Ρωσία.

Β)        Οι έφεδροι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι άτομα που έχουν εμπειρία στο πεδίο των μαχών, άρα αποκλείονται, για παράδειγμα, φοιτητές κ.ο.κ.

Γ)        Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου γίνεται επίσημη αναφορά από πλευράς Ρωσίας για τον αριθμό των ρωσικών απωλειών – συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για 5,937 απώλειες Ρώσων στρατιωτών.

Δ)        Σημαντικές δηλώσεις από πλευράς του κ. Πούτιν σε σχέση με την αντίδραση της Δύσης που αφορούν στους στόχους της που σχετίζονται με τη Ρωσία – η Ρωσία, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της, μπορεί και έχει την δυνατότητα να αντιδράσει πλήρως σε οποιαδήποτε προσπάθεια εμπλοκής στα εσωτερικά της ζητήματα και προάσπισης των δικαιωμάτων της (όπως φυσικά τα αντιλαμβάνεται η Ρωσία).

Ε)        Επίκεινται δημοψηφίσματα στις αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας σε σχέση με την προσάρτησή τους στη Ρωσία. 

Στ.)      Η Ρωσία, ως έχει δηλωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας, δεν πρόκειται να αποδεχτεί τον οποιοδήποτε εκβιασμό από την Δύση.

Η αποτίμηση των πιο πάνω καταδεικνύει την είσοδο σε μια νέα φάση του πολέμου στην Ουκρανία με επιπρόσθετες συνέπειες και επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική τάξη πραγμάτων, που σε συνάρτηση με τις ήδη υπάρχουσες και διαφαινόμενες συνέπειες και επιπτώσεις θα επιδεινώσουν, έτι περισσότερο την κρίση την οποία ήδη διάγει η παγκόσμια κοινότητα. 


Ο Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού είναι Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας