Εμβόλιο- καταγγελία στο Propago: Εργαζόμενη μητέρα με αλλεργική αντίδραση ταλαιπωρείται από τις “μεταλλάξεις ευθυνών” των αρμοδίων Το θεμα της ημέρας
Για πολλοστή φορά επικοινωνώ με τους αρμοδίους άλλα και πάλι η απάντηση είναι η ίδια “δεν γνωρίζουμε…δεν το έχουμε προβλέψει...”

Ζούμε μια πανδημία που απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Η ύπαρξη του εμβολίου έδωσε παγκόσμια ανάσα και αποτρέπει σε μεγάλα ποσοστά τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου που οδηγούν στο θάνατο.

Έτσι και εγώ δίχως δισταγμό και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα μόλις μου επιτράπηκε ηλικιακά ο εμβολιασμός, έκλεισα άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό μου, με το εμβόλιο της Pfizer στο εμβολιαστικό κέντρο Διαβατών Θεσσαλονίκης.

Από κει και πέρα, μετά από αλλεργική παρενέργεια του εμβολίου της Pfizer, ήρθα αντιμέτωπη με σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα. Απευθύνθηκα σε όλες τις υπεύθυνες αρμόδιες υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν μπόρεσαν να μου δώσουν καμία σαφή απάντηση άλλα και δεν υπήρξε καμία λύση για το πρόβλημα μου. Έτσι βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση από την μία να είμαι αντιμέτωπη με τον φόβο και από την άλλη με την γραφειοκρατεία.

Στις 12/07/2021 έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer. Ένιωσα μια απότομη τάση υπνηλίας, θεωρώντας ότι είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Γυρίζοντας στο σπίτι κοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα ένα κάψιμο στα πόδια με ταυτόχρονη αντίδραση κνησμού με έκανε να σκεφτώ ότι κάτι δεν πάει καλά. Είδα ότι εκδηλώθηκε αλλεργική αντίδραση με εμφάνιση κνησμώδους εξανθήματος με συνοδό ερυθρότητας. Επικοινώνησα άμεσα με προσωπικό μου γιατρό όπου μου είπε ότι έχρηζα αντιμετώπισης με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Την επομένη είχα πυρετό και όσο περνούσαν οι μέρες τα συμπτώματα γινόταν πιο έντονα προσθέτοντας ήδη στο επιβαρυμένο οργανισμό μου έντονο βήχα, καταρροή και κόπωση. Πήγα για ιατρική εξέταση αφού πρώτα υποβλήθηκα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, πάλι έχρηζα αντιμετώπισης με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η αγωγή μου ολοκληρώθηκε δύο μέρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού μου για την Β δόση του εμβολίου.

Έτσι χωρίς κανένα φόβο στις 02/08/2021 πήγα στο προγραμματισμένο ραντεβού για την Β δόση του εμβολίου.

Στο εμβολιαστικό κέντρο έκρινε η γιατρός ότι δεν επιτρέπεται να προβώ στην Β δόση του εμβολίου της Pfizer λόγω αλλεργικής αντίδρασης και καταχωρήθηκε στο σύστημα σαν “Αδυναμία εμβολιασμού”. Το ίδιο απόγευμα επικοινώνησα με νοσοκομειακό εμβολιαστικό κέντρο και μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ στον ΕΟΔΥ. Αμέσως επικοινώνησα μαζί τους, η απάντηση που έλαβα ήταν ότι θα γίνει αναφορά του περιστατικού στους ανωτέρους τους γιατί δεν τους είχε τύχει άλλο παρόμοιο περιστατικό. Την επομένη, με ενημέρωσαν ότι πρέπει να πάω σε αλλεργιολόγο για δερματικό τεστ αλλεργίας στο ίδιο το εμβόλιο.

 Στις 09/08/2021 υποβλήθηκα σε αλλεργιολογικό έλεγχο με in Vivo δερματικές δοκιμασίες στο εμβόλιο. Οι in Vivo δερματικές δοκιμασίες και συγκεκριμένα το ενδοδερμικό τεστ  ( intradermal test) με το εμβόλιο και αραίωση 1 : 1000 εμφάνισε δερμοαντίδραση με μέγεθος πομφού 5mm σε σχέση με τον αρνητικό μάρτυρα (0 mm) , θέτοντας τη διάγνωση της αλλεργίας στο εμβόλιο.

Περαιτέρω εμφάνισα ερυθρότητα και κνησμό σε όλο το αντιβράχιο καθώς και κνησμό και ερυθρότητα που επεκτάθηκε και στους μηρούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα με συνοδό αίσθημα καύσου και νυγμών που έχρηζαν αντιμετώπιση φαρμακευτικής αγωγής με δόση διπλάσια της θεραπευτικής. Επομένως η αλλεργιολόγος με εξαιρεί από την Β δόση του εμβολίου της Pfizer.

Έχοντας πλέον και την ιατρική γνωμάτευση επικοινώνησα ξανά με τις υπεύθυνες αρμόδιες  υπηρεσίες του δημοσίου λέγοντας μου ότι βγήκε το ΦΕΚ 3794/13-08-21 Αποφ. Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50933 εξαιρέσεων και σύμφωνα με το Άρθρο 2.1α) εξαιρούμε.

Ζήτησα να περάσω επιτροπή και η απάντηση που έλαβα ήταν ότι δεν ανήκω στο υγειονομικό προσωπικό οπότε δεν γίνεται… Με το ΦΕΚ, την ιατρική γνωμάτευση, την πρώτη δόση του εμβολίου και το τεστ αντισωμάτων μου είπαν ότι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Έτσι στις 19/08/2021 διενεργώ τεστ αντισωμάτων Anti-SARS-CoV-2 S IgG όπου διαπιστώνεται ότι έχω αρκετά αυξημένα αντισώματα για μία δόση εμβολίου.

 Στις 24/09/2021 και ώρα 11.36 έλαβα SMS στο κινητό μου από το EMVOLIO όπου με ενημέρωναν ότι έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου και ότι μπορώ να εκδώσω το πιστοποιητικό. Εκείνη την στιγμή πίστεψα ότι η ταλαιπωρία μου σταμάτησε … ή μήπως ήταν μόνο η αρχή…

Εκδίδοντας το πιστοποιητικό και σκανάροντας το με λύπη διαπίστωσα ότι βγάνει άκυρο. Ξανά επικοινωνώ με τους αρμόδιους φορείς και με ενημερώνουν ότι πρέπει να κάνω αίτημα στο emvolio.gov.gr , όπως και έκανα , με αρ.αίτησης : 0089198/13-10-2021 , όπως επίσης έκανα αίτημα και στο κέντρο εξυπηρέτησης Υπηρεσία ψηφιακών αιτημάτων με αριθμό ticket 2791998/13-10-2021.

Στις 15/10/2021 μου ήρθε απάντηση στο email όπου με ενημέρωναν ότι δεν υπάρχουν σαφής οδηγίες σχετικά με την εξαίρεση των πολιτών από τον εμβολιασμό και τα πιστοποιητικά τους και το αίτημα μου θα βρίσκεται υπό επεξεργασία. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω υπομονή … Άλλωστε εάν δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν οι αρμόδιοι , ποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει…;

Περνώντας οι μέρες φτάνουμε στην υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης, και στον διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR σε φορείς, καταστήματα, εργασιακούς χώρους. Εύλογα αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να μπω σ’ αυτήν την διαδικασία, του οικονομικό κόστους αφού εξαιρούμαι, και προσπαθώ για πολλοστή φορά να επικοινωνήσω με τους αρμόδιους φορείς για να μου δώσουν λύση. Βάζοντας το ερώτημα γιατί θα πρέπει να χρεώνομαι τα τεστ από την στιγμή που βάση ΦΕΚ εξαιρούμαι, μου απαντάνε ότι δεν χρειάζεται να το κάνω ιδιωτικά, και ότι μπορώ να το διενεργήσω σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως και το κάνω. Έκπληκτη διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να εκτυπώσω το αρνητικό τεστ, και η πλατφόρμα μου είναι μπλοκαρισμένη γιατί θεωρούμαι ανεμβολίαστη.

Κινώ διαδικασία να κλείσω εκ νέο ραντεβού με άλλο εμβόλιο mRNA της Moderna και μετά από τις οδηγίες της γιατρού ζητώ να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος πριν την χορήγηση του εμβολίου, και εκεί η απάντηση ήταν αρνητική λέγοντας μου ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Μπαίνω στο σύστημα να κλείσω ραντεβού χωρίς την διαδικασία αλλεργιολογικού ελέγχου με το σκεπτικό ότι θα συζητήσω την περίπτωση μου με τους γιατρούς του εμβολιαστικού κέντρου και σοκαρισμένη βλέπω ότι το σύστημα με αναγνωρίζει ως ευπαθείς – ευάλωτη ομάδα και με βγάζει ως μοναδική  επιλογή εμβολιασμού το εμβόλιο της Pfizer στο οποίο εξαιρούμαι.

Για πολλοστή φορά επικοινωνώ με τους αρμοδίους άλλα και πάλι η απάντηση είναι η ίδια “δεν γνωρίζουμε…δεν το έχουμε προβλέψει…” από την μία υπηρεσία με στέλνουν στην άλλη, χωρίς ουσιαστική απάντηση, χωρίς ουσιαστική λύση  και διερωτώμαι “Τελικά ποιος γνωρίζει…”

Αναγκασμένη σε καθημερινή βάση  να βιώνω την ψυχική αλλά και οικονομική επιβάρυνση οδηγούμαι σε αγανάκτηση. Αποκλεισμένη από την καθημερινότητα σε όλους τους τομείς και μάλιστα από τους χώρους που λειτουργούν κατά αποκλειστικότητα με πιστοποιητικά,  χωρίς όμως  να έχω ουσιαστική ευθύνη.

 Σκεπτόμενη ότι εγώ έπραξα σωστά για το κοινωνικό σύνολο… άραγε για μένα ποιος μπορεί να πράξει σωστά…;

Δεν θέλω να αποφύγω τίποτα…θέλω λύση στο πρόβλημα μου…θέλω να σωθώ…θέλω να μην φοβάμαι…θέλω να σταματήσω να ταλαιπωρούμαι…!!!

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας