Βαγγέλης Αποστόλου: Η αλήθεια για την φαρμακευτική κάνναβη

Η  φαρμακευτική κάνναβη απασχόλησε τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το  2016. Γιατί στη χώρα μας είναι πολλοί οι ασθενείς που αναζητούν με μεγάλο κόστος το συγκεκριμένο φάρμακο. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα  που κάναμε ήταν να καταστήσουμε δυνατή τη χρήση της  στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου με σχετική  ΚΥΑ    μεταφέραμε την κάνναβη και τη ρητίνη από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών στο Πίνακα Β.

Αυτός ήταν ο πρώτος και πολύ βασικός λόγος που τον Μάρτιο του 2018 ψηφίσαμε τον νόμο 4523/2018, με τον οποίο επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Ο δεύτερος λόγος ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν τη φαρμακευτική κάνναβη με αποκλειστικό σκοπό τη παραγωγή τελικών προϊόντων, γι’ αυτό και διασφαλίσαμε τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, από την εισαγωγή σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού μέχρι την έξοδο μόνο τελικού προϊόντος. Ο τρίτος λόγος ήταν η προώθηση επενδύσεων σε έναν τομέα που η Ελλάδα είχε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το μειωμένο κόστος θέρμανσης λόγω κλίματος, η υψηλή ένταση και διάρκεια ηλιοφάνειας, η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο τέταρτος η ανάπτυξη ενός κλάδου με σημαντική ζήτηση. Πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών μιλούσαν για μια αγορά που παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 60% και ο πέμπτος η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες με τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων.

Όταν κάναμε την παρουσίαση οι επισπεύδοντες υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολούθησαν οι  χαρακτηριστικές  δηλώσεις δύο σημερινών υπουργών, του επισπεύδοντος την τωρινή νομοθετική παρέμβαση κ. Γεωργιάδη  “η πρώτη επένδυση που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο μπάφος” και του συνυπογράφοντος κ. Βορίδη που είχε δηλώσει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του χασίς”. Και δυστυχώς τις απόψεις αυτές τις υιοθέτησε με την ψήφο της όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Ασφαλώς και δεν μπορώ να αγνοήσω τις θετικές απόψεις που εξέφρασαν τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Για την αρνητική στάση του ΚΚΕ μια απάντηση: παντού στο κόσμο όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στην αγορά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για να γιατρέψουν το πόνο τους. Γιατί να τους το στερήσουμε;

Παρότι συμφωνούμε με τις βασικές διατάξεις που θεσμοθετούνται με τη ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση  θα την κρίνουμε γιατί καθυστέρησε,  όταν είχε όλα τα θεσμικά και νομοθετικά εργαλεία για να προχωρήσει  ταχύτατα τις σχετικές επενδύσεις. Μπορούσε να ξεκινήσει  πρώτα ανασύροντας από τα συρτάρια  όλα τα αιτήματα  που εκκρεμούσαν  και  να  προχωρήσει τις διαδικασίες εξέτασης των εγκρίσεων.

Και τότε  μπορούσαμε να μιλάμε για άνοιγμα εξαγωγών και προσέλκυση επενδυτών.

Εμείς θα στηρίξουμε τη δραστηριότητα. Γι’ αυτό όχι μόνο  ψηφίσαμε την πρόταση, αλλά και καταθέσαμε τροπολογίες  βάζοντας ψηλά το πήχυ όχι μόνο των προσδοκιών αλλά και των αποτελεσμάτων.


Ο Βαγγέλης Αποστόλου είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην υπουργός

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας