Στα αυτιά μας αντηχεί το σύνθημα των Αρματωλών και των Κλεφτών
Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς στο Propago: Οι λαμπρές ώρες του γένους σέρνουν ξανά, στα έκθαμβα μάτια του κόσμου, έναν από τους χορούς των θριάμβων του

«Σαν τη γιορτή τη σημερινή, στον κόσμο δεν είναι άλλη, είναι γιορτή του ΕΘΝΟΥΣ μας, απ’όλες πιο μεγάλη». Παιάνες και θούρια,πανηγυρισμοί και χαράς Ευαγγελια ακούγονται σήμερα σε όλη την ελληνική γη και σε όλο τον κόσμο, οπου βρίσκονται Έλληνες. Και όλων η μνήμη στρέφεται στο λαμπρότερο της Ιστορίας μας ορόσημο. Η αφήγηση του παίρνει τη θέρμη του εκστασιασμού εμπρός στα θαύματα, γιατί η ιστορία παραχωρεί τη θέση της στο θρύλο, εκεί όπου αρχίζουν τα απίστευτα. Φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821, σε μια δύσκολη περίοδο για την Χώρα μας, τόσο στα θέματα υγείας, όσο και στα Εθνικά μας θέματα, όμως εμείς οφείλουμε να τιμήσουμε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι… Τα καριοφίλια του ’21 κελαηδούν στην εθνική μας μνήμη. Στα αυτιά μας αντηχεί το σύνθημα των Αρματωλών και των Κλεφτών «Εγώ ραγιάς δεν γίνομαι, Τούρκο δεν προσκυνώ». Οι λαμπρές ώρες του γένους σέρνουν ξανά, στα έκθαμβα μάτια του κόσμου, έναν από τους χορούς των θριάμβων του. Τέτοιος χορός , μυθικός, με τέτοια άλματα πελώρια, από το σκοτάδι στο φως, από τις αλυσίδες της σκλαβιάς στη λευτεριά, δεν είχε γίνει ξανά. Ήταν ένα έργο μεγαλουργίας. Ένα ξεδίπλωμα ανδραγαθιών. Ένας σεισμός και μια έκρηξη και μια πυρκαγιά. Πυρακτωθήκαν οι ψυχές, φλόγισαν πέλαγα και στέργιες από τις όχθες του Δνείπερου και τα κράσπεδα του Αίμου ως τον ελληνικό Νότο. Παντού η φωτιά και η φλόγα, παντού η λάμψη και το άστραμμα. Το ιερό Ευαγγέλιο και το φλάμπουρο στα χέρια του θρυλικού της Αγίας Λαύρας Δεσπότου, αποκάλυπταν για πολλοστή φορά,τον ακατάλυτο και αναλλοίωτο παλμό της Ελληνικής ΨΥΧΗΣ, που παίρνοντας την έκφραση του στο πνεύμα της θυσίας για του Χριστού την Πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερια, της δίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια τη δύναμη τη θεία, την ανίκητη, τη δύναμη που κάνει θαύματα. Να γιατί η Ιστορία μας, για τον ιστορικό που την εξετάζει μόνο με τον ορθό λόγο και το νου, χωρίς της καρδιάς το πλήρωμα και τον δαυλό της πίστεως, μένει ανερμήνευτη. Δεν είναι απλή σύμπτωση ο συνεορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας του 21. Δεν ειναι καταφυγή της ανθρώπινης αδυναμίας στη δύναμη τη θεία Είναι καταξίωση και συνταύτιση των ιδανικών της Ελληνικής Φιλοσοφίας και της Διδασκαλίας του Χριστού, αφού κι οι δυο παραδέχονται σαν το ανώτερο ιδανικό , που περικλείει όλα τα αλλα, σαν τον τελικό σκοπό της ανθρώπινης ζωής, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , στην πιο πλατιά της έννοια, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την ατομική, την εθνική και την πανανθρώπινη .
Θαύματα εορτάζουμε σήμερα, θαύμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, θαύμα την Ανάσταση του Γένους.
Η σημασία της Εθνικής Επετείου θα παραμείνει πάντοτε ιερή και θα αναβαπτίζει τους Έλληνες, ώστε να εμπνέονται και να πράττουν τα σωστά και τα μεγάλα, παραδειγματιζόμενοι από τα υψηλά νοήματα και μηνύματα της Ιστορίας μας. Μόνο έτσι θα βαδίσουμε το δρόμο των πεπρωμένων μας .
ΤΟ ΜΕΓΑ ΔΙΔΑΓΜΑ ΤΟΥ 21 ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ .
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.

Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς είναι επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας