Σύμη: Η αρχοντική και φιλόξενη νύμφη των Δωδεκανήσων

Ένα νησί, 1000 χρώματα, 2500 κάτοικοι, ένας Αρχάγγελος προστάτης για όλους μας… Ευλογία ο τόπος! Ηρεμία, γαλήνη, άπειρη ομορφιά, ζεστοί άνθρωποι! Η Σύμη σου κλέβει την καρδιά από την πρώτη στιγμή που μπαίνει το πλοίο στο λιμάνι… Λιτός, αρχοντικός, νεοκλασικός οικισμός, γεμάτος χρώματα, αμφιθεατρικά χτισμένος σα να σε παίρνει μια αγκαλιά με το καλωσόρισμα να αδειάσεις από μέσα σου τα άσχημα και να αρχίσεις να τριγυρνάς στα σοκάκια ανάλαφρος, γεμάτος μόνο από τα όμορφα… Το νησί, σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά του από τη νύμφη Σύμη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Ποσειδώνας όταν πέρασε από το νησί την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά και την έκανε γυναίκα του!..

..Μετά από έναν έντονο, δύσκολο και κουραστικό χειμώνα από κάθε άποψη, αυτός ο παράδεισος ήρθε ως ανταμοιβή. Ο κόσμος παύει να είναι γκρι και γίνεται μεμιάς πολύχρωμος, τα μάτια γεμίζουν εικόνες! Χαζεύω τη θάλασσα, το μαγικό αυτό τοπίο, το δείλι κάθε απόγευμα και αναρωτιέμαι, αξίζω να αντικρίζω τέτοια ομορφιά; Να απολαμβάνω τέτοια γαλήνη; Η απάντηση πάντα θα είναι ναι και ο νους θα γυρίζει πάντα εδώ σε κάθε δύσκολη στιγμή στην πόλη. Εδώ, στις ανάσες που πήρα, στην ηρεμία ψυχής που μου δόθηκε απλόχερα, στην ηρεμία χωρίς αντάλλαγμα, στα πέτρινα σκαλιά της Καλής Στράτας που ανέβηκα από το Γιαλό ως τη Χώρα με τις βουκαμβίλιες και τη μαγευτική θέα, στις όμορφες κουβέντες που αντάλλαξα με τους φιλόξενους κατοίκους, στις από καρδιάς συμβουλές που πήρα από τους γεροντότερους του νησιού…στην “αγκαλιά” που άνοιξαν να με δεχτούν στην παρέα!..

Εγκλωβισμένοι ένα χρόνο λόγω της πανδημίας πέρασαν και εδώ οι κάτοικοι δύσκολα αλλά το χαμόγελο δεν έπαψε από τα χείλη, ‘ο Θεός δεν αφήνει και ο αρχάγγελος προστάτης’, λένε! Και έτσι κάπως παίρνεις θάρρος να πορευτείς, γεμίζεις ελπίδα, αισιοδοξία, πλημμυρίζεις αγάπη… ό,τι πήρες να το μοιράσεις κι εσύ με τη σειρά σου… Και πώς να μην πλημμυρίσεις αγάπη, γαλήνη και θετική σκέψη όταν έχεις επισκεφτεί την μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη και έχεις προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα του; Η ενέργεια στο χώρο της μονής, που είναι χτισμένη σε έναν απάνεμο όρμο, σ΄ ένα σημείο του νησιού που ο ίδιος ο Ταξιάρχης επέλεξε όπως λέγεται, είναι διαφορετική, κατανυκτική, η παρουσία του Αρχάγγελου αισθητή παντού, νιώθεις τις φτερούγες του να σε σκεπάζουν και να σε προστατεύουν!..

Και το ταξίδι τελειώνει, με τις πιο γλυκές αναμνήσεις, με τις πιο όμορφες σκέψεις και ξέρεις πως σύντομα θα επιστρέψεις γιατί αν έρθεις μια φορά ο αρχάγγελος θα σε ξαναφέρει πίσω, όπως λέει η παράδοση!..

Καλή αντάμωση…

Η Κατερίνα Αποστολίδου είναι βρεφονηπιοκόμος

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας