Ευεξία και υγεία – Το μέλλον
Ο Σταύρος Μαυρίδης στο Propago για την ευεξία ως πρόληψη που καθοδηγείται από την υπευθυνότητα για υγιή ζωή

Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα και με πάθος ότι η βιομηχανία της ευεξίας (Wellness Industry) θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, γιατί περικλείει πράξεις της καθημερινής μας ζωής και έχει στη βάση της αξίες που είναι συνδεδεμένες με την βιώσιμη ανάπτυξη, τον σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την επαφή, την ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την απόλυτη ισορροπία των μηχανισμών, βιολογικών και εξελικτικών, του ανθρώπου. Σε αυτό το πρώτο άρθρο μας θα ήθελα να ασχοληθούμε αρχικά με τις έννοιες της ευεξίας και της υγείας και να δούμε πως εξελίσσεται το μέλλον στον τομέα της φιλοξενίας (hospitality) και της ευεξίας (wellness). Η πανδημία του κορωνοιού, η οποία επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής παγκοσμίως και έπληξε τους ανθρώπους στον πυρήνα της ύπαρξής τους, έφερε από την άλλη στην πρώτη γραμμή της ανθρώπινης συνείδησης την επίγνωση της προσωπικής υγείας και της ευημερίας. Πηγές και έρευνες (Wellness Tourism Association, GWI) δείχνουν ότι η κρίση θα αλλάξει την πορεία εξέλιξης  της φιλοξενίας και της ευεξίας σε όλο τον κόσμο. 

HEALTH IS ΤΗΕ NEW WEALTH

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως επικεντρώθηκε στην προσωπική ευεξία του μέσα από την εμφάνιση πληθώρας εικονικών μαθημάτων γυμναστικής μέσα από διάφορες εφαρμογές κατά τη διάρκεια των lockdown. Καθώς πολλές χώρες βγαίνουν από το Lockdown τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν την επιστροφή στην κανονική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των καθημερινών αναγκών που επικεντρώνονται στην ανάκτηση πρόσβασης σε χώρους άθλησης κα ευεξίας. Οι άνθρωποι περισσότερο από ποτέ πιστεύουν πως πρέπει να επενδύσουν στην υγεία τους και την ευεξία τους γιατί έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, εάν δεν το κάνουν, να έχουν έναν οργανισμό ευάλωτο σε ασθένειες και σε τυχόν επόμενη πανδημία. Οι επισκέψεις σε Spa, προς το παρόν είναι λιγότερο σημαντικό στις εμπειρίες ευεξίας, καθώς οι ταξιδιώτες μετά την πανδημία αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εκγύμναση, τη διατροφή και το mindfulness. 

ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΥΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΠΙΑ 

Παρόλο που υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το Covid-19, η παγκόσμια πανδημία υγείας έχει καταδείξει σαφές ότι ένα ισχυρό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μειώνει την ευπάθεια κάποιου σε μολύνσεις από το Covid-19 ή άλλους ιούς. Ως εκ τούτου, έρευνες του Global Wellness Institute και του Wellness Tourism Association, επισημαίνουν ότι θα αυξηθεί η επιθυμία και συμμετοχή των ταξιδιωτών για ταξίδια που περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης μετά την παγκόσμια κρίση υγείας. Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας θα εκτοξευθεί αφού οι περισσότεροι ταξιδιώτες πραγματοποιούν μια πιο εις βάθος έρευνα σχετικά με εξειδικευμένα προγράμματα υγείας και ευεξίας και δεν μένουν στις επιφανειακές υπηρεσίες ευεξίας. Καθώς οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο για τα επιστημονικά οφέλη της ευεξίας και των τεκμηριωμένων θεραπειών, θεωρούμε την πανδημία Covid ως χρυσή ευκαιρία – και κρίσιμη συγκυρία – να εκπαιδευτούμε όλοι στον τομέα της ευεξίας, καθώς και ο γενικός πληθυσμός, για την κατανόηση της ευεξίας. 

Το ενδιαφέρον είναι έντονο παγκοσμίως για την ανάπτυξη νέας γενιάς wellness destination resorts

Δεν αρκεί κάποιος να έχει μόνο θεραπευτές και δωμάτια θεραπειών για να το αποκαλούμε ευεξία. Η ευεξία πρέπει να αξιοποιηθεί με τον σωστό τρόπο για να είναι πιο επιστημονική, και τα προγράμματα υγείας να βασίζονται στην επιστήμη και να παρέχουν μετρήσιμα αποτελέσματα μετά από κάθε συνεδρία έτσι ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. 

Η ΣOUL TAILORΣ ως εταιρεία ανάπτυξης και δημιουργίας των νέων μοντέλων ευεξίας και εγώ προσωπικά έχουμε δεχθεί προτάσεις και έντονο ενδιαφέρον από funds, family offices και ιδιώτες επενδυτές για ανάπτυξη της νέα γενιάς των κέντρων ευεξίας αλλά και ερωτήσεις του πως θα εισχωρήσουν στην αγορά του τομέα της ευεξίας. Αλλά και έντονο ενδιαφέρον από υπάρχοντες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν λάβει την απόφασή τους να εντάξουν προγράμματα ευεξίας και υγείας πιο δυναμικά στα σχέδια ανάπτυξής τους. Το ενδιαφέρον είναι έντονο παγκοσμίως για την ανάπτυξη νέας γενιάς wellness destination resorts. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να δοθεί  ο κατάλληλος φυσικός χώρος για ανάπτυξη και η κατάλληλη και στοχευμένη εκπαίδευση στους εργαζόμενους έτσι ώστε πραγματικά και ουσιαστικά να βελτιώσουν την υγεία και ευεξία των ταξιδιωτών. 

Η ευεξία δεν είναι μόνο το να αισθάνεσαι καλά μετά από μια θεραπεία, πρόκειται για έναν τρόπο ζωής.

Υγεία vs. Ευεξία

Η ευεξία είναι κάτι περισσότερο από τη φυσική υγεία, είναι ολιστικό και πολυδιάστατο. Περιλαμβάνει έξι πυλώνες που περιλαμβάνουν σωματική, πνευματική, συναισθηματική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πνευματική ευεξία. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τους όρους υγείας και ευεξίας εναλλακτικά. Αν και ένα άτομο δεν μπορεί να έχει το ένα και όχι το άλλο, είναι δύο διαφορετικές έννοιες που είναι αρκετά μεταβλητές και οι έννοιες τους είναι διαφορετικές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την υγεία ως «μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Ο ΠΟΥ ορίζει την ευεξία ως «τη βέλτιστη κατάσταση υγείας ατόμων και ομάδων» και η ευεξία εκφράζεται ως «μια θετική προσέγγιση στη ζωή». Η κύρια διαφορά μεταξύ υγείας και ευεξίας είναι ότι η υγεία είναι ο στόχος και η ευεξία είναι η ενεργή διαδικασία για την επίτευξή της. Δεν μπορείτε πραγματικά να έχετε υγεία χωρίς να επιτύχετε πρώτα την ευεξία. Η ευεξία έχει άμεση επίδραση στη συνολική υγεία, η οποία είναι απαραίτητη για να ζήσετε μια γερή, ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή. Αν και δεν μπορείτε να επιλέξετε την κατάσταση της υγείας σας, μπορείτε συνειδητά να επιλέξετε την ευεξία ζώντας τη ζωή σας με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να έχετε μια πιο υγιή ζωή. Η υγεία περιλαμβάνει τη διάγνωση μιας ασθένειας, την προδιάθεση για μια ασθένεια και οποιονδήποτε απροσδόκητο τραυματισμό.

Η ευεξία είναι μια ενεργή διαδικασία ανάπτυξης και αλλαγής για να φτάσετε στην πληρέστερη υγεία και ευεξία σας. Συνδέεται με την ενεργό άσκηση δραστηριοτήτων, τη λήψη επιλογών και αλλαγών στον τρόπο ζωής, τον έλεγχο παραγόντων κινδύνου που μπορούν να βλάψουν ένα άτομο, την εστίαση στη διατροφή, την ισορροπημένη διατροφή και την παρακολούθηση πνευματικών πρακτικών που οδηγούν σε ολιστική υγεία. Η ευεξία είναι πρόληψη, και καθοδηγείται από την υπευθυνότητα για υγιή ζωή.

Ο Σταύρος Γ. Μαυρίδης είναι General Manager στην ΣOUL TAILORΣ,  member of Eurotel Group

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας