Ανοιχτοί Ορίζοντες: Ένα όμορφο & φιλόξενο σπίτι για τα Άτομα με Αναπηρία Το θεμα της ημέρας

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.) «Ορίζοντες»απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικα άτομα με Νοητική Αναπηρία και Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.                                                

Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 23 έτη πορεία αφοσίωσης και προσφοράς στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, λειτουργεί Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) 104 ατόμων,παρέχοντας στα Άτομα με Αναπηρία εκπαιδευτικές, θεραπευτικές & ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.  

Στο πλαίσιο του πολυδιάστατου κοινωνικού έργου που επιτελούν οι «Ορίζοντες» ιδρύθηκε η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του οργανισμού, διευρύνοντας την «ομπρέλα» της παροχής υπηρεσιών προς τα Άτομα με Αναπηρία που τους εξασφαλίζει την μελλοντική τους διαβίωση. 

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», αποτελεί  ένα «ζεστό»  και φιλόξενο σπίτι δυναμικής 4 ατόμων στη περιοχή της Ηλιούπολης,  όπου θα μπορούν τα Α.με.Α. να ζήσουν μόνιμα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον με αξιοπρέπεια. 

Παρέχει στους ενοίκους της, την δυνατότητα φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης & εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης, απολαμβάνοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας «οικογενειακού» τύπου μέσα σε ένα άρτια εξοπλισμένο χώρο.  Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης δεν είναι ιδρύματα, αντιθέτως μέσω της λειτουργίας τους ενισχύουν την προσπάθεια απασυλοποίησης στη χώρα μας. 

Πιο συγκεκριμένα, η προστατευόμενη  – ημιαυτόνομη διαβίωση έχει λειτουργήσει ενισχυτικά στην αυτοεικόνα των ενοίκων μας με αναπηρία,  καθώς τους δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και αυτοφροντίδας. Στον τομέα αυτό συντελεί η εκπαίδευση τους σε Δραστηριότητες  Καθημερινής Ζωής όπως οι Οικιακές Εργασίες, η Ατομική Υγιεινή, η Διαχείριση Ελεύθερου χρόνου & Χρημάτων. 

Εξίσου σημαντική συμβολή έχει το πρόγραμμα ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης, εκγύμνασης, ψυχαγωγίας & κοινωνικοποίησης που στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η κοινότητα, δημιουργώντας μια ισότιμη και ανεξάρτητη ζωή για τους ενοίκους.

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο οι υπηρεσίες  επενδύουν σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας (π.χ. τραγούδι, χορό, παιχνίδι, κ.α), που αποτελούν απαραίτητα συστατικά του ευ ζην. Σκοπός και στόχος μιας στέγης δεν είναι απλά να καλύπτει ανάγκες ξενοδοχειακού τύπου. Μέλημα της διοίκησης, της διεύθυνσης  και της διεπιστημονικής ομάδας είναι να επιτευχθεί μια ολιστική βοήθεια καθοδήγησης προς την ανεξαρτησία και την ευτυχισμένη ζωή των  ενοίκων. 

«Μια πρωτοποριακή παραγωγή» 

Οι ένοικοι της Στέγης, με την βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού έχουν δημιουργήσει το καινοτόμο Εργαστήριο παρασκευής μπισκότων για σκύλους, τα  

«Horizons Biscuits». Πραγματοποιείται από Α.με.Α για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι φτιαγμένα από αγνά υλικά και μπόλικο μεράκι. 

Τέλος, ο εθελοντισμός είναι συνυφασμένος με το έργο του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» από την ίδρυσή του. Ξεκινά από το Διοικητικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει γονείς, φίλους και υποστηρικτές που πλαισιώνουν με κάθε ευκαιρία τις δράσεις του.  

Αν επιθυμείτε να γίνεται αρωγοί στο κοινωφελές του έργο και να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» , μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του (www.keepea.gr).  

Οι δωρεές και οι χορηγίες κοινωνικά ευαίσθητων ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι ανεκτίμητες και διαχρονικά έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη και στήριξη του έργου μας.
Κάνοντας μια δωρεά μας βοηθάτε να συνεχίσουμε το έργο μας και να έρθουμε πιο κοντά στο όραμά μας.
Μπορείτε να στηρίξετε κάνοντας μια κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:


ALPHA BANK

Αρ. Λογ.: 525002002001991 

ΙΒΑΝ: GR0501405250525002002001991 

BIC : CRBAGRAA 


ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αρ. Λογ.: 6038-010118-629 

ΙΒΑΝ: GR9701710380006038010118629 

BIC : PIRBGRAA 

Ευχαριστούμε που στηρίζετε το έργο των «Οριζόντων».


Η Ιωάννα Πατσαβού είναι Κλινική Κοινωνική Λειτουργός / Ψυχοθεραπεύτρια / Διευθύντρια Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ανοιχτοί Ορίζοντες» 

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας