Καραϊσκάκειο Ίδρυμα: 25 χρόνια προσφοράς
Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ αφού συμπληρώνει 25 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην κοινωνία

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ αφού  συμπληρώνει 25 χρόνια ιστορίας και προσφοράς στην κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν από μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, πόνου και θέλησης  από  την οικογένεια Μιχάλη Καραϊσκάκη, η  οποία  βίωνε το δικό της δράμα. Ο μικρός  τους γιος, ο Αντρέας , ο οποίος  έπασχε από λευχαιμία, λόγω του ότι δεν βρήκε έγκαιρα συμβατό δότη, έχασε τη μάχη με την ασθένεια. Οι γονείς του όμως βρήκαν  τη δύναμη  και αποφάσισαν να κάνουν τον πόνο τους προσφορά προωθώντας τη δημιουργία  του πρώτου Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού  των Οστών  στη Κύπρο με την στήριξη του,  Υπουργείου Υγείας επί  Μανώλη Χριστοφίδη, του Συνδέσμου Αιμοπεταλίων και του Συνδέσμου Λευχαιμίας του Ηνωμένου Βασιλείου αφού και στο Λονδίνο  δύο Κύπριοι νέοι , ο  Γιάννης Τριταίος  και η     Άννα Γεωργίου   έχασαν τη μάχη  κατά της λευχαιμίας.

Μετά  από 25 χρόνια  δύσκολης αλλά και ανοδικής πορείας, το  ΚΙ  αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο του και επεκτείνει το έργο του, αλλά  κυρίως χαίρει ολοένα και περισσότερης εκτίμησης όχι μόνο από τον κυπριακό λαό  αλλά  και από τον διεθνή χώρο. Και αυτό γιατί, πρώτον, το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με Ελληνοκύπριους  και  Τουρκοκύπριους δότες, είναι το πρώτο παγκοσμίως, σε αναλογία πληθυσμού έχοντας δώσει μοσχεύματα σε πάνω από 600 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες από 33  χώρες σε πέντε ηπείρους ασχέτως  θρησκείας, χρώματος, κοινωνικής τάξης, κτίζοντας  ανθρωπιστικές γέφυρες. Και δεύτερο κατάφερε, παρ’ όλες τις οικονομικές κυρίως δυσκολίες, να εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα  κέντρα παγκοσμίως  στον τομέα της αιματο ογκολογίας  με εξειδικευμένα διαγνωστικά και  διαπιστευμένα  εργαστήρια. Η ανέλιξη και ενδυνάμωση δεν  ήταν αυτοσκοπός. Σκοπός ήταν η προσφορά καλύτερων  επιστημονικών υπηρεσιών  προς  τους  πάσχοντες  συνανθρώπους  μας  και  παράλληλα, η ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού  ρόλου. 

Το  ΚΙ είναι  πλέον  ένα υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και  στελεχωμένο με άρτια καταρτισμένο κι έμπειρο προσωπικό, που επιτρέπει την έγκαιρη και  έγκυρη διάγνωση -που πολλές φορές είναι καθοριστική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενή στην πορεία.. Αποτελεί  μέρος  της Παγκόσμιας Τράπεζας Εθελοντών Δοτών  Μυελού  των οστών από  το 2000  δίνοντας ευκαιρίες  εξεύρεσης  δότη σε πάνω από 35  εκατομμύρια  δότες . Κύριο μέλημα του η έγκαιρη  και αξιόπιστη στήριξη ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές παθήσεις και τα  τελευταία χρόνια  με  άλλες σπάνιες  μορφές παιδικού καρκίνου, με  κληρονομικά σύνδρομα με προδιάθεση για καρκίνο  και  με   αυτοάνοσα  νοσήματα.

Τα  εργαστήρια  του  είναι  διαπιστευμένα  σε ένα ευρύτατο  φάσμα  διαγνωστικών  μεθόδων  και τα  οποία συμμετέχουν  σε δεκάδες προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου .Λειτουργεί το  μόνο διαπιστευμένο εργαστήριο στην Κύπρο,  για την αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος για την διερεύνηση σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων. Στον τομέα της γενετικής, με την  συνεργασία ιατρών και γενετιστών  είχε την ευκαιρία να  διερευνήσει , τα  τελευταία  χρόνια , και κατ’ επέκταση να βοηθήσει τους θεράποντες ιατρούς ,να διαγνώσουν περισσοτέρους από 150 ασθενείς με σπάνιες γενετικές παθήσεις όπως  σύνδρομα με προδιάθεση για καρκίνο, κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, δυσμορφικά χαρακτηριστικά, πνευματική καθυστέρηση, αυτοάνοσα νοσήματα, κληρονομική νεφροπάθεια.

 Σημεία  σταθμοί για  το  ΚΙ υπήρξαν  ,το  2005  με τη Δημιουργία του  Ροταριανού Αρχείου Ομφάλιου Λώρου δίνοντας  περισσότερες  ευκαιρίες  σε  παιδιά  με  λευχαιμία  να  βρούνε  δότη , το  2009  με την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου  Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ) , το 2018  με  το  Διαγνωστικό και  Ερευνητικό  Κέντρο Παιδικού  Καρκίνου και  το  2019   , γνωρίζοντας τον σημαντικό  ρόλο της έρευνας  και  καινοτομίας  στην αντιμετώπιση  του καρκίνου ,   έγινε   συνιδρυτής  του  νέου Ινστιτούτου  Έρευνας    Καρκίνου Κύπρου ( ΙΕΚΚ)  μαζί με το  Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ογκολογικό  Κέντρο της Τράπεζας   Κύπρου .   Την ανέγερση   του  ΙΕΚΚ ανάλαβε  το Ίδρυμα   Γιώργου  και Καίτης Δαυίδ   με μοναδική αποστολή την διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας για τον καρκίνο. Η  γνώση  και  η  εμπειρία του  ΚΙ  στην έρευνα  μέσω του  ΚΕΜΑΚ  το  οποίο διασφαλίζει τη συνεχή αναβάθμιση της επιστημονικής του βάσης, την ανάπτυξη των υπηρεσιών του αλλά και την εισαγωγή καινοτόμου  τεχνογνωσίας, του  επιτρέπει  να συμβάλει ουσιαστικά στην εδραίωση του ΙΕΚΚ ως πρωτοποριακό κέντρο  έρευνας για  τον καρκίνο .

Το νεοσύστατο  Κέντρο Παιδικού Καρκίνου το  οποίο ιδρύθηκε  με την σθεναρή στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, του Συνδέσμου Ένα Όνειρο μια Ευχή, Ροταριανών Ομίλων και της Τράπεζας Αναπτύξεως και σήμερα με την πολύτιμη υποστήριξη της Norway Grants στοχεύει στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εμπειρία καρκίνου.  Είναι  ένα μεγαλεπήβολο  έργο με στόχο την στήριξη της ανάπτυξη της παιδοογκολογίας στη Κύπρο και την προώθηση στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, ώστε να μειώνονται οι παράπλευρες επιπτώσεις των συμβατικών θεραπειών που λαμβάνουν τα παιδιά τα οποία πάσχουν από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου.

Το  ΚΙ , με ένα ευρύ δίκτυο πολύτιμων συνεργατών, όπως το Παιδοογκολογικό Τμήμα και το Τμήμα Γενετικής του Μακάριου Νοσοκομείου, τα Αιματολογικά Τμήματα των Ιατρικών Υπηρεσιών, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τους αιματολόγους και ογκολόγους του ιδιωτικού τομέα εξελίσσεται συνεχώς, προκειμένου παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες ασθενών να έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν αξιόπιστες  διαγνώσεις με απώτερο σκοπό να λαμβάνουν έγκαιρα τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Ο πήχης ανεβαίνει συνεχώς υψηλότερα, παράλληλα όμως οι διαχρονικοί  χορηγοί  και υποστηρικτές του έργου του Ιδρύματος και οι εθελοντές  στους  οποίους  το  Ίδρυμα οφείλει ευγνωμοσύνη , αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η ομαδική στήριξη αποτελεί  καταλύτη στην ολοκλήρωση    του οράματος  του Ιδρύματος ,για έναν κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα!

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας