Ποια Ελλάδα;
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στο Propago για επιτυχία της εθνικής πολιτικής. Ποια Ελλάδα οραματιζόμαστε;

Η επιτυχία μιας εθνικής πολιτικής προϋποθέτει να ξέρεις τι θέλεις. Να γνωρίζεις τι μπορείς. Να οροθετείς στόχους οραματικούς και παράλληλα  ρεαλιστικούς και να είσαι σε θέση να αφυπνίσεις τους άλλους, μεταλαμπαδεύοντας τους την πίστη στο μεγάλο Όραμα για τη Χώρα, μέσα στο οποίο θα μπορούν να χωρέσουν τα μικρά όνειρα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι και τα κριτήρια αξιολόγησης μιας πετυχημένης ηγεσίας που ξέρει να συνδυάζει τον ορθολογισμό της τεχνοκρατίας, τον ρεαλισμό της αγοράς, την ψυχική στήριξη του λαού και τη διορατικότητα του πνευματικού κόσμου. 

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πληρώνουμε γι’αυτά που φταίξαμε αλλά και για πολλά που δεν φταίξαμε ποτέ, όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση, η οποία δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν, αλλά διήλθε από την πατρίδα μας κατά την εξαγωγή της από τις ΗΠΑ στην ΕΕ, λόγω της πολιτικής μας αφέλειας και της αδυναμίας να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ένας μεγάλος φίλος την Ελλάδας, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμίτ «τα ψίχουλα της ΕΕ, θα αρκούσαν για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, χωρίς να στοχοποιηθεί άδικα η Ελλάδα». Μας δημιουργούν συνεχώς ενοχές για την οικονομία μας, για το κράτος μας, για τις πολιτικές μας, ακόμα και για τον τρόπο που ζήσαμε τα χρόνια της ευημερίας, ξεχνώντας τη φτώχεια, την προσφυγιά, το θάνατο, τους πολέμους, τον εμφύλιο, τις δικτατορίες που βιώσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υποτιμώντας μια μεγάλη και γρήγορη διαδρομή που διήνυσαν οι Έλληνες από την εποχή της Ψωροκώσταινας και του Σχεδίου Μάρσαλ στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ΜΜΕ συχνά ενισχύουν τη μιζέρια και την ανασφάλεια. Φωτίζουν την αρνητική είδηση περιφρονώντας τα θετικά πρότυπα. Αναδεικνύουν περισσότερο ίσως και για λόγους τηλεθέασης, το προφίλ των αντιπάλων μας από αυτό των δικών μας πρωταγωνιστών. Η ώρα για παράδειγμα που απολαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του από τα ελληνικά δελτία είναι πολύ μεγαλύτερη από τους αντίστοιχους Έλληνες πρωταγωνιστές. Τα τουρκικά σίριαλ αναδεικνύουν μια δυναμική ακμάζουσα τουρκική κοινωνία στην Ελληνική τηλεόραση, απέναντι σε μια στενάχωρη ελληνική πραγματικότητα. Για ένα περίεργο λόγο έχουν βαλθεί κάποιοι από αφέλεια ή από συμφέρον να κλονίσουν την Εθνική Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, η οποία αποτελεί διαχρονικά το θεμέλιο της κάθε εθνικής επιτυχίας.  Καμία πολιτική αφύπνισης του λαού μας δεν μπορεί να επιτύχει, αν δεν βασιστεί στην πίστη στις δικές μας δυνάμεις. Ένα χαρακτηριστικό τεκμήριο αυτής της διαπίστωσης είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Θυμίζω πόση αμφισβήτηση και πόση υποτίμηση υπέστη η Ελλάδα πριν την μεγαλειώδη διοργάνωση. Ετέθη θέμα ακόμα και να της πάρουν τη διοργάνωση, η οποία αποδείχθηκε η καλύτερη στην ιστορία των αγώνων. 

Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση

Όλα αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε εθνικά ελαττώματα ή ότι δεν κάναμε όλοι λάθη. Κάνω όμως αυτοκριτική δεν σημαίνει ότι κατρακυλάω στο άλλο άκρο. Η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση. Το αντίδοτο σε ένα υπερφίαλο και αυτάρεσκο εθνικό κομπασμό που εκμεταλλεύεται τους αγώνες και τη δόξα των προηγουμένων γενεών συνήθως δεν είναι η μιζέρια, η συνεχής αυτοϋποτίμηση και ο κλονισμός της εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα που από τη εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια αδιάκοπα ως σήμερα αγωνίζεται για την Ανεξαρτησία της, μπορεί ως Κράτος σε πολλές φάσεις της ιστορίας της να μην τα έχει καταφέρει τόσο καλά, όσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε. Η Ελλάδα όμως ως Έθνος αποτελεί μια μοναδική επιτυχημένη διεθνώς και διαχρονικώς ιστορία(success story). Κουβαλά στην πλάτη της ένα μεγάλο πολιτισμό επί 3000 χρόνια, ο οποίος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τη βάση του σύγχρονου αξιακού συστήματος, της Δημοκρατίας, της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας, του Ανθρωποκεντρισμού. Οι αξίες και οι αντιλήψεις αυτού του πολιτισμού ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της κρατικής μας κυριαρχίας και φθάνουν παντού στην Οικουμένη, όπου υπάρχουν Έλληνες που διακρίνονται κουβαλώντας βαθιά μέσα στην ψυχή και το μυαλό τους το σπέρμα αυτών των αξιών. 

Ως Υφυπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας και αργότερα ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είχα την ευκαιρία από νωρίς να επισκευθώ πάνω από 65 Χώρες του κόσμου και να γνωρίσω όλους σχεδόν τους μεγάλους ηγέτες της εποχής μας. Δεν υπήρξε πουθενά κανένα κέντρο της πολιτικής, της επιστήμης, της οικονομίας, της άμυνας και της στρατηγικής, της τέχνης και του πνεύματος που να μη συνάντησα έναν διακεκριμένο Έλληνα, ο οποίος κουβαλούσε μέσα του ολόκληρη την Ελλάδα και εμπράκτως την τιμούσε και τη μεγάλωνε. Αυτοί οι  Έλληνες της Διασποράς που δεν ξέχασαν ποτέ από που ξεκίνησαν, που δεν έκοψαν ποτέ τη ρίζα που τους τροφοδοτεί με τους χυμούς του πολιτισμού μας, μαζί με αυτούς που έμειναν πίσω να αγωνίζονται με αγάπη για την πατρίδα συναποτελούν μια Ελλάδα καλύτερη, μεγαλύτερη και ισχυρότερη διεθνώς, την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε.

Ο Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας