Ζέτα Αιμιλιανίδου: Το “αντίο” από τον στενό της συνεργάτη Χρίστο Διομήδους

Στο πένθος βυθίστηκε ολόκληρη η Κύπρος στο άκουσμα θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, της πλέον αγαπητής Υπουργού Εργασίας, η οποία έδινε γενναία μάχη σε νοσηλευτήριο της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες.

Γεννηθείσα το 1954, η Ζέτα κατάγεται από τη κατεχόμενη Νεάπολη της Λευκωσίας, κατέχει πτυχίο Νομικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης και δίπλωμα “Marketing Managment” από το Cyprus Institute of Management. Φτάνοντας στην ψηλότερη θέση, αυτή της Διευθύντριας του Τμήματος Τελωνείων και ΦΠΑ, υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε την τελωνιακή νομοθεσία τηςε Κυπριακής Δημοκρατίας και σχεδίασε την νομοθεσία του ΦΠΑ. 

Στην συνέχεια ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, είχε την ευθύνη της ολοκλήρωσης του 2ου γύρου αδειοδότησης εξερεύνησης υδρογονανθράκων, όπου οδήγησε στην επιτυχή υπογραφή συμβολαίων με πετρελαϊκούς κολοσσούς, ενώ προηγήθηκε η τεράστια συμβολή στην πρώτη επιτυχημένη ερευνητική γεώτρηση του κοιτάσματος Αφροδίτη, όπου ήταν τεράστιο επίτευγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως Υπουργός Εργασίας από το 2013, κατάφερε να μειώσει την Ανεργία από το 17% στο 4% και ταυτόχρονα μέσα στις δύσκολες περιόδους που ακολούθησαν μετά το κούρεμα των καταθέσεων και την επιβολή του μημονίου αποό την Τρόικα, να θεσμοθετήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους όσους την είχαν ανάγκη. Με μέλημα της τον απλό πολίτη, έδινε χωρίς δισταγμό το προσωπικό της τηλέφωνο και φαξ του γραφείου της και ήταν πάντα ανοικτό για όλους. Δημιούργησε βήμα βήμα της Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και χωρίς να αυξήσει τον κρατικό προυπολογισμό συγύρισε με επιτυχία όλα τα κοινωνικά επιδόματα.

Μερικά από τα έργα που αφήνει παρακαταθήκη είναι:

 • Η Δημιουργία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • Αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
 • Ενίσχυση βιορικού επιπέδου των Χαμηλοσυνταξιούχων
 • Ίδρυση φορέα τρίτης ηλικίας
 • Θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας
 • Παροχώ Σύνταξη Χηρείας γιοα Άνδρες
 • Επαναφορά επιδόματος πολύτεκνης Μάνας
 • Δημιουργία Σπιτιού του Παιδιού και Σπιτιού της Γυναίκας
 • Δημιουργία Σπιτιών στην κοινότητα για άτομα με αναπηρίες
 • Καταρτισμός της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την αναπηρία
 • Άυξηση της άδειας Μητρότητας για κάθε παιδί πέραν του πρώτου
 • Σύσταση Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων
 • Εφαρμογή Σχεδίων Στήριξης των εργαζομένων για αντιμετώπιση της πανδημίας  

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν μία γυναίκα που έδινε λύσεις στα προβλήματα. Ήταν αυστηρή, όμως με τον τρόπο της, έδινε κίνητρο στους συνεργάτες της να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ήταν πάντα δεκτική σε αστεία και πειράγματα και πάντα είχε τον τρόπο της να ελαφρύνει το κλιμα. Ανησυχούσαμε λίγο όταν μας φώναζε, ανησυχούσαμε όμως περισσότερο όταν δεν μιλούσε επειδή τότε ήξερες ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα.

Δεν θα ξεχάσω το πόσο δίκαιη και αμερόληπτη ήταν με όλους της τους συνεργάτες. Κατάφερε να διατηρήσει μία πρωτοφανή εργασιακή ειρήνη για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα γιατί ακριβώς στις διαμεσολαβήσεις της ήταν σωστή και δίκαια και αυτό το αναγνώριζαν άπαντες. Είχε πάντα την ικανότητα να δίνει άμεσες λύσεις, σε οποιοδήποτε πρόβλημα πρόκυπτε, είτε για επιδόματα, είτε για εργασιακά κοινωνική ασφάλιση, είτε για ειδικά επιδόματα ακόμη και στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ήταν έντονα εμφανές η ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο, ήταν αφανής φιλάνθρωπος, δεν το έλεγε σε κανένα και δεν άφηνε να μαθευτεί προς τα έξω τίποτα από όσα εκείνη προσέφερε σε φιλανθρωπίες.

Οξυδερκής, δυναμική και εργατική με ακαίραιο χαρακτήρα είναι μόνο μερικά από τα χαρίσματα της τα οποία την κατατάσσουν στο ψηλότερο βάθρο στην καρδιά του απλού πολίτη που με τόσο ζήλο υπηρέτησε επί 35 συναπτά έτη.

Ο χαμός της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό αναφέροντας και  πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθεί άλλο άτομο με τις ικανότητες και την προσωπικότητα της, ούτε στην πολιτική, αλλά ούτε και ευρύτερα στην κοινωνία.


Ο Χρίστος Διομήδους, συνεργάτης της Υπουργού επί 11 συναπτά έτη, αναφέροντας μερικά λόγια για τα όσα έζησε στο πλευρό της Ζέτας Αιμιλιανίδου, σημειώνει ότι γνωρίστηκαν το 2011 όταν ήταν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου και έκτοτε έδωσαν μεγάλους αγώνες και κέρδισαν αρκετές «μάχες» μέχρι και τις τελευταίες τις στιγμές στο Υπουργείο Εργασίας.

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας