Υπερηφάνια και ευγνωμοσύνη – Οι εμπειρίες ενός Έλληνα Χειρουργού στις Η.Π.Α.

Σαν χτες μου φαίνεται όταν αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρα το πρώτο μου εισιτήριο για την Αμερική το 2007. Ένα αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης με διακατείχε στα πρώτα μου βήματα, με ένα απαλό περιτύλιγμα άγχους. Όπως και άλλοι πέντε το πολύ δέκα συμφοιτητές μου από εκείνη τη χρονιά θα δοκιμάζαμε την τύχη μας στην Αμερική.


Η προετοιμασία ξεκίνησε από νωρίς. Από το δεύτερο έτος άρχισα να προετοιμάζομαι για τις Αμερικανικές εξετάσεις, τα USMLE boards όπως είναι ευρέως γνωστά. Περνώντας από πολλά στάδια εκπαίδευσης, διάφορες πόλεις και νοσοκομεία είμαι τυχερός και ευτυχής να εργάζομαι σήμερα στο πανεπιστήμιο Dartmouth ως Αγγειοχειρουργός και Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, δεκατέσσερα χρόνια μετά. Οι δυσκολίες και προκλήσεις πολλές, αλλά το αίσθημα της ανάπτυξης και εξέλιξης πάντοτε οδηγός και κίνητρο για τη συνέχεια.
Σε όλη μου την πορεία ως εδώ διαπιστώνω καθημερινά το δώρο της εξαιρετικής ποιότητας εκπαίδευσης, ελεύθερης και δωρεάν δημόσιας ακαδημαικής εκπαίδευσης της Ελλάδας. Ποτέ και σε κανένα μου βήμα δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά σε σχέση με τους Αμερικανούς συναδέρφους μου, σε αντίθεση οι γνώσεις και το θεωρητικό μου υπόβαθρο ήταν πάντα υψηλά και μπορούσα να ξεχωρίζω. Και όλα αυτά με τη βοήθεια του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Οι Αμερικανοί συνάδερφοι μου είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, η ιατρική σχολή ξεκινάει για αυτούς μετά το κολλέγιο σε ηλικία 22-24 ετών και συχνά αποφοιτούν με πολύ υψηλά δάνεια σπουδών για τα οποία δουλεύουν πολλά χρόνια για να ξεπληρώσουν.


Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα και φοιτώντας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο μαθαίνουμε να παίρνουμε σαν δεδομένη την δωρεά εκπαίδευση, τα βιβλία, τα μαθήματα, που σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου φοιτητές σπαταλούν υψηλά ποσά για να αποκτήσουν. Το Πανεπιστήμιο μας είναι ανταγωνιστικό και οι απόφοιτοι του στέκονται επάξια δίπλα σε αποφοίτους μεγάλων και γνωστών ιδρυμάτων.
Στην πόλη που μένω, την Βοστώνη, υπάρχουν εκατοντάδες Έλληνες απόφοιτοι που έκαναν το πρώτο τους πτυχίο στην Ελλάδα και έχτισαν τις καριέρες τους ακαδημαϊκά ή στον ιδιωτικό τομέα πάνω στις βάσεις που μας δίνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και το Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης.
Το μήνυμα μου σήμερα είναι να αγαπάμε αυτά που μας προσφέρονται, να εκτιμούμε την ελεύθερη, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που μας προσφέρεται και να μην την θεώρουμε δεδομένη. Να την αγκαλιάζουμε και να την προστατεύουμε. Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα είναι περήφανο, ισχυρό (με τις αδυναμίες που έχει κάθε ακαδημαικό ίδρυμα) και είναι μεγάλη η υπερηφάνια και ευγνωμοσύνη μου να είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνων.


Ο Νίκος Ζαχαρίας MD, RPVI, FSVS, FACS είναι Αγγειοχειρουργός, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Dartmouth, USA

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας