Χάθηκε μια ευκαιρία για την ένωση του απόδημου Ελληνισμού Το θεμα της ημέρας
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Kοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, στο Propago

Μια μοναδική ευκαιρία για την ένωση του απόδημου Ελληνισμού χάθηκε πρόσφατα, καθώς καταψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να έρθουν οι ομογενείς πιο κοντά στην Ελλάδα.

Η απόρριψη του νέου νομοσχεδίου σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους αν:

  • έχουν ζήσει 2 από τα 35 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα,
  • και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η ψήφιση του σχετικού νόμου στην Βουλή από την πλειοψηφία των κομμάτων, πριν ενάμιση χρόνο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του αιτήματος των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από τον τόπο διαμονής τους.

Η ομογένεια είχε καλοσωρίσει την κίνηση αυτή, αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο νέος νόμος ήταν προβληματικός. Γενικά, δεν βοηθά τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν και τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, θέτοντας μια σειρά εμπόδια με τους προβλεπόμενους περιορισμούς.

Μεταξύ άλλων ο νόμος αυτός:

  • Αποκλείει την πλειοψηφία των αποδήμων που το επιθυμούν να ψηφίζουν.
  • Δημιουργεί δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών
  • Άτομα που ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν, τώρα τους εμποδίζει να το πράξουν
  • Δεν προβλέπει την επιστολική ψήφο, υποχρεώνοντας τους ομογενείς να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις στις χώρες που ζουν για να ψηφίσουν σε προξενεία, πρεσβείες ή αλλού.   
  • Δημιουργεί παράλογες καταταστάσεις – αφενός υποχρεώνει και εμπιστεύεται ένα Ελληνόπουλο του εξωτερικού να υπηρετήσει στρατιώτης και να προστατεύει την πατρίδα και από την άλλη του αρνείται το δικαίωμα να ψηφίσει, επειδή δεν έχει παραμείνει δύο χρόνια συνεχόμενα στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες στην Αυστραλία, και γενικά όλοι όσοι ζούμε στο εξωτερικό, στηρίζουμε πάντα την Ελλάδα, προωθώντας τον πολιτισμό μας και τα συμφέροντα της πατρίδας μας στις χώρες που ζούμε. Η  ομογένεια έχει μεγάλη δύναμη και είναι έτοιμη να βοηθήσει την πατρίδα μας σε πολλούς τομείς. 

Τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά το θέμα της ψήφου των ομογενών, να συζητήσουν σοβαρά τις ανησυχίες τους και να ανταλλάξουν ιδέες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.  

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι ένα σημαντικό ζήτημα, που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Αν πραγματικά η Ελλάδα θέλει τους απόδημους κοντά της, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους και στις εκλογικές διαδικασίες, προσφέροντάς τους τα δικαιώματα που προβλέπει για όλους τους Έλληνες το Ελληνικό Σύνταγμα.


Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Kοινότητας Μελβούρνης

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας