Το δημογραφικό συνιστά απειλή εθνικής συρρίκνωσης
O Αναστάσιος Δημοσχάκης στο Propago: Η ακριτική Ελλάδα "ασθενεί" πιο επώδυνα κι επικίνδυνα

Η ακριτική Ελλάδα “ασθενεί” πιο επώδυνα κι επικίνδυνα!! Το 2021 ως έτος απογραφής του πληθυσμού, θα πραγματοποιηθεί, όπως πολλές άλλες δράσεις, από απόσταση λόγω πανδημίας, από την ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο του ετήσιου στατιστικού προγράμματος 2021. Εν όψει των αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας, τα οποία διαφαίνονται αποθαρρυντικά για τη Χώρας μας, πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση η οποία θα αφορά την αντιστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της γήρανσης. Το δημογραφικό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα το οποίο ερεύνησα κι ανέδειξα επανειλημμένα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Χάνουμε ως Χώρα ετησίως σε πληθυσμό μια ‘Αλεξανδρούπολη’ τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Σύμφωνα με την Eurostat o πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 2,5% το 2016, ενώ έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στην Ευρώπη. Την τελευταία πεντηκονταετία υπήρχε μια επίπλαστη αίσθηση αύξησης του πληθυσμού στη Χώρα μας!! Αυτή η αίσθηση είχε προέλθει κυρίως από τους αλλογενείς οικονομικούς μετανάστες σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας επέτειναν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, η οποία δεν αποτελεί απλά στάση ζωής αλλά συνδέεται με ζητήματα διαβίωσης. Τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός οικογενειακού προγραμματισμού. Τα νέο κύμα μετανάστευσης -το γνωστό brain drain- νέων επιστημόνων που φεύγουν στο εξωτερικό, οφείλεται κυρίως σε παθογένειες, όπως η αναξιοκρατία και ο νεποτισμός. Η ανάδειξη σε σημαντικές θέσεις ατόμων απαίδευτων κι ανίκανων αποτρέπει τους ικανούς νέους επιστήμονες από το να παραμείνουν στην πατρίδα και τους ωθεί στη μετανάστευση.

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο της επιστημονικής κοινότητας, όπως διατυπώνεται σε έρευνα του Κέντρου Ερευνών διαΝΕΟσις, μιλάει για 10 εκ. πληθυσμό το 2050, με απαιτητικές προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή ο πληθυσμός στο Πακιστάν από 220εκ σήμερα θα ανέλθει το 2050 στα 400 εκ … Στο δε Μπαγκλαντές από 170 εκ θα φθάσει σε 300 εκ …!! Παγιδευμένη & έτοιμη για εκτόξευση η ατομική βόμβα για τη Δύση!!! Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για την Χώρα μας μιλάει για συρρίκνωση του πληθυσμού κατά το 1/5! Σχηματικά αντιστοιχεί σε ‘ακρωτηριασμό’ της Βορείου Ελλάδας από την χώρα. Η συρρίκνωση, κι αλλοίωση, του πληθυσμού της χώρας μας, δημιουργεί προβλήματα στην Εθνική Άμυνα, την Οικονομία και την Κοινωνία. Αποδυναμώνεται η αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας, καθώς όλα τα Σ.Α και οι Ε.Δ που διασφαλίζουν την Ειρήνη & την Άμυνα της Πατρίδας μας δεν θα διαθέτουν ικανή στελέχωση! Στον τομέα αυτό θα συμβάλλει με θετικό πρόσημο η αναβάθμιση του ρόλου των Εφέδρων και των Εθνοφυλάκων…οι οποίοι παρέχουν ουσιαστική συνδρομητική προσφορά στον τομέα φύλαξης των συνόρων μας.. με στόχο την διεύρυνση! Η ερήμωση των χωριών της ελληνικής επαρχίας στα χερσαία & θαλάσσια σύνορα μας, αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα κι εθνική απειλή, την στιγμή που η γειτονική χώρα γιγαντώνεται σε μέγεθος. Έχω ήδη καταθέσει μέσω της ΔΕ Εξωτερικών & Άμυνας ως πρόταση προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Επίτροπό μας για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά!

Συγκεκριμένα αφορά την ενίσχυση των οικισμών που βρίσκονται πλησίον της συνοριογραμμής και σε ακτίνα 50χλμ προς την ενδοχώρα, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε την ανθρώπινη παρουσία σε μια άκρως ευπαθή περιοχή της Ευρώπης. Η Ε.Ε στο πλαίσιο των πολιτικών για σύγκληση των περιφερειών ενεργοποιεί εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ισορροπία στα κράτη μέλη της. Ωστόσο οι σύγχρονες «απειλές» απαιτούν η περιφέρεια Έβρου καθώς και των νήσων του Β/Α & Ν/Α Αιγαίου να αντιμετωπιστούν ως ειδικές περιοχές αυξημένων αναγκών κι ως εκ τούτου ειδικής μεταχείρισης. Παράλληλα έχω καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας τεκμηριωμένο σχέδιο Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για τον Ν.Έβρου με στόχο την αναβάθμιση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών αλλά και την δημιουργία νέων!! Ο στόχος είναι δημιουργία μιας απέραντης πανεπιστημιούπολης στον Έβρο, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής αλλά κι ανάσχεσης του πληθυσμιακού μαρασμού.

Η “αχίλλειος πτέρνα” του Έβρου και της Χώρας είναι τα δυο άκρα του Νομού, το Τρίγωνο με τα 17 Χωριά και η Σαμοθράκη. Τα δυο αυτά σημεία θα πρέπει να πρέπει απο μόνα τους να αποτελέσουν μια μοναδική “προστατευόμενη” κατηγορία, με εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων στήριξης… Στον οικονομικό τομέα η συρρίκνωση του πληθυσμού οδηγεί σε κατάρρευση το ασφαλιστικό μας σύστημα, ενώ οι νέοι καλούνται να συντηρήσουν έναν πληθυσμό που ΄γερνάει’.

Προεκλογικά η ΝΔ προχώρησε στην διατύπωση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, στη στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος. Ωστόσο το όραμα της ΝΔ όπως έχει εκφραστεί στον πολιτικό λόγο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και οι πολιτικές της Κυβέρνησης δεν αφορούν σε μια Ελλάδα επιδομάτων αλλά την μετάβαση σε μια Ελλάδα ευκαιριών.

Όπως υποσχέθηκε η ΝΔ προεκλογικά, προχώρησε ως Κυβέρνηση στην άμεση ενίσχυση 2000 € για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα μας. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 € για κάθε παιδί ενώ μειώθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα βρεφικά είδη από το 24% στο 13%. Το Rebrain Greece που εγκαινίασε το Υπουργείο εργασίας το 2019 στόχευε στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού υψηλού επιπέδου κατάρτισης προκειμένου να εργαστούν ως πρόσθετο προσωπικό σε επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη κι αποτελεσματική επιδοματική πολιτική με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Απόλυτη ωστόσο προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση εργασίας και μέσω αυτής η αξιοπρεπής διαβίωση. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο, με εθνική συνεννόηση και μια διακομματική συνεργασία που πρέπει να επικαιροποιείται και να εκτελείται με αγάπη, πίστη κι αφοσίωση.

Είναι απαραίτητο να ξαναδοθεί όραμα στους νέους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς την πατρίδα. Σε αυτό το πνεύμα πολιτικών κινείται η Κυβέρνηση της Ν.Δ !! Πάνω από όλα χρειάζεται σοβαρότητα, συνέπεια και αφοσίωση στις έννοιες της οικογένειας, της ελληνικής οικογένειας, όπως αυτή στήριξε την χώρα μας και με την συμπαγή δυναμική της την ανέστησε μέσα από καταστροφικές στάχτες πολλές φορές.
O Αναστάσιος Σπ. Δημοσχάκης είναι Βουλευτής Έβρου Νέας Δημοκρατίας – Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας