Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca
Η Ειρήνη Ψαρρά για τον εμβολιασμό και την αναστολή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες: Αρχικά θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε τον μηχανισμό δράσης του

Αρχικά θα ήταν χρήσιμο να κατανοήσουμε τον μηχανισμό δράσης του. Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, είναι ένα DNA εμβόλιο που σε προστατεύει από την νόσο COVID-19, χωρίς να εκτίθεται ο ανθρώπινος  οργανισμός στον ίδιο τον ιό.  Ως DNA εμβόλιο εννοούμε, την δημιουργία εμβολίου χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο που αφαιρείται από το DNA ενός αδενοϊού (αδενοϊός είναι μια οικογένεια ιών που προκαλούν σε υγιή άτομα λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα) που είναι υπεύθυνο για την αναπαραγωγή του έτσι ώστε να μην μπορεί πλέον να πολλαπλασιαστεί. Να σημειωθεί πως με την παραπάνω διαδικασία παρασκευής και χορήγησης του DNA εμβολίου,  δεν γίνεται αλλοίωση του ανθρώπινου DNA κάτι που μόνο οι ρετροϊοί (πχ HIV) είναι δυνατόν να το κάνουν. 

Σίγουρα δεν είναι κλασικά εμβόλια που έως τώρα γνωρίζαμε (εισαγωγή εξασθενημένου ιού στο ανθρώπινο σώμα) αλλά έχουν πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες ανθρώπους τεστ πριν καταλήξουν στην μαζική παρασκευή τους.  Αν βρεθεί οποιοδήποτε από εμάς με κάποιον ο οποίος είναι φορέας ή νοσεί από τον ιό SARS-COV-2, θα μολυνθεί και αυτό που κάνει το εμβόλιο είναι να αναγνωρίσει τον ιό και να τον καταστρέψει. 

Ο καθένας μας θα πρέπει να εμβολιάζεται, έχοντας κάνει οποιοδήποτε εμβόλιο, όχι μόνο για τον SARS-COV-2 προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του. Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος, ο μικροοργανισμός (πχ. ιός , βακτήριο κλπ) δεν μπορεί να επιβιώσει και συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέσον για να μεταφερθεί σε κάποιον άλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δυσπιστία και η αμφισβήτηση των εμβολιασμών μόνο κακό μπορεί να επιφέρει στην δημόσια υγεία και στην έξοδο μας από την πανδημία. Ποιος ο λόγος λοιπόν να απαγορευτεί ο εμβολιασμός, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου φοβισμένος από τις παρενέργειες όπως η “πνευμονική εμβολή” και  η “φλεβική θρόμβωση” επιβραδύνοντας και άλλο την έξοδο της Ευρώπης από την υγειονομική κρίση.

Η Ειρήνη Ψαρρά είναι ιατρός

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας