Δίκαιη και ισότιμη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Γίνεται;
Τι είναι το COVAX και γιατί η INTERSOS παίρνει μέρος σε αυτό;

Είναι καιρός να μιλήσουμε για την προσβασιμότητα στα εμβόλια. «Η πλατφόρμα COVAX είναι μια εξαιρετική ανθρώπινη προσπάθεια να φρενάρει και να νικήσει την πανδημία, και εμείς συμμετέχουμε σε αυτήν επειδή έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δημόσια υγεία».

Το COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access Facility) συνιστά μία πρωτοβουλία για την δίκαιη και ισότιμη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Το εγχείρημα αυτό διευθύνουν η Gavi Alliance (Public-Private VaccineAlliance/ Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations/ Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας), ενώ συμμετέχει και η UNICEF ως συνεργάτης. Το COVAX είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του προγράμματος ACT  (Access to COVID-19 Tools Accelerator), ένα παγκόσμιο πρόγραμμα συνεργασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από τον ΠΟΥ για να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή και τον δίκαιο διαμοιρασμό εργαλείων καταπολέμησης της πανδημίας όπως διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια κατά του COVID-19. 

Συγκεκριμένα, η παραπάνω πρωτοβουλία στοχεύει στο να παρέχει στα κράτη μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος πρόσβαση σε εμβόλια από διάφορους κατασκευαστές, ανεξάρτητα από την αγοραστική τους δύναμη. Στόχος του COVAX σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η παροχή σε αυτές τις χώρες δόσεων του εμβολίου για την κάλυψη του 20% του πληθυσμού. Από την άλλη, μακροπρόθεσμα αφήνει σε αυτές τις χώρες ένα εδραιωμένο σύστημα που μπορεί, ανεξάρτητα ή με τη βοήθεια νέων δωρητών, να προχωρήσει στην κάλυψη του υπόλοιπου 80% του πληθυσμού, ακολουθώντας ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο πρόγραμμα εμβολιασμού. Η πλατφόρμα COVAX χρηματοδοτείται από δημόσιους και ιδιωτικούς δωρητές, φιλανθρωπικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος της INTERSOS στην πρωτοβουλία COVAX;

Για την INTERSOS, που εδώ και χρόνια προσφέρει αρωγή προς τις πιο ευάλωτες χώρες – που πλήττονται από πολέμους, βία ή φυσικές καταστροφές – πρωταρχικός στόχος είναι επίσης και το να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Γι’ αυτό, διαθέσαμε αμέσως τις ιατρικές μας ομάδες και το προσωπικό μας, στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ώστε να συνεργαστούν με τις τοπικές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, και να εμβολιάσουν τις ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Έχουμε συνδράμει σημαντικά σε διάφορες δραστηριότητες: τη διαδικασία συντήρησης των εμβολίων, την διανομή τους τόσο σε αστικό περιβάλλον όσο και σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, την εκπαίδευση ντόπιων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, τη συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων στον σκοπό αυτόν,  την υποστήριξη εκστρατειών επικοινωνίας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού.

Στη Νιγηρία, οι ανωτέρω δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι εργαζόμενοι μας στον τομέα της υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξουν την εκστρατεία εμβολιασμού στο Borno State, το κράτος στα βορειοανατολικά της χώρας που πλήττεται από μία μακροχρόνια σύγκρουση και μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. 

Ειδικότερα, από τις 21 Μαρτίου, ξεκίνησαν δραστηριότητες τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης για την καμπάνια που συντονίζει το Υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας για να οργανώσει τη διανομή εμβολίων που παρέχονται μέσω της πρωτοβουλίας COVAX. Η πρώτη φάση της παρέμβασης αφορούσε τη διανομή 75 χιλιάδων δόσεων του εμβολίου στις κατηγορίες που προσδιόρισε η κυβέρνηση ότι έχουν προτεραιότητα: εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, επαγγελματίες της πρώτης γραμμής και προσωπικό στα σημεία ανεφοδιασμού. Ακολουθώντας τις ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο, καταβάλλεται η προσπάθεια να εμβολιαστεί το 20% στο σύνολο των κατοίκων αυτής της περιοχής.

Χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού

Τα επόμενα βήματα της INTERSOS στην εκστρατεία εμβολιασμού COVAX αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου είμαστε παραπάνω από έτοιμοι να παρέμβουμε. Αλλά δυνητικά υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες θα μπορούσαμε να παρέχουμε υποστήριξη τους επόμενους μήνες. Στην πραγματικότητα, το Τσαντ, το Καμερούν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη είναι επίσης μέρος της πλατφόρμας COVAX, όλες οι χώρες στις οποίες υλοποιούμε προγράμματα κοινωνικής υγείας, ψυχολογικής ή νομικής βοήθειας και μπορούμε να παρέχουμε ειδικούς στο πεδίο.

«Η πλατφόρμα COVAX είναι μία ξεχωριστή ανθρώπινη προσπάθεια να αναχαιτιστεί και να νικηθεί η πανδημία. Ως INTERSOS αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία που έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια δημόσια υγεία», υπογραμμίζει ο Andrea Accardi, συντονιστής της INTERSOS COVAX Task Force. «Σε μια μέρα, μία από τις νοσηλεύτριες μας εμβολίασε 67 μαίες που όχι μόνο δεν θα μολύνουν καμία μητέρα ή παιδί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, αλλά δεν θα επιβαρύνουν ένα εύθραυστο σύστημα υγείας το οποίο θα μπορέσει επομένως να διαχειριστεί άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Γενικός Διευθυντής της INTERSOS Hellas, Απόστολος Βεΐζης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η INTERSOSαναγνωρίζει και ανταποκρίνεται θετικά στην αναγκαιότητα ο πληθυσμός να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αγαθά όπως είναι τα φάρμακα και τα εμβόλια. Ποτέ δεν έπαψε να είναι μέλημά μας το να συμβάλλουμε σε ενέργειες που διεκδικούν και εξασφαλίζουν χωρίς προσκόμματα την πρόσβαση αυτή η οποία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Έτσι λοιπόν, στηρίζουμε προσπάθειες που διευκολύνουν κάτι τέτοιο, ενώνοντας τις φωνές μας μαζί με άλλους στο αίτημα να μην υφίστανται εμπόδια και περιορισμοί, δηλαδή να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Και μία από τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η COVAX.


 * Tο κείμενο αυτό γράφτηκε από την INTERSOS με αφορμή την πρωτοβουλία εμβολιασμού COVAX, για άμεση και αποτελεσματική δράση κατά της πανδημίας. Η INTERSOS δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016 με προγράμματα για πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, παρεμβαίνει στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Λέσβο

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας