Ρύπανση Αώου ποταμού – Ένα διαρκές οικολογικό έγκλημα περιμένει… την παρέμβαση Εισαγγελέα Το θεμα της ημέρας
Ο Νίκος Κυρίτσης κατέγραψε τις εικόνες ρύπανσης στο ποτάμι του Αώου: Όχι, δεν πήγα στο Μπαγκλαντές και σας δείχνω φωτογραφίες...

Όχι, δεν πήγα στο Μπαγκλαντές και σας δείχνω φωτογραφίες. 
Δυστυχώς, στο χωριό μου είμαι, καρφωμένος, εδώ και μήνες. Και οι φωτογραφίες είναι από μια χωματερή που έχει κλείσει εδώ και χρόνια, αλλά η ζημιά που κάνει συνεχίζεται. 
Μια χωματερή που για δεκαετίες ολόκληρες ρύπαινε νερό, γη και αέρα στην Κόνιτσα. Το νερό, γιατί οι τοπικοί Αϊνστάιν δημοτικοί άρχοντες, έριχναν τα σκουπίδια της μικρής κωμόπολης, δίπλα ακριβώς στο ποτάμι. Σου λέει, όταν πλημμυρίζει ο Αώος, θα κουβαλάει και μερικά στην Αλβανία. Μη μπουκώσουμε εδώ πέρα. Τόσα υπέφεραν επι Χότζα οι ομοεθνείς μας. Να μη τους αναταποδώσουμε κάπως;
Τον αέρα τον μόλυνε, γιατί πήγαιναν οι αθεόφοβοι κάθε τρεις και λίγο και τους έβαζαν φωτιά. Έκαιγαν τα σκουπίδια. Κι ας τους φωνάζαμε εμείς,  “ρε σεις παράγει διοξίνη η καύση των πλαστικών, ότι πιο καρκινογόνο υπάρχει. Κι αυτό το αναπνέουμε”. Τα χαβά τους αυτοί. 


Πριν μερικά χρόνια, κάτι η απειλή προστίμου απο την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το σχέδιο “Καποδίστριας” , έδωσε λύση, και τα σκουπίδια μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ στα Γιάννενα. 
Κι έβγαλε πριν πεντέξι χρόνια ένα κονδύλι η Περιφέρεια Ηπείρου, για να σκεπαστει με άμμο και κροκάλες η χωματερή, ώστε να πάψει να ναι εστία μόλυνσης. 
Να όμως που η προχειρότητα σ΄αυτή τη χώρα είναι πρόβλημα γονιδιακό! Ο εργολάβος που πήρε τη δημοπρασία, έφτιαξε απ΄τη μεριά του ποταμού, για να προστατέψει τον θαμένο σκουπιδότοπο απ΄την ορμή του Αώου, έναν πρόβολο της πυρκαγιάς. 
Πρόβολος είναι ένας τοίχος απο πέτρες ποταμίσιες κλεισμένες μέσα σε κλωβούς απο ανοξείδωτο μεταλικό πλέγμα. Και πρόβολος της πυρκαγιάς είναι αυτός που γίνεται πρόχειρα, με μπαμπεσιά, με τη λογική του “άντε να τελειώνουμε να πάρουμε τα φράγκα”. 


Κι έτσι τον παράσειρε ο Αώος και τον έριξε. Και τώρα τα σκουπίδια, κάθε λογής, απο λάστιχα αυτοκινήτων και πλαστικές σακούλες, μέχρι συσκευασίες απορριπαντικών και φυτοφαρμάκων, έρχονται μέσα στο ποτάμι, κάθε φορα που βρέχει έντονα κι ο Αώος ανεβάζει στάθμη. 
Και να φανταστείτε, οτι στο σημείο αυτό ο ποταμός δεν μπορεί να γίνει πολύ ορμητικός, γιατι η κοίτη του εδω είναι τεραστίως πλατιά, κάπου 500 μέτρα, και γι αυτό όταν φουσκώνει το ποτάμι, τα νερά μοιράζονται σ΄όλο αυτό το πλάτος. 
Άρα, το έργο που παρέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν μισό και μισοκόλοβο.
Έδειξα λοιπόν σήμερα το πρωί στον Δήμαρχο Κόνιτσας φωτογραφίες απο την αθλιότητα αυτή. Φρίκαρε. Κάλεσε την περιφέρεια εκείνη τη στιγμή και τους στείλαμε και τις φωτογραφίες. 


Πολύ πιθανόν να μεριμνήσουν. Γιατί όμως πρέπει οι Έλληνες φορολογούμενοι να ξαναπληρώσουν ένα έργο το οποίο αποδείχτηκε σκάρτο; 
Μήπως κάποιος εισαγγελέας πρέπει να πράττει τα δέοντα, για να μαζεύονται λιγάκι οι μπαταχτσήδες;

Λυπάμαι που δείχνω άσχημες εικόνες απο την πανέμορφη περιοχή της Κόνιτσας. Από ένα μέρος ανάμεσα στις ροές του ποταμού Αώου, του Βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου, κάτω απ΄ την αυστηρή ματιά της Τύμφης, του Σμόλικα και της Νεμέρτσικας. 
Αλλά αν κρύβεις τα σκουπίδια κάτω απ΄το χαλί, εκεί θα μείνουν. 

Ο Νίκος Κυρίτσης είναι επιχειρηματίας και ένας από τους πρωτεργάτες του παραποτάμιου Αθλητισμού και των δραστηριοτήτων Φύσης στην Ελλάδα

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας