Ρωμανός: Εργαλειοποιούν την κόπωση με fake news
Ο Νίκος Ρωμανός στο Propago: Γιατί ο Απρίλιος του 2021 δεν είναι Νοέμβριος του 2020

Στην προσφιλή του τακτική της «δημιουργικής στατιστικής» καταφεύγει για άλλη μια φορά ο κύριος Τσίπρας στην προσπάθειά του να υπονομεύσει την Κυβέρνηση εκμεταλλευόμενος ακόμα και την αγωνία των ανθρώπων της εστίασης για το μέλλον τους. Με μια καφενειακού τύπου προσέγγιση και ανάλυση των στοιχείων στο πόδι για τη σταδιακή και με ασφάλεια επανεκκίνηση της οικονομίας που επιδιώκει η Κυβέρνηση… αποφαίνεται στη συζήτησή του με τους εκπροσώπους της εστίασης, ότι έχουμε να κάνουμε με «θέατρο του παραλόγου». Και φυσικά, παραθέτει και τα ανάλογα στοιχεία: «Εσείς κλείσατε πριν από 5 μήνες με 2.500 κρούσματα, με 30 νεκρούς σε ημερήσια βάση, με 200 διασωληνωμένους, και σήμερα συζητάμε ότι πρέπει ν΄ ανοίξετε με 4.500 κρούσματα, 70 νεκρούς την ημέρα, 750 διασωληνωμένους και άλλους τόσους που ψάχνουν κρεβάτι». Σκοπίμως δημιουργεί αμφιβολία και σύγχυση στον κλάδο της εστίασης, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την πανδημία συγκρίνοντας τον Νοέμβριο του 2020 με τον Απρίλιο του 2021 και μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Αλλά ο Απρίλιος 2021 δεν είναι Νοέμβριος 2020. Οι εμβολιασμοί προχωρούν και βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί και οι ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί, υπάρχουν πολλαπλά αξιόπιστα τεστ, το καλοκαίρι είναι σύμμαχος σε μια «ανοιχτή» λειτουργία της εστίασης και βέβαια η κόπωση των πολιτών είναι πια εμφανής.

Και για να είμαστε πιο σαφείς: Γιατί ο Απρίλιος του 2021 δεν είναι Νοέμβριος του 2020

-Τα κρούσματα στις 5 Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε το lockdown και το κλείσιμο της εστίασης ήταν 2.917 αλλά τότε τα test ήταν περίπου26.000 έναντι 66.000 test που διενεργούμε σήμερα. Αυτομάτως, με μια απλή διαίρεση, το αφήγημα περί του αριθμού των κρουσμάτων αποδομείται. – Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σήμερα με αυτή που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν υπερδιπλασιαστεί, έχουν γίνει περισσότερες από 10.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στη μάχη απέναντι στο τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, που περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά.

-Στη μάχη του ελέγχου της πανδημίας έχουν μπει δωρεάν αξιόπιστα τεστ και σύντομα θα μπουν και τα self test που θα παρέχονται, έως τέσσερα τον μήνα, δωρεάν στους πολίτες και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην εθνική στρατηγική ανίχνευσης θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού προκειμένου να υποστηριχθεί η οργανωμένη και πιο ασφαλής επαναλειτουργία κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

-Τον Νοέμβριο του 2020 είχαμε την προσδοκία του εμβολίου αλλά όχι τα ίδια τα εμβόλια. Η μόνη διέξοδος από το τούνελ της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος στη χώρα μας προχωρά υποδειγματικά. Το 10% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στο να πιάσουμε την ανοσία. -Τον Νοέμβριο του 2020 ο χειμώνας ήταν μπροστά μας ενώ τώρα οι καλές καιρικές συνθήκες είναι σύμμαχος ενός ασφαλέστερου ανοίγματος.

-Σήμερα η κόπωση των πολιτών στα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας και στα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων είναι συσσωρευμένη και απόλυτα κατανοητή και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Νοέμβριο του 2020. Και φυσικά δεν μίλησε κανείς για άρση του lockdown αλλά για προσαρμογές και αλλαγές στο μίγμα μέτρων και για το πώς θα αρχίσουμε σταδιακή επανεκκίνηση με ασφάλεια.

Ο Νίκος Ρωμανός είναι διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας