Πύρινος όλεθρος και αναπάντητα ερωτήματα από το παρελθόν Το θεμα της ημέρας

Τα ίδια και τα ίδια χρόνια τώρα. Νέα εθνική τραγωδία και αυτό το καλοκαίρι. Για μια ακόμη φορά φέτος γίναμε όλοι μας θεατές στο ίδιο γνωστό έργο που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι.Έργο τραγωδίας, που αφορά την πατρίδα μας και τις πυρκαγιές. 

Και θρηνούμε. Κι ύστερα ψάχνουμε για το τι φταίει και για ευθύνες. 

Νωπές ακόμη οι μνήμες μου από τις φονικές πυρκαγιές του 1997 στην Ηλεία, όπου ήμουν παρών, στην πρώτη γραμμή, όπως και άλλοι συνάδελφοι μου, αλλά και μετέπειτα μόλις πριν από τρία χρόνια στο Μάτι, με τα 102 θύματα. 

Αλλά και πολύ νωρίτερα, τη δεκαετία του 1980, σαν νέος πυροσβέστης στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής. 

Και πάντα οι ίδιες δικαιολογίες από τους εκάστοτε υπεύθυνους, Αρχές και φορείς του τόπου μας. Από τις πολιτικές ηγεσίες κυρίως. 

Τη μία ο Στρατηγός άνεμος, την άλλη οι κλιματικές αλλαγές, αλλά ποτέ κανείς δεν μίλησε και για τις δικές τους ευθύνες, κανείς ποτέ δεν άκουσε τις φωνές, τις κραυγές των πυροσβεστών, αυτών των αφανών αληθινών ηρώων, και επάνω στο καθήκον τους εκείνες τις στιγμές, αλλά και ύστερα. 

Οι πυροσβέστες που μιλούσαν πάντα δακρυσμένοι για την πρότερη παντελή αδιαφορία του Κρατικού μηχανισμού, σχετικά με τις μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις, τον μη καθαρισμό των δασικών οδών, τη μη σωστή λειτουργία των υδροστομίων, τον μη σωστό συντονισμό στο πεδίο μαχών από τους εκάστοτε επικεφαλείς, κλπ., κλπ… 

Γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα, φθαρμένα λάστιχα, χαλασμένα και καθηλωμένά πυροσβεστικά αεροσκάφη, λιγοστές ή καθόλου προσλήψεις κ.ά.

Όλα όσα είχαμε καταγγείλει όταν ακόμη υπηρετούσα μάχιμος, αλλά και σαν πρόεδρος των Πυροσβεστών Αττικής, στο διάστημα 2008-2010, αναφέρω ενδεικτικά, ΤΙΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑ δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί! Τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες σχεδόν ελλείψεις… Ο ίδιος Θρήνος, οι ίδιοι… διαπληκτισμοί των Κομμάτων μετέπειτα για τις ευθύνες! 

Και κάθε καλοκαίρι χάνουμε αμέτρητες δασικές εκτάσεις, θρηνούμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Όπως στην Ηλεία, στο Μάτι, και σήμερα στη Βαρυμπόμπη και αλλού. Όπως θα συμβεί και το επόμενο καλοκαίρι αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα επιτέλους! 

Και ερχόμαστε πάλι στο σήμερα, όπου με 2-3 μποφόρ ανέμου, ξέφυγε η πυρκαγιά στο αρχικό σημείο έναρξης της, λόγω ολιγωρίας; Λόγω απειρίας; Λόγω κακής εκτίμησης της ηγεσίας και επικεφαλής αρμοδίων; 

Τα αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού δίχως καλή ορατότητα λόγω των καπνών, κυρίως από τις εκρήξεις μετασχηματιστών των πυλώνων της ΔΕΗ, όπως είπαν οι υπεύθυνοι. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με τραυματισμό οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν στα σημεία. 

Η από ασύρματων επικοινωνία των πυροσβεστών ήταν προβληματική από όσο γνωρίζουμε. 

Και κάτι ακόμη που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί. 

Το σημαντικότερο επιχειρισιακό εργαλείο το IRIS 2.0 (το οποίο έχει μόνον η Αμερική), το οποίο προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, και από τη στιγμή της έναρξης της κάνει ανάλυση δεκάδων δεδομένων, ενημερώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πυροσβεστική για την πορεία της φωτιάς και επί της ουσίας  ποιες περιοχές η πύρινη λαίλαπα θα μετατρέψει σε στάχτη, ΔΕΝ ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης!! 

Κλείνοντας αυτό το σύντομο κείμενο μου, θα ήθελα να ευχηθώ από ψυχής σε όλους τους πληγέντες συνανθρώπους μας κουράγιο, δύναμη, και όλοι οι υπεύθυνοι ας αναθεωρήσουν λανθασμένες ή ελλιπείς απόψεις και ενέργειες, προκειμένου να μη βιώσουμε στο μέλλον κι άλλες παρόμοιες τραγικές καταστάσεις. 


Του Ανθ/γου ΠΣ. ε.α. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας