Οικονόμου: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου στο Propago: Οι πολίτες θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας

Από αυτό το Σαββατοκύριακο κιόλας η χώρα μπαίνει σιγά σιγά σε μια τροχιά, έστω πιλοτικής σε πρώτη φάση, επιστροφής στην κανονικότητα. Ξεκινάμε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Για να μην μπερδεύονται οι αξιότιμοι φίλοι μας στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν προχωράμε σε άνοιγμα αλλά σε μια αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων, πάντα σε συνεργασία με τους επιστημόνες και με απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι οι πολίτες θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναχαίτιση του τρίτου κύματος. Αποφασίστηκαν νωρίς, είχαν αποτέλεσμα και έτσι αποφύγαμε τα χειρότερα. Τώρα όμως μπαίνουμε σε μια νέα φάση η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά, και απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση. Οι κινήσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, ευελιξία, προσεκτική επιτήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως και διαρκή οικονομική μέριμνα και στήριξη των επιχειρήσεων και των πολίτων, εργαζόμενων και μη, που πλήττονται από την πανδημία.

Στα 24 δισεκατομμύρια τα οποία δαπάνησε η κυβέρνηση μέσα στο 2020 για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα προστεθούν τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια για το 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε αυτή τη στοχευμένη στήριξη επειδή η χώρα έχει κερδίσει και πάλι την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, δανειζόμενοι χρήματα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Παράδειγμα μιας τέτοιας στοχευμένης στήριξης είναι το μέτρο το οποίο ανακοινώθηκε πριν δύο μέρες, 330 εκατομμύρια στον κλάδο της εστίασης για να βοηθήσουμε τους εστιάτορές μας να ανοίξουν ξανά όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θα δοθεί αυτό το ποσό ως κεφάλαιο κίνησης για τους τρεις πρώτους μήνες επαναλειτουργίας της εστίασης, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να προμηθευτούν πρώτες ύλες. Η στήριξη της εστίασης, ενός κλάδου που έχει πληγεί όσο λίγοι από την πανδημία, μας απασχολεί όλους πολύ σοβαρά. Προ ημερών ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση μου στη Βουλή, είχε ανακοινώσει ένα νέο, υπο διαμόρφωση, πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση, μια πιο αποτελεσματική δράση από την 6η επιστρεπτέα αλλά και το πιθανό άνοιγμα των χώρων και κτημάτων εκδηλώσεων από τις αρχές Μαίου. Προσωπικά, με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα είμαι συνέχεια κοντά στους επαγγελματίες, άλλα και όλους τους πολίτες, που δοκιμάζονται τον τελευταίο χρόνο από την πανδημία.

Παράλληλα, υπάρχει πλέον το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το οποίο είναι η γέφυρα που θα οδηγήσει την χώρα όχι μόνο στη μετά Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Πρόκειται για έναν πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει 170 συγκεκριμένα έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας, κάτι οποίο μας κάνει πραγματικά αισιόδοξους για το μέλλον της χώρας και την γρήγορη ανάκαμψη από την καταστροφική πανδημία. 

Ο Βασίλης Οικονόμου είναι βουλευτής της ΝΔ

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας