Ο Θοδωρής Κατσαφάδος για τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης – Κείμενο ψυχής Το θεμα της ημέρας
Ο κορυφαίος ηθοποιός, περιγράφει στο Propago σκέψεις και συναισθήματα για την ιστορική προσωπικότητα του ιεροεθνομάρτυρα Ποιμενάρχη

Όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για την συμμετοχή μου στην ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» στον ρόλο του Μητροπολίτη Σμύρνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, δεν ήξερα πολλά γι’ αυτήν τη σπουδαία μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Όταν άρχισα να διαβάζω και να συγκεντρώνω υλικό για το ρόλο μου, κατάλαβα γιατί θεωρείται ΑΓΙΟΣ. Μετά από τα μαρτύρια που υπέστη στα χέρια των Τούρκων και το απάνθρωπο τέλος του ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ και πολύ συχνά αναφέρεται ως «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ».

Μετά την ενθρόνισή του και μέχρι το τραγικό τέλος της ζωής του, πάλευε για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων της Σμύρνης. Δημιούργησε εργατικά και μαθητικά συσσίτια, άσυλα για ορφανά, φροντιστήρια για τα εργαζόμενα κορίτσια, ιδρύματα προστασίας των βρεφών, δημοτικά μαιευτήρια και αναρρωτήρια. Όπλο  του είχε πάντα τον καλό λόγο, την ανεξικακία, τη δικαιοσύνη και τον λόγο του Θεού. Ο Χρυσόστομος σκεφτόταν να αλλάξει το καθιερωμένο κήρυγμα και να το κάνει πιο απλό, πιο κατανοητό.

Είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση και με το Πατριαρχείο και με τις κυβερνήσεις και της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ζούσε και ανέπνεε με το όραμα της Μεγάλης Ιδέας.

Απέναντι στους Νεότουρκους, ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟ­ΣΤΟΜΟΣ υιοθέτησε μια περισσότερο δυναμική τακτική. Σε όλες του τις ενέργειες διακατεχόταν από έναν ένθεο ζήλο και μια αδαμάντινη ελληνικότητα.

Το πάθος του, η αγάπη του για την πατρίδα και για το ποίμνιό του, τον οδήγησαν, τελικά, στο τραγικό του τέλος, που σίγουρα το έβλεπε να έρχεται και δεν έκανε τίποτα για να το αποφύγει.

Η ευθύνη μου ήταν μεγάλη όταν έγιναν τα γυρίσματα στον Μητροπολιτικό Ναό στην Αγιάσσο  στη Μυτιλήνη και αργότερα στο Φάληρο και στην Αθήνα. Βέβαια είχα στα χέρια μου το κείμενο της Μιμής Ντενίση και του Μάρτιν Σέρμαν. Έναν υπέροχο  σκηνοθέτη τον Γρηγόρη Καραντινάκη.  Διευθυντή φωτογραφίας τον καταπληκτικό Σίμο Σαρκεντζή και ένα συνεργείο εξαιρετικό. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την Δήμητρα Γιατράκου που έκανε τη μεταμόρφωση στο πρόσωπό μου.

Εύχομαι να είναι αλήθεια ότι κάποια στιγμή η ταινία θα μεταδοθεί και σαν σειρά στην τηλεόραση. Μπορεί έτσι να επανέλθουν οι σκηνές μου που κόπηκαν στο μοντάζ.

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας