Βούτσης: ΝΔ – Στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, γραμμάτια με ΜΜΕ και οίστρος αντιμεταρρύθμισης
Ο Νίκος Βούτσης στο Propago: Η στρατηγική του να εμφανίζονται ως θύματα οι πολιτικοί θύτες

Η στρατηγική του να εμφανίζονται ως θύματα οι πολιτικοί θύτες, εν προκειμένω οι πολιτικές παρατάξεις που κυβέρνησαν επι δεκαετίες τη χώρα και την οδήγησαν στη χρεοκοπία, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της έντασης και της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, στην οποία συστηματικά επιδίδεται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης της.
Ο εξωραϊσμός και η απόκρυψη ευθυνών, ακόμα και αν πρόκειται για θεσμικές εκτροπές που αφορούν διαχρονικά στη μείζονα διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με τα ΜΜΕ και με συμβαλλόμενο πάντοτε τον πυρήνα του τραπεζικού τομέα, είναι στην ημερήσια διάταξη της στρατηγικής που αποσκοπεί στην επίρριψη ευθυνών προς την Αριστερά και προς όλους τους παράγοντες, δικαστικούς, δημοσιολογούντες, θεσμικά συνεπείς πολιτικούς όλου του δημοκρατικού φάσματος. Προφανής επιδίωξη να εξοφληθούν και να εξοφλούνται καινούργια γραμμάτια προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν αναπτύξει οργανική σχέση με το πολιτικό σύστημα του συναινετικού δικομματισμού.
Στη συζήτηση που εξελίχθηκε στη Βουλή, με την οποία η νέα Δεξιά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ποινική στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε εκτεταμένα με σημαντική τεκμηρίωση σε όλο το ιστορικό, της τριακονταετίας πλέον, που αφορά στην πολύπαθη ιστορία για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου με την μη νόμιμη αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.
Υπήρξαν αλλεπάλληλες προσπάθειες νομοθετικών ρυθμίσεων, κατεγράφησαν πλείστες πολιτικές παρεμβάσεις για την αναστολή ή και την υπονόμευση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίστοιχων συστάσεων και επεξεργασιών όλων των συνθέσεων του ΕΣΡ. Το αποτέλεσμα πάντοτε το ίδιο, μέχρι το 2015, δηλαδή η παροχή ασυλίας, η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για τα δημόσια ταμεία, η ασυδοσία και εν τέλει η ανοικτή διαπλοκή μεγάλων τηλεοπτικών μέσων με τον πυρήνα του αναπαραγόμενου μέχρι τότε πολιτικού συστήματος.
Χθες, μέσα στην Βουλή, κανείς και καμιά από τους εισηγητές, τους ομιλητές και τις ομιλήτριες της Νέας Δημοκρατίας που έχει και την πρωτοβουλία της νέας δίωξης και του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ που σε αυτό ιδιαίτερα το ζήτημα διαχρονικά παρακολουθεί την πολιτική αλλά και ενέχεται στις ευθύνες για τα ΜΜΕ, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αντικρούσει, να καταθέσει έστω κάποιες ενστάσεις σε όλο αυτό το ιστορικό. Τεκμηριωμένο ιστορικό που αν μη τι άλλο καθιστά διαχρονικά υπόλογες αυτές τις δυο πολιτικές δυνάμεις για την επιλογή τους να μην είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος, αυτή η σχέση του δημοσίου συμφέροντος με τον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ.
Προφανώς δεν πρόκειται περί παράληψης ή περί απειρίας των βουλευτών των δυο κομμάτων που υπερψήφισαν την προανακριτική. Γνωρίζουν, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, νόμο Παππά τον ονομάζουν και ο οποίος βέβαια δεν έπεσε από το ΣΤΕ, όπως προπαγανδίζουν, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά η προσπάθεια για μια ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα και άλλωστε στη βάση αυτού του νόμου κινήθηκε το ΕΣΡ στη διαδικασία εκχώρησης των αδειών για δεκαετία και με εύλογο υψηλό τίμημα, όπως επίσης και η κυβέρνηση της ΝΔ πλέον κινείται στη βάση αυτής της νομοθεσίας, παρ’ ότι υπονομεύει ήδη βασικές πρόνοιες στον τομέα των θέσεων και των εγγυήσεων των εργαζομένων.
Η επιλογή για ένα άναρχο και μη θεσμισμένο τηλεοπτικό τοπίο ήταν εξ αρχής η επιλογή της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ. Για όσους θέλουν να ξεχνάνε ή να παραποιούν την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου, σημειώνω το αδιάψευστο γεγονός ότι η πρώτη πολιτική πράξη του κυρίου Μητσοτάκη ως νέου ηγέτη της παράταξής του, πριν ακόμα ζητήσει και εκλογές πέντε μήνες μόλις μετά τη διεξαγωγή τους, ήταν η διακοπή της διαβούλευσης, στο πλαίσιο του Προεδρείου της Βουλής και με την παράταξη του βεβαίως για την άμεση συναινετική επιλογή του ΕΣΡ ώστε να κινηθούν οι κατά το Σύνταγμα αναγκαίες διαδικασίες για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου, με τα απαιτούμενα τότε 4/5 για την υπερψήφιση της νέας σύνθεσης.
Η επιλογή αυτή μάλιστα κατέστη εμμονική και παρακώλυσε επι ενάμιση χρόνο τη σχετική διαδικασία που προβλέπεται κατά τον κανονισμό της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων. Ταυτόχρονα η ΝΔ και βεβαίως οι καναλάρχες προπαγάνδιζαν την άποψη για «ανοικτό τηλεοπτικό τοπίο» με απεριόριστες άδειες εκπομπής προγράμματος εθνικής εμβέλειας.
Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και γιατί θα είναι πραγματικά ευκαιρία στο πλαίσιο και των εργασιών της προανακριτικής να έρθει στην επιφάνεια όλη η υποκρισία όσων ομολογημένα ή ανομολόγητα εργάζονται για την αντιμεταρρύθμιση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Άρθρο του τ. προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας