Μπακοχρήστος: Με τη δύναμη της ψυχής μπορείς να σηκώσεις τα πάντα

Η Ολυμπιάδα του Τόκιο μου χάρισε μία ξεχωριστή εμπειρία και έζησα έντονα συναισθήματα, παρόλο που ήταν η δεύτερη συμμετοχή μου σε Παραολυμπιακούς αγώνες και κατέκτησα για δεύτερη φορά το χάλκινο μετάλλιο στην άρση βαρών σε πάγκο. Νιώθω υπερήφανος που σε δύσκολες συνθήκες όπως η πανδημία αλλά και οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας κατάφερα μαζί με άλλους αθλητές να σηκώσουμε την Ελληνική Σημαία ψηλά.

Νιώθω χαρούμενος που οι κόποι μας ανταμείβονται σε τόσο υψηλές διοργανώσεις που τα στάνταρντ και οι απαιτήσεις του πρωταθλητισμού είναι υψηλά.

Είμαι επίσης συγκινημένος που γινόμαστε παράδειγμα για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Ο αθλητισμός είναι ένα μέσον να αποδείξουμε στον εαυτό μας πάνω απ’ όλα ότι η δύναμη της ψυχής είναι αυτό που μας προχωράει μπροστά στη ζωή.

Όλα αντιμετωπίζονται αρκεί να μπορούμε να βλέπουμε το φως και όχι μόνο τις δυσκολίες. Με αγάπη, συμπαράσταση και ενθάρρυνση όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς το συνάνθρωπο και την κοινωνία στο σύνολό της και να μη μένει κανείς πίσω.

Όλοι αξίζουμε ίσες ευκαιρίες και όσοι μπορούν να δουν τον τρόπο που οι ευκαιρίες αυτές γίνονται μοχλός κίνησης και επιβράβευσης δικαιώνονται στο τέλος. Και δικαιώνονται τόσο αυτοί που προσφέρουν αλλά και όσοι λαμβάνουν την προσφορά.

Εγώ προσωπικά έτυχε να ασχοληθώ με τον αθλητισμό.

Μπορούν όμως άλλοι συνάνθρωποί μας να ασχοληθούν σοβαρά και να διαπρέψουν και διαπρέπουν στις τέχνες ή τις επιστήμες. Είδατε στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων εξαίρετους μουσικούς παγκοσμίου φήμης να παίζουν μουσική.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοια. Αρκεί να θέλουμε και να μπορούμε να τα δούμε και να αναγνωρίσουμε την αξία τους.Φυσικά τίποτα δεν ήταν εύκολο στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του μεταλίου. Η πανδημία πήγε ένα χρόνο πίσω τους Αγώνες και λογικά έρχεται μία κόπωση στον αθλητή και σωματική αλλά και ψυχική. Τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό ήταν πολύ αυστηρά (και καλά έκαναν και ήταν) αλλά επηρέαζε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας.

Από τις προπονήσεις μέχρι και την τελευταία ώρα πριν τον Αγώνα υπήρχε επιπλέον αγωνία λόγω θετικών κρουσμάτων στο Ολυμπιακό χωριό και δεν ξέραμε αν μέχρι τελευταία στιγμή θα αγωνιστούμε. Οι τραυματισμοί, το κυνήγι χορηγών σε δύσκολες εποχές και συνθήκες… όλες αυτές οι δυσκολίες ήταν επιπλέον βάρη για την επίτευξη του στόχου σε καθαρά αθλητικό επίπεδο.

Για μένα προσωπικά, αλλά πιστεύω και για όλους τους συναθλητές μου, και μόνο η συμμετοχή στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επιτυχία. Η απόκτηση βέβαια ενός ακόμη μεταλλίου μου δίνει μεγαλύτερη χαρά γιατί μαζί με εμένα χαίρονται και πολλοί άνθρωποι που είναι γύρω μου αλλά και μακριά μου και αυτό που εισπράττω από τον κόσμο με γεμίζει ενέργεια, δύναμη και αισιοδοξία πως στο τέλος μπορούν να πάνε όλα καλά!

Πριν από κάθε αγώνα υπάρχει έντονη αγωνία και άγχος, ώσπου να γίνει η πρώτη προσπάθεια. Χρειάζομαι πολλή συγκέντρωση μέχρι να βγω στον αγώνα.

Η πρώτη μου η σκέψη είναι ότι μαζί με εμένα θα χαρούν και όσοι με στήριξαν . Η αλήθεια είναι πως πιέστηκα παρά πολύ γιατί και σαν άθλημα από μόνο του δεν είναι καθόλου εύκολο. Απαιτούνται πολλές και σκληρές προπονήσεις, αρκετή πειθαρχία, σωστή διατροφή για έλεγχο του βάρους, αντιμετώπιση τραυματισμών, αυστηρός έλεγχος στην υγεία καθώς και όσο αυτά συνεπάγονται σε ψυχολογικό επίπεδο.


Ανεβαίνοντας στο βάθρο μου έρχονται στο νου στιγμές που βίωσα ως άνθρωπος και ως αθλητής.. Σκέφτομαι όλους όσους με αγαπούν και αγαπώ. Αυτό είναι η μεγαλύτερη μου δύναμη!

Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσω το μετάλλιό μου στην οικογένειά μου, στους ανθρώπους που με στήριξαν πριν ακόμα ασχοληθώ με τον αθλητισμό και αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και που συνεχίζουν να με στηρίζουν, στους προπονητές μου, τους χορηγούς μου και φυσικά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες! 

Ευχαριστώ όλους όσους μου ευχήθηκαν και μου εύχονται για το μετάλλιο που έφερα στη χώρα μου!

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία, αισιοδοξία και να μη σταματάει ποτέ να ονειρεύεται, να ελπίζει αλλά και να μην ξεχνάει πως το χιούμορ έχει ευεργετικές ιδιότητες ειδικά σε δύσκολες στιγμές και περιόδους της ζωής μας!


Ο Δημήτρης Μπακοχρήστος είναι Παραολυμπιονίκης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 στην Άρση Βαρών σε πάγκο στην κατηγορία των -54κ.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας