Μην επιλέξεις ή αλλιώς… γράμμα στον 18χρονο εαυτό μου

Μην επιλέξεις σχολή με πολλά μόρια ενώ η καρδιά σου τρελαίνεται και μόνο στην ιδέα να περάσεις στην άλλη σχολή. Αυτή… με τα λιγότερα μόρια! Μη λυπάσαι μη και πάνε χαμένα. Επικεντρώσου στην ουσία. Οι βάσεις των σχολών ανεβαίνουν και κατεβαίνουν αφενός. Αφετέρου, ποιός σου είπε ότι στην ιατρική , τη νομική, το πολυτεχνείο δεν σπουδάζουν άνθρωποι που δεν το θέλουν πραγματικά? Που παρασύρθηκαν και τώρα νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια επιλογή που δεν τους ταιριάζει;

~Μην επιλέξεις σχολή για να ευχαριστήσεις τους άλλους. Εσένα να ευχαριστήσεις κατευθείαν. Δε χρειάζεσαι τον έπαινο των άλλων για να πάρεις αξία. Δίνοντας ο ίδιος στον εαυτό σου την αξία που σου πρέπει κι έχοντας αυτοπεποίθηση, γλιτώνεις χρόνο και κόπο και διάφορες θυσίες.

~Μην επιλέξεις την σχολή που σου υποδεικνύουν οι γύρω σου. Το γεγονός ότι εκείνοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία κι έχουν περισσότερες εμπειρίες, δε σημαίνει ότι ξέρουν και το καλό σου, ούτε πως γνωρίζουν τα πάντα.

~Μην επιλέξεις σχολή με βάση τα όνειρα των γονιών σου. Ρώτα τους κάποια στιγμή τί όνειρα είχαν για τις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία. Αν η απάντησή τους συμπίπτει με την πρότασή τους για εσένα, δεν πειράζει. Απλά είναι πιθανό να νομίζουν ότι είσαι προέκταση της δικής τους οντότητας και να δυσκολεύονται να αφουγγραστούν τις δικές σου κλίσεις και επιθυμίες, στην περίπτωση φυσικά που δεν συμπίπτουν πράγματι.

~Μην επιλέξεις σχολή στην τύχη. Ψάξ’ το! Γιατί θα το βρεις μπροστά σου!

~Μην επιλέξεις σχολή πουδε γνωρίζεις ποιά μαθήματα διδάσκονται σε αυτή.

~Μην επιλέξεις σχολή απλά για να επιλέξεις.

Βγαίνεις φίλε μου/φίλη μου από τον αυτόματο πιλότο. Η γκάμα των επιλογών διευρύνεται. Καλείσαι να διαχειριστείς την ελευθερία σου. Να επιλέξεις. Εσύ. Για εσένα. Ο χείμαρρος των συνεπειών των επιλογών σου, εσένα θα λούσει. Γι΄αυτό άκου την φωνή μέσα σου. Τί σου λέει; Με τί χαίρεται; Για τί πράγμα διψά; Για τί πράγμα έχει περιέργεια? Τί όνειρα έχει? Τί θέλει ν΄αφήσει πίσω φεύγοντας από αυτό τον κόσμο?

Πάρε την τύχη σου στα χέρια σου και μην ακούς κανέναν που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. Να ακούς βεβαίως αλλά κυρίως να φιλτράρεις. Αν αυτό που σου προτείνει ο άλλος σου προκαλεί ένα σφίξιμο, μια δυσαρέσκεια, τότε ίσως καλό είναι να ακούσεις το σώμα σου. Αν αποφύγεις να σε αφουγγραστείς και καταφύγεις σε εκλογικεύσεις σαν και αυτή: “Εγώ δεν ξέρω..ο άλλος ξέρει καλύτερα..ας ακολουθήσω αυτό που λέει..”, τότε να ξέρεις πρώτον ότι τα όποια αποτελέσματα των επιλογών που θα κάνεις θα τα βιώσεις εσύ στη ζωή σου και δεύτερον να θυμάσαι ότι αυτή η φωνή μέσα σου, που φαίνεται να αντιδρά ανεξάρτητα από το μυαλό σου και μοιάζει να συνδέεται με κάτι βαθύτερο, είναι ιερή, είναι η πυξίδα σου..Θα το καταλάβεις μεγαλώνοντας και ιδίως με το να κάνεις το αντίθετο από αυτό που σου ψιθυρίζει. Μία, δυό, τρεις..θα καταλάβεις ότι πολλές φορές εκείνη ξέρει κι εσύ δεν έχεις παρά να την εμπιστεύεσαι.

Γιατί απλούστατα, αν δεν πάρεις εσύ τη ζωή στα χέρια σου, θα βρεθεί κάποιος άλλος να το κάνει ή ίσως βρεθείς να ζεις στον αυτόματο πιλότο.

Nα μπεις στη ζωή μαζί με τα όνειρά σου! Κι αν δεν έχεις ακόμη όνειρα, πλάσε! Κλείσε τα μάτια κι ονειρέψου! Σαν παιδί! Ξαναθυμίσου τί σε έκανε να χαίρεσαι όταν ήσουν παιδί! Τί ευχαριστιόσουν!

Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους, μα όλους, ποιός είσαι και ποιός θες να γίνεις!

Σε αφήνω μ΄ ένα ποιηματάκι που μου υπαγόρευσε η δική μου εσωτερική φωνή:

«Σαν δεν τα κυνηγάς εσύ, 

σε κυνηγούν εκείνα,

τα όνειρα που έκανες παιδί

κι έχουν κι αυτά μια πείνα.

Τρέχουν το βράδυ 

χώνονται 

κάτω από το κρεβάτι

κι ύστερα δε σ΄ αφήνουνε στιγμή 

να κλείσεις μάτι…»

Καλές επιλογές λοιπόν!


Η Φανή Θεοφίλου είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Παιδαγωγός

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας