Η Ιερά Μονή Παναγιάς Εικοσιφοινίσσης υποδέχεται το χειρόγραφο Ευαγγελιστάριο Το θεμα της ημέρας
Γράφει ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος

Ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και καλύτερα σωζόμενα ελληνικά χειρόγραφα Ευαγγέλια, γραμμένο στο τέλος του 10ου αρχές του 11ου αιώνα που είχε κλαπεί, την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής, από την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας της Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, επιστρέφει στους αρχικούς του κατόχους μετά από μια μακρά διαδρομή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο βυζαντινό κειμήλιο, για ένα χειρόγραφο χιλίων ετών, το οποίο επιστρέφει , στην Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

Το Ευαγγελιστάριο εκλάπη, μεταξύ άλλων χειρόγραφων και κειμηλίων, από την Ιερά Μονή τον Μάρτιο του 1917, κατά την Α’ Βουλγαρική κατοχή και επιστρέφει στον φυσικό του χώρο με οικειοθελή απόφαση του Μουσείου της Βίβλου της Ουάσιγκτον, στην κατοχή του οποίου βρίσκονταν από το 2014.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ

Είναι το δεύτερο κατά σειρά χειρόγραφο κειμήλιο που επιστρέφεται στην πολύπαθη Ιερά Μονή μετά τον επαναπατρισμό το 2016 ενός χειρόγραφου κειμένου του 9ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, γνωστό ως Κώδικας 1424, που είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου.
Με την παράδοση του σημαντικού εκείνου κειμηλίου από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας κυρό Παύλο, άνοιγε ο δρόμος για τον επαναπατρισμό κι άλλων πολύτιμων κειμηλίων που το 1917 αφαιρέθηκαν από το Μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας.
Συνολικά 430 χειρόγραφα και 470 κειμήλια, εκλάπησαν από την Μονή το 1917 όταν οι Βούλγαροι την λεηλάτησαν.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ -ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Μονή η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής του χειρογράφου από το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον όπου κατέληξε μετά από περιπλάνηση σε Βουλγαρία, Πράγα, Μόναχο, Νέα Υόρκη.
Στην τελετή θα παραβρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.
Η ημερομηνία αυτή δεν έχει επιλεγεί τυχαία καθώς αποτελεί ημέρα μνήμης κατά την οποία τιμώνται τα θύματα της σφαγής της Μαρτυρικής Δράμας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΥΛΟΥ

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μακαριστό Μητροπολίτη Δράμας Παύλο, που είχε ως όραμα ζωής την επιστροφή των κλεμμένων χειρογράφων και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για αυτό.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης είχε καταστήσει τρόπο ζωής τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των ιερών κειμηλίων. Σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνιζόταν για να δει μια μέρα αυτά να επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο. Δυστυχώς, δεν θα είναι σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την περιοχή, αλλά η ψυχή του θα παρίσταται εκεί.

Δεν ξεχνάμε την τεράστια συμβολή του….

ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ: ΠΡΟΠΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ…

Η Εικοσιφοίνισσα είναι Προπύργιο του Ελληνισμού και θεμέλιο της Ορθοδοξίας. Η επιστροφή του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου, αναθερμαίνει το ζήτημα για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων από την γειτονική Βουλγαρία.

Η απόφαση του Μουσείου της Βίβλου για τον επαναπατρισμό του χειρογράφου , έχει ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, καθώς επιβεβαιώνει έμπρακτα την επιθυμία του συγκεκριμένου μουσείου να αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες αντικείμενα που περιέχονται στη συλλογή του, τα οποία έπειτα από διερεύνηση χρόνων αποδείχθηκε ότι είχαν ύποπτη προέλευση.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Πρόκειται για μια ξεχωριστή στιγμή για τον χριστιανικό κόσμο να βλέπει τους θρησκευτικούς θησαυρούς, οι οποίοι αφαιρέθηκαν από το Μοναστήρι, να επιστρέφουν επισήμως στον φυσικό τους χώρο.

Η κλοπή των κειμηλίων είναι μια μεγάλη πληγή που παραμένει ανοιχτή. Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια για τον επαναπατρισμό όλων των κλεμμένων και λεηλατηθέντων ιστορικών κειμηλίων από την Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμονα, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, που διοργανώνει την εκδήλωση.

Το γεγονός αυτό ας είναι ένα μήνυμα για τους γείτονές μας, τους Βουλγάρους, να κάνουν ό,τι κάνει το Μουσείο της Βίβλου, να επιστρέψουν αυτά τα οποία πήραν, στον φυσικό τους χώρο.


Ο Χριστόδουλος Μαμσάκος είναι Δήμαρχος Δράμας

Το θεμα της ημέρας
Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας