Η επιστράτευση και η αναγκαιότητα των self rapid test
O Χριστόδουλος Στεφανάδης στο Propago: Αντικειμενικά βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, εμπόλεμη θα λέγαμε

Αντικειμενικά βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, εμπόλεμη θα λέγαμε, που στην πρώτη γραμμή της μάχης είναι το σύστημα υγείας της χώρας μας. Η Κυβέρνηση ενεργοποιεί προοδευτικά όλα τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης, ούτως ώστε το σύστημα υγείας να αντέξει και να μη δούμε θλιβερές εικόνες που καταγράφηκαν στη Βόρειο Ιταλία πριν ένα χρόνο.


ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΕΠΙΤΑΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό ασθενών που κατακλύζει και νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της χώρας, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους ιατρούς σε εθελοντική βάση να συμβάλλουν στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στελεχώνοντάς τις νοσοκομειακές μονάδες. Επειδή μόνο 61 ιατροί ανταποκρίθηκαν προχώρησε στην επιστράτευση 206 ιδιωτών ιατρών. Σημειωτέoν ότι όλοι οι επιστρατευμένοι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΔΥ και επομένως αποτελούν τμήμα της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Οι ιατροί κάνουν λειτούργημα και όχι επάγγελμα, που σημαίνει ότι σε κρίσιμες καταστάσεις, στις οποίες η δημόσια υγεία δοκιμάζεται και απειλείται, είναι προσωπικό καθήκον των ιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Εξυπακούεται με δεδομένο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, δημόσιο και ιδιωτικό, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνδράμει σε αυτή την κρίση. Ήδη, μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου. Εάν το πρόβλημα επιδεινωθεί, κρίνεται απαραίτητο ακόμα και η επίταξη κομβικών ιδιωτικών μονάδων.


ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ SELF RAPID TEST
Ένα άλλο θετικό μετρό που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι η δωρεάν χορήγηση self-tests από τα φαρμακεία του πολίτες. Αυτή η ενέργεια γίνεται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά. Σημειωτέον, στην Ελβετία και στη Γερμανία διατίθενται τα συγκεκριμένα test από τα σούπερ μάρκετ αλλά όχι δωρεάν.
Συγκεκριμένα, κάθε πολίτης στη χώρα μας θα έχει το δικαίωμα να προμηθευτεί ένα self-test την εβδομάδα από τα φαρμακεία. Τα δωρεάν τεστ είναι ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, αφού δυνητικά θα βοηθήσουν στην πραγματοποίηση εκατομμύριών τεστ, με στόχο να φτάσουμε τα 10.000.000 tests την εβδομάδα, και θα επιτρέψουν την καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση και ατομική προστασία των πολιτών.
Τα self-tests είναι tests αντιγόνου για την ταχεία ανίχνευση του κορονοϊού, τα οποία μπορούν να διενεργούνται από τους πολίτες χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Σύμφωνα με μελέτες τα συγκεκριμένα tests μπορεί να είναι ακριβή σε μεγάλο ποσοστό. Είναι αυτονόητο ότι θα διανεμηθούν tests που τηρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές και έχουν πιστοποιήσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κοινού.
Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης οι απαραίτητες ανακοινώσεις για τον τρόπο προμήθειας από τα φαρμακεία της χώρας των self-tests από τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Τα συγκεκριμένα self-tests έχουν μία νέα τεχνολογία και είναι πολύ εύχρηστα αφού προορίζονται για χρήση στο σπίτι. Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμα βίντεο και φυλλάδια προσβάσιμα σε όλους του πολίτες, για τη σωστή χρήση των tests. Να σημειωθεί ότι είναι διαφορετικά από τα ήδη υπάρχοντα rapid tests αφού τα self-tests είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.
Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα του εμβολιασμού, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης, ενώ ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται το Μάϊο, μετά τις ευπαθείς ομάδες.
Θέλω να σταθώ στο πολύ σημαντικό κομμάτι του εμβολιασμού, το οποίο θα προσφέρει και την τελική οχύρωση έναντι του επικίνδυνου ιού, καλώντας όλους τους αρνητές του εμβολίου να αναλογιστούν τις ευθύνες προς τον εαυτό τους, το στενό τους περιβάλλον και την κοινωνία.
Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας είναι απόλυτα ασφαλή, αφού πέρα των απαραίτητων φάσεων ελέγχου της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που έχουν περάσει έχουν χρησιμοποιηθεί στον παγκόσμιο πληθυσμό, σε εκατοντάδες εκατομμύρια, με ελάχιστες παρενέργειες. Η τελευταία σύσταση ισχύει ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς και ακόμα πιο ειδικά για τους νοσηλευτές, που δυστυχώς σε ένα ποσοστό περίπου 50% (μόνο!) έχουν δεχθεί να εμβολιαστούν.
Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και οι κοινωνικός διχασμός. Ακόμα, δεν είναι η κατάλληλη εποχή για κριτική ή αναζήτηση ευθυνών. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως είναι αυτός, εναντίον της πανδημίας, η απώλεια ομοψυχίας μπορεί να αποβεί καταστροφική!

O Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι Καθηγητής Καρδιολογίας και βουλευτής της ΝΔ

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας