Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα
Ο Πάνος Ρήγας στο Propago: Το έγκλημα που συντελείται σήμερα με θύμα την κοινωνία έχει ως θύτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαιρετικά κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 καθώς δείχνουν ότι η χώρα μας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά (-8,2% του ΑΕΠ) και βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτινάχθηκε, αποτέλεσμα κυρίως των επιλογών της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική. Επιβεβαιώθηκαν όσα εξαρχής τονίζαμε, ότι η μη επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ανύπαρκτη παρέμβαση στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ανεπαρκής στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών, επιδεινώνουν την κατάσταση και βαθαίνουν την κρίση. Η ανερμάτιστη πολιτική του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του οδηγεί τη χώρα και το 2021 στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκές παρατεταμένο lockdown με κυβερνητικά μέτρα που επιδεινώνουν καθημερινά την κατάσταση. Η κυβέρνηση περιορίζει και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η ανάκαμψη διαρκώς αναβάλλεται. Οι «πανέξυπνοι» κυβερνητικοί χειρισμοί προσβάλλουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά πλέον όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την οικονομική της επιβίωση. Η κρίση αυτή απαιτούσε και απαιτεί εμπροσθοβαρή μέτρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εισάκουσε έγκαιρα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα της επιτελικής ανεπάρκειας δια φωνής Πέτσα ότι η κυβέρνηση δεν «πέταξε δεκάδες εκατομμύρια», ώστε να φτιάξει ΜΕΘ όπως επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ  τα βλέπουμε. 

Ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε θαλάμους, γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ, ώστε να μπορέσουν να έχουν φροντίδα υψηλού επιπέδου, έτσι όπως αρμόζει στην κρισιμότητα της κατάστασής τους. Ο κ. Μητσοτάκης ο σύγχρονος Πινόκιο της πολιτικής οφείλει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αφήσει την προπαγάνδα για τη δήθεν επάρκεια σε κρεβάτια ΜΕΘ. Να συνειδητοποιήσει τις εγκληματικές του ευθύνες, γιατί αυτή την ώρα χάνουμε ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. Ας αφήσει τα ρουσφέτια σε ιδιώτες κλινικάρχες και να επιτάξει ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, ώστε να νοσηλευτούν άμεσα όλοι όσοι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. 

Οι προτάσεις μας και η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση για την πανδημία ανταποκρίνονται  σε επιστημονικές – επιδημιολογικές πραγματικότητες.  Αν δεν ανταποκρίνονταν, η κυβέρνηση θα είχε αφήσει τα κόμματα να δουν τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής όπως επί μήνες της ζητούμε να πράξει. Σε άρθρο επιφανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε σε καθημερινή εφημερίδα παρατίθενται σχεδόν πανομοιότυπα τόσο οι προτάσεις μας όσο και η κριτική μας στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο ακόμα και τώρα σε ένα διάτρητο από την εγκατάλειψη ΕΣΥ. Οι καταστροφικές  κυβερνητικές πολιτικές οφείλονται σε διοικητική ανικανότητα, νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. Οι 206 γιατροί που επιστρατεύονται θα λείψουν από την πλήρως υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την οποία συνεπικουρούσαν.Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αν λειτουργεί σοβαρά η πρωτοβάθμια φροντίδα, 8 στα 10 περιστατικά κορωνοϊού δε θα έφταναν στο νοσοκομείο. 

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να είναι Πρωθυπουργός οικονομικών συμφερόντων

Η Κομισιόν δεν υιοθέτησε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού η οποία άλλωστε συνιστά ανοησία δεδομένου ότι έπειτα από 3 μήνες εμβολιασμών το ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι μόλις 7%. Η πρόταση που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν αντιστοιχεί σε αυτό που ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο κ. Μητσοτάκης μας έλεγε “τελειώσαμε με τον κορωνοϊό” και άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Τότε εμείς του λέγαμε να ζητήσει από όλες τις υγειονομικές πύλες τεστ, έστω, 72 ωρών. Δεν το έκανε με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα στην έξαρση του δεύτερου κύματος. Τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει ότι θα χρειάζεται κατοχή αρνητικού τεστ για να ταξιδέψει κανείς από χώρα σε χώρα της ΕΕ, ή αποδεικτικό αντισωμάτων εφόσον έχει νοσήσει, ή τέλος, πιστοποιητικό εμβολιασμού εάν έχει εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει να νομοθετήσει εργασιακό οδοστρωτήρα. Ο κ. Χατζηδάκης με το  «εργασιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζει,  θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με τη διάλυση του ωραρίου εργασίας, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είναι ειρωνικό μάλιστα ότι η κατάργηση του οκταώρου εντάσσεται σε νομοσχέδιο που επιδιώκει την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλει απροκάλυπτα την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με τους εργοδότες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ακυρώνοντας κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικής σύμβασης. Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εάν το επιθυμούν, είναι προφανές ότι σε περίοδο κρίσης και ανεργίας οι εργαζόμενοι θα υποστούν εκβιαστικές πιέσεις προκειμένου να υπογράψουν, χωρίς την προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που υφίστανται επιπλέον χτύπημα με τη μεταφορά των συλλογικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ. Αυτές οι αντεργατικές απορρυθμίσεις βάλουν όχι μόνο κατά των μισθωτών εργαζόμενων, αλλά και κατά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, καθώς οδηγούν σε μείωση εισοδημάτων και άρα της συνολικής ζήτησης με αποτέλεσμα να ασκούν επιπλέον πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ήδη υπερχρεωμένες και πιεσμένες εξαιτίας της βαθειάς ύφεσης, του πολύμηνου ανεπιτυχούς lockdown και των ανεπαρκέστατων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να είναι Πρωθυπουργός οικονομικών συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να είναι η φωνή του κόσμου της εργασίας, των υγιών παραγωγικών δυνάμεων σήμερα και αύριο   κυβέρνηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας με συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή, στην οικονομία και την εργασία δημιουργούν οργή και αγανάκτηση. Η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα. Το έγκλημα που συντελείται σήμερα με θύμα την κοινωνία έχει ως θύτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επιτελικό θίασο που κυβερνά. Ένας πρωθυπουργός που διαπιστώνει ευκαιρία για αποταμίευση μέσα στην πανδημία ή πολιτικά επικίνδυνος είναι ή πολιτικός κλόουν.

Ο Πάνος Ρήγας είναι τέως υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας και πρώην γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας