Η διεκδίκηση

Είναι μεγάλη υπόθεση να ξέρεις να διεκδικείς. Σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα της ζωής σου. Πολυ δε περισσότερο όταν είσαι πολιτικός, όταν είσαι τοπική εξουσία. Άλλωστε από εσένα περιμένει ο λαός να του λύσεις τα προβλήματα, να άρεις τις αδικίες, να κάνεις καλύτερη τη ζωή του. Γι’ αυτό σε ψήφισε.

Δεν λέω, όλα δεν μπορείς να τα λύσεις γιατί έχεις απέναντι σου και μία κεντρική εξουσία που πολλές φορές αποφασίζει πράγματα που βγάζουν μάτι, όπως λέει ο απλός λαός. Και τότε τι κάνεις εσύ ο εκπρόσωπος του λαού; Εκεί κρίνεται κυρίως. Μπορείς να πας κόντρα στην κεντρική εξουσία; Μπορείς να ορθώσεις το ανάστημα σου και να πεις ΟΧΙ; Φτάνει μέχρι εδώ. Τότε χρειάζεσαι ως τοπική εξουσία. Διαφορετικα θα ασκείς μια διαχειριστική πολιτική χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς διέξοδο. Όλα τα προβλήματα του λαού δεν λύνονται. Όμως βελτιώνονται.

Οι εξουσίες στην περιφέρεια υπάρχουν όχι για να συμμαχούν με την απρόσωπη κεντρική εξουσία. Οι εξουσίες υπάρχουν για να διεκδικούμε. Τότε δικαιώνεται και η επιλογή των πολιτών. Αλλιώς κοροϊδεύουν τους πολίτες όσοι τους δίνουν την αίσθηση της διεκδίκησης, ενώ στην πραγματικότητα συμβιβάζονται. Ας ανήκει η κεντρική εξουσία στο ίδιο το κόμμα που ανήκεις και εσύ. Η κεντρική εξουσία πρέπει να νιώθει πάντοτε την ανάσα, την κραυγή αγωνίας  των τοπικών αρχόντων. Και εν τέλει ο λαός κινητοποιείται από τους ηγέτες. Δεν μπορεί να χάνονται ευκαιρίες ανάπτυξης και να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα λιγοτερα λάθη κάνουν οι επιτυχημένοι ηγέτες. Αυτοί εμπνέουν  τους λαούς, αυτοί χαράζουν δρόμους ευημερίας, αυτοί βελτιώνουν τη ζωή μας. Το ΟΧΙ είναι απαραίτητο όπλο για ένα πολιτικό όταν αδικείται ο τόπος του. Αυτό το ΟΧΙ ταρακουνάει την κεντρική εξουσία και της δίνει την δυνατότητα να αλλάξει δυσμενείς αποφάσεις. 

Όσο ασθενής είναι η αντιμετώπιση από μια τοπική εξουσία μιας αδικίας, τόσο το κέντρο γίνεται αυταρχικό. Χρειάζεται λοιπόν ανεξαρτησία, χρειάζεται να βλέπουμε πρώτα το συμφέρον ενός τόπου και μετά τα συμφέροντα των κομμάτων. Τα κόμματα είναι γνήσιο στοιχείο της δημοκρατίας μας, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν πως θα κυβερνούν ακούγοντας και τις άλλες εξουσίες, ακούγοντας τη φωνή του λαού.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας