Γκιουλέκας: Αυξάνουμε συνεχώς την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας

Τον τελευταίο χρόνο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, παράλληλα με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, που μεταβλήθηκε ραγδαίως σε επιθετικότητα. Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στα ελληνοτουρκικά από το 1974 και μετά, με εξαίρεση το επεισόδιο στα Ίμια, που στοίχισε την ζωή στους τρεις ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτή την εξελισσόμενη κρίση, από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα απαντά με ψύχραιμους και υπεύθυνους χειρισμούς. Διεθνοποιούμε τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και επιδιδόμεθα σε έναν πολιτικό και διπλωματικό μαραθώνιο,  προκειμένου να αποδείξουμε στην διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και καταδείξαμε σε όλους ότι οι σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας επηρεάζουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι πολλά ζητήματα, όπως ο χειρισμός του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας, δεν είναι ελληνοτουρκικά αλλά ευρωτουρκικά.     

Ενισχύουμε συνεχώς την θέση της Ελλάδας πολιτικά και διπλωματικά,  χτίζοντας και ενδυναμώνοντας συμμαχίες. Προωθήσαμε και υπογράψαμε συμφωνίες όπως αυτές του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Προχωρήσαμε, επίσης, στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, στην σύναψη αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με συμμάχους χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν κ.ά. Παράλληλα με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, εργαζόμαστε, ως κράτος, όλο αυτό το διάστημα, χωρίς πομπώδεις τόνους και σιωπηρά, και στο επιχειρησιακό σκέλος. Ενισχύουμε τον αποτρεπτικό μηχανισμό, που διαθέτει η χώρα, τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας, με εξοπλιστικά προγράμματα που αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας και ενισχύουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Σε αυτούς τους άξονες κινούνται και οι πρωτοβουλίες της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχω την ευθύνη να προεδρεύω. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 συναντήσεις/τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους κρατών (με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, πολλούς Υπουργούς Εξωτερικών), πρέσβεις, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και ομολόγους των αντιστοίχων επιτροπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, επικεντρώσαμε πάνω στα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και ενισχύσαμε περαιτέρω τους δεσμούς της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μας.

Με αυτή την ατζέντα προχωρήσαμε και στην διεξαγωγή κοινών συνεδριάσεων της ελληνικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τις αντίστοιχες Επιτροπές της Κύπρου, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Επιδιώκουμε αυτές τις κοινές συνεδριάσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους βουλευτές από άλλα Κοινοβούλια είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη, όπως και η ενημέρωση τους για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. 

Η λειτουργία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αναβαθμίζεται συνεχώς. Από τις λιγότερες από δέκα συνεδριάσεις κάθε χρόνο στο παρελθόν, ξεπεράσαμε φέτος τις εξήντα συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με παρουσία πολλών Υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ά.) προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους. Πέραν των Υπουργών, προσεκλήθησαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στην Επιτροπή, όπως ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.Filippo Grandi, ενώ φιλοξενήθηκαν στην Επιτροπή και πολλοί άλλοι, όπως τα μέλη της Σχολής Άμυνας Επιτελών του ΝΑΤΟ.

Με αυτό τον τρόπο προχωρούμε. Με δυναμισμό, πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια. Εμείς εργαζόμαστε για την ειρήνη, έχοντας ως βάση των ενεργειών μας το διεθνές δίκαιο και τις υπάρχουσες συνθήκες και συμφωνίες. Πρέπει, όμως, εμείς να είμαστε έτοιμοι – και είμαστε έτοιμοι- να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, πέρα από τις ισχυρές συμμαχίες που οικοδομούμε. Μία χώρα όπως η Ελλάδα, στην περιοχή που βρίσκεται, πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Και αυτό κάνουμε. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας.


Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι Δημοσιογράφος – Δικηγόρος, Βουλευτής ΝΔ Α Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας