Εκλογές ΔΣΠ – Περιβολάρης: Από την πρόκληση στην πρόσκληση
Ο Πολυχρόνης Περιβολάρης είναι υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Η δύναμη της συμμετοχής και όχι η απάθεια της αποχής είναι η επιβεβλημένη στάση ζωής σε καιρούς δύσκολους, όπου οι λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Την Κυριακή το Δικηγορικό Σώμα του Πειραιά καλείται να επιλέξει τον Πρόεδρο του ΔΣΠ. Μεγάλη η ευθύνη αυτής της θέσης κυρίως γιατί ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, αρκετές φορές, στην πράξη,  αυτό παραμένει  κενό γράμμα.  

Η αποφασιστική εναντίωση μου ως Προέδρου του ΔΣΠ στα φαινόμενα υποβάθμισης των δικηγόρων εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών μπορεί να δώσει περιεχόμενο στην έννοια του συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, του υπερασπιστή των ατομικών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου. Ο πειστικός και με προτάσεις λόγος για την επίλυση των χρόνιων αλλά και επίκαιρων ζητημάτων της απονομής της Δικαιοσύνης συνολικά μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των Δικηγόρων και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει την επιρροή μας στην κοινωνία.

Οι σχέσεις των Δικηγόρων με τους Δικαστές και τους Δικαστικούς υπαλλήλους, ιδιαίτερα στα Δικαστήρια του Πειραιά, είναι καλές και προάγουν την απονομή της Δικαιοσύνης, διότι και σε συλλογικό επίπεδο πασχίζουμε για την ύπαρξη ενός τέτοιου κλίματος.  Όμως,  κατά καιρούς,  εμφανίζονται, μεμονωμένα ίσως, φαινόμενα αρνητικών και ατυχών συμπεριφορών είτε από Δικαστές είτε από Δικαστικούς υπαλλήλους σε βάρος συναδέλφων δικηγόρων, κυρίως νέων αλλά και εμπειρότερων.  Τέτοια φαινόμενα πρέπει και να τα καταδικάζουμε ως Σύλλογος αλλά και να απαιτούμε την πλήρη εξάλειψή τους.  Ο διάλογος με τους Προισταμένους διοίκησης των Δικαστηρίων και η συνεχής παρουσία της διοίκησης του Συλλόγου μπορεί να προλαμβάνει και να εξαλείφει τέτοια φαινόμενα.

Μέλημα μου είναι ο  συντονισμός με τη διοίκηση του ΔΣΑ και άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται παρόμοια φαινόμενα και δυσλειτουργίες στα Δικαστήρια Αθηνών, όπου παρίστανται καθημερινά δεκάδες συνάδελφοι – μέλη μας.

Η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί ταυτόχρονα και την ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς και επαρκούς Δικαστικού Μεγάρου. Χρόνια τώρα, δίνονται υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Προς επίτευξη αυτού του στόχου έχω προτείνει συγκεκριμένες λύσεις από το 2008, όταν εύκολα θα μπορούσε να ανευρεθεί χώρος εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένος Πειραιά και να ανεγερθεί ή να μετασκευασθεί κτίριο, στο πρότυπο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Την περίοδο εκείνη υπήρχαν και χρήματα και το λιμάνι ήταν ακόμη στον έλεγχο του Δημοσίου.  Επίσης, είχα υποδείξει και το εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ, το οποίο έβγαινε σε συνεχείς άγονους πλειστηριασμούς και σήμερα, τόσα χρόνια μετά αποτελεί μία από τις ενδεχόμενες λύσεις του προβλήματος.  

Αυτά όμως είναι παρελθόν.

Πλέον χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το Δικαστικό Μέγαρο που αξίζει στην Πόλη, στους Πειραιώτες Δικηγόρους, στους Πειραιώτες και τους Νησιώτες.  Μετά τις επί χρόνια παλινωδίες με το κτίριο της «πρώην Ραλλείου», για το οποίο ο ΔΣΠ, ,οι φορείς της πόλης και οι Πειραιώτες έδωσαν μάχη για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί επιτέλους λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα. Η αλλαγή στάσης των εμπλεκομένων με την Ράλλειο δικαιολογήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διότι σε αυτό το κτίριο δεν θα μπορούσαν να στεγασθούν όλοι οι δικαστικοί σχηματισμοί του Πειραιά.Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο κτίριο ασφαλώς και θα συντελέσει στην διευκόλυνση της καθημερινότητας του Πειραιώτη και Αθηναίου Δικηγόρου.

Την 08/10/2021 το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε τη διακήρυξη για την αγορά κτιρίου ή οικοπέδου για τη στέγαση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά.  Προσωπικά αναμένω την εξέλιξη της διαδικασίας για να τοποθετηθώ περαιτέρω. Το σημαντικό είναι να μην χαθεί η χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και να αποκτήσουμε το Δικαστικό Μέγαρο που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Δικαστηρίων Πειραιά.  

Σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των δικηγόρων κατά την περίοδο της πανδημίας, οφείλω να σημειώσω ότι λάβαμε πενιχρή έως ανύπαρκτη ενίσχυση και πολύ μικρότερη από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ πληγήκαμε περισσότερο από όλους. Τί έφταιξε; Ενδεχομένως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν υπήρξαν τόσο πιεστικοί όσο απαιτείτο για να εξασφαλίσουν ουσιαστική ενίσχυση για τα μέλη τους αλλά, κυρίως, δεν έπεισαν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι οι δικηγόροι επλήγησαν καίρια από τον covid και έπρεπε να ενισχυθούν περαιτέρω. Εν μέσω δε πανδημίας με κλειστά Δικαστήρια, δεν υπήρχαν δυστυχώς και τρόποι ουσιαστικής αντίδρασης , αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία. Ο Πρόεδρος απαιτείται να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και  να γίνεται αποτελεσματικός . 

 Η ανανέωση στη διοίκηση του Συλλόγου μας μετά την παραμονή της ίδιας παράταξης στη διοίκηση για 14 χρόνια είναι απολύτως επιβεβλημένη. Δεν χωρούν πλέον υποψηφιότητες μέσω «δαχτυλιδιών» και αυτό αποδείχθηκε την προηγούμενη Κυριακή . Αυτή την Κυριακή ήρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση με την ψήφο μας: Η διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ! ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ & ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ.  Η προσέγγιση των προβλημάτων γίνεται στις αίθουσες των δικαστικών μεγάρων εκεί που καθημερινά ματώνει ο μέσος δικηγόρος, νέος ή παλιός . Τόσο εγώ όσο και τα μέλη της παρατάξεως μου έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά για επίλυση των προβλημάτων. Ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΔΣΠ είναι επιβεβλημένη προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους συναδέλφους που βρίσκονται μακριά από την έδρα του συλλόγου μας να μπορούν άμεσα να εξυπηρετούνται και να διευκολύνεται η καθημερινότητα τους . Συλλογικότητα  & ενότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία της παράταξης μου στην οποία είμαι επικεφαλής διεκδικώντας, ευπρόσωπα τη θέση του Προέδρου του ΔΣΠ.

Για εμένα ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου του ΔΣΠ είναι πεδίο δημιουργίας , ουσιαστικής παρέμβασης και προσφοράς με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των συναδέλφων δικηγόρων . Έχω τη διάθεση και το σθένος να προσεγγίσω όλα τα προβλήματα των συναδέλφων και να δώσω τη μάχη για άμεσες λύσεις που ταλανίζουν την καθημερινότητα μας .Με τη στήριξη όλων των συναδέλφων μπορώ να δώσω νέες διεξόδους στα προβλήματα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά  και να βάλουμε με την βοήθεια όλων των μελών που έχουν εκλεγεί σε νέα τροχιά το ΔΣΠ. 

Αν έχετε τα ίδια οράματα με εμένα μπορούμε ΜΑΖΙ να διεκδικήσουμε αυτό που ονειρευόμαστε χρόνια τώρα ως Δικηγόροι χωρίς αγκυλώσεις και  εξαρτήσεις προς όφελος όλων !!!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΙΖΕΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ !


Ο Πολυχρόνης Περιβολάρης είναι υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας