Βούλτεψη: Μόνο στην Ελλάδα το φαινόμενο της αντιπολίτευσης του κορωνοϊού
Η Σοφία Βούλτεψη στο Propago: Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να κηρύξει τον πόλεμο στην πανδημία, δίνει μάχες οπισθοφυλακών, ρίχνοντας εμφυλιοπολεμικές μπαταριές

Αν υπάρχει κάτι που διδαχθήκαμε σ’ αυτήν την πανδημία, που ήδη έχει σκοτώσει πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, είναι ότι σε τέτοιες παγκόσμιες κρίσεις δεν υπάρχει χώρος για σκληρές πολιτικές συγκρούσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν συμβαίνει πουθενά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα – αν και στις άλλες χώρες επίσης υπάρχουν Δημοκρατία, κοινοβούλια και αντιπολιτεύσεις.

Στην Ευρώπη, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, προσπάθησαν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον ίδιο σχεδόν τρόπο: Ανοιγοκλείνουν, περνούν από το εθνικό λοκντάουν στην χαλάρωση και από την χαλάρωση στο λοκντάουν, προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανοίξουν τα σχολεία, μελετούν την κατάσταση στα νοσοκομεία και πράττουν αναλόγως, παρακολουθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τις ΜΕΘ – ακόμη και σε χώρες που φαινομενικά δεν είχαν πρόβλημα. Σε όλη την Ευρώπη δημιουργήθηκε πρόβλημα με την διανομή των εμβολίων – και στις περισσότερες υπήρξε ένα πρωτοφανές αλαλούμ. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε διαδηλώσεις (αρνητών, ακροδεξιών και ακροαριστερών) και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Και όλη η Ευρώπη ζει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Τι ΔΕΝ συνέβη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;

Δεν συνέβη αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Προφανώς υπήρξαν διαφωνίες – ακόμη και στο εσωτερικό των κυβερνήσεων. Ωστόσο, σε καμία χώρα δεν χρησιμοποιήθηκε αυτή η γλώσσα του μίσους, πουθενά αντιπολίτευση δεν κατηγόρησε την κυβέρνηση για εγκληματική στάση, πουθενά πρωθυπουργός δεν καταγγέλθηκε ως «επικεφαλής αχρήστων», ως «πλασιέ», ως υπεύθυνος ακόμη και για την… αναζωπύρωση της πανδημίας. Και κυρίως, πουθενά αξιωματική αντιπολίτευση δεν υποκίνησε και δεν δικαιολόγησε τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. Αντίθετα, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις ψήφισαν μαζί τα μέτρα – περιοριστικά και οικονομικά – και κάλεσαν τον κόσμο να τηρεί τις οδηγίες των ειδικών. Επιπλέον, πουθενά στον κόσμο δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις των επιστημόνων. Κυρίως επειδή πρέπει στις συσκέψεις τους να αναπτύσσουν τις απόψεις τους ελεύθερα, να μην κινδυνεύουν από τις απειλές των αρνητών και να μην προσεγγίζονται από διάφορα λόμπι που θα ήθελα να πιέσουν για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει αυτό η αντιπολίτευση; Όχι, βέβαια!

Απλώς λειτουργούν διαλυτικά – από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε την ατομική ευθύνη που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο κατά του κορωνοϊού – και μπροστά στο αντιπολιτευτικό τους μένος αδιαφορούν για την χώρα που δίνει αγώνα επιβίωσης. Δεν μας λένε, όμως, ποια χώρα θα ήθελαν να μιμηθούμε. Δεν μας εξηγούν γιατί σημαντικές χώρες βρίσκονται σε τόσο τραγική κατάσταση. Για παράδειγμα η Ελβετία, το θησαυροφυλάκιο του κόσμου, δεν μπορούσε να κάνει προσλήψεις και να φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ; Χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ανακοινώσει την μεγαλύτερη συρρίκνωση των οικονομιών τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Παρίσι ανακοίνωσε μείωση τουριστικών εσόδων κατά 15,5 δις το 2020. Η Βρετανία ανακοίνωσε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2016. Και ότι 6 στα 10 μουσεία απειλούνται με λουκέτο. Η Γερμανία ανακοίνωσε την μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της από την επανένωσή της και την μεγαλύτερη συρρίκνωση στις εξαγωγές της από το 2009. Η γερμανική Ένωση Επιχειρηματιών Λιανικού Εμπορίου γνωστοποίησε ότι το 54% των καταστημάτων ένδυσης κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ενώ οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ζημιά 5,7 δις ευρώ. Και στη Βαυαρία τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης απειλούνται με λουκέτο. Στην Πορτογαλία ο τουρισμός εμφάνισε μείωση ρεκόρ της τάξης του 76% το 2020 – η χειρότερη χρονιά από το 1980. Οι κάτοικοι της τουριστικής περιοχής του Αλγκάρβε έχασαν το 76% των εισοδημάτων τους και περιμένουν στις ουρές για τα συσσίτια.

Στην Ισπανία τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν 4 εκατομμύρια άνεργοι και βουτιά της τάξης του 93,6% στα τουριστικά έσοδα. Η Αυστρία ανακοίνωσε δημοσιονομικό κενό 22,5 δις ευρώ και μείωση του εξωτερικού εμπορίου κατά 8%. Στη Βιέννη ο τουρισμός παρουσίασε μείωση της τάξης του 72%, με κίνδυνο να κλείσει μία στις τρεις τουριστικές επιχειρήσεις. Στην Ιταλία, μέσα σε έναν χρόνο χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας και έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις, ενώ 5,6 εκ. Ιταλοί βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Στην Ελβετία η Ομοσπονδία Εστιατορίων και Ξενοδοχείων ανακοίνωσε πως οι μισές επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. Και αυτά είναι λίγα μόνο παραδείγματα. 

Αρκετά όμως για να καταλάβουν όλοι – πλην ΣΥΡΙΖΑ – ότι αντιπολίτευση με τον κορωνοϊό δεν γίνεται. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Οι αριστεροί όταν στην κυβέρνηση βρίσκονται οι δεξιοί και οι δεξιοί όταν στην κυβέρνηση βρίσκονται οι αριστεροί. Μοναδική θλιβερή εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να κηρύξει τον πόλεμο στην πανδημία, δίνει μάχες οπισθοφυλακών, ρίχνοντας εμφυλιοπολεμικές μπαταριές στον αέρα…

Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ν.Δ., υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας