Έλη Δρίβα: Η “Μεταξία” ενσαρκώνει τη λύτρωση Κακοποιημένης Γυναίκας – Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία

“Η γυναίκα αυτή, η Μεταξία γυρίζει πίσω για να βρει το φως. Αν γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να βρούμε αυτό το φως. Η Μεταξία, λοιπόν, παίρνει το σακ βουαγιάζ και επιστρέφει εκεί που μεγάλωσε και εκεί που γέμισε πληγές” περιγράφει η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια της παράστασης της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΜΑ, “Μεταξία”, Έλη Δρίβα.

Δείτε τη συζήτηση με τον Σπύρο Χαριτάτο:

Από τις 3 έως τις 16 Μαΐου, η θεατρική παράσταση «Μεταξία» επανέρχεται διαδικτυακά, ON DEMAND STREAMINGσε High Definition (HD) και με καθολική προσβασιμότητα περιεχομένου.  Η συμπεριληπτική επαγγελματική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ, έπειτα από παράκληση πολλών θεατών, παρουσιάζει για ακόμα 14 ημέρες, τον δραματικό θεατρικό μονόλογο του Κώστα Λάκη, «Μεταξία», σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.  Η παράσταση «Μεταξία», έκανε πρεμιέρα μέσα από online streaming τον Δεκέμβρη του 2020, σε συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας περιεχομένου για ανάπηρους/ες θεατές/τριες: με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες, υπότιτλους στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα, και Ακουστική Περιγραφή στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Το ΘΕΑΜΑ, ακολουθώντας τα σημεία των καιρών, πρωτοπόρησε για ακόμη μία φορά, παρά τις δύσκολες, για όλους, συνθήκες της πανδημίας. Με αστείρευτη έμπνευση και έχοντας εργαστεί εντατικά για περισσότερους από 6 μήνες, κατάφερε να συνδυάσει την «εδώ και τώρα» μαγεία που μας προσφέρει απλόχερα η θεατρική πράξη, και να τη διευκολύνει προσαρμοσμένη στη χρονική στιγμή που επιλέγει ο κάθε θεατής και πάντα σεβόμενη την ανάγκη για καθολική πρόσβαση. Η σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Οικονόμου συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το απαιτητικό κείμενο του Κώστα Λάκη, και μας παρασέρνει στη μαγεία του θεάτρου σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρει στους θεατές του, το διαδίκτυο.    

Δυο λόγια για την υπόθεση του έργου:

«…ήρθα, ήρθα για να σκαλίσουμε, να σπάσουμε, να διαλύσουμε την σιωπή, την αμηχανία όλων αυτών των χρόνων και να σταθούμε αγκαλιά».  

Η Μεταξία, μας καλεί να την ακολουθήσουμε στο δικό της ταξίδι. Ζωντανεύει κάθε λεπτομέρεια από τον πρόωρο χαμό της παιδικής της αθωότητας και αναζητά τη διέξοδο από τον δικό της, προσωπικό εγκλεισμό, που ξεκινά από τη γενέτειρά της, τη Σπάρτη. Για να λυτρωθεί, ξέρει ότι πρέπει να αποδεχτεί η ίδια ό,τι της έχει συμβεί, τις πράξεις της, καθώς και τις πράξεις των άλλων. Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως… θα γίνει με έναν τρόπο. Η Μεταξία Θα μιλήσει. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Κώστα Λάκη, «Η Μεταξία, ενσαρκώνει όλες τις γενναίες γυναίκες που κατάφεραν να ξαναβρούν τη φωνή τους. Αποτελεί ένα πρόσωπο στο περιθώριο της κοινωνίας των πόλεων. Όντας αντιμέτωπη με τις μνήμες, ξαναβρίσκει το σθένος να σταθεί με θάρρος και γενναιότητα και να αναμετρηθεί με τη λύτρωση. Σε μία φρενήρη πορεία, μέσα από την ωμή καταγραφή σημαντικών γεγονότων της ζωής της, καταφέρνει να ξετυλίξει τη σκόνη από γύρω της, και μέσα της. Καταφέρνει να ονειρευτεί. Να ζήσει. Μιλάει, θυμάται, επιστρέφει… Ξέρει πως δεν έχει άλλη ευκαιρία. Αυτή η γυναίκα, είναι η Μεταξία. Μέσα από μία μοναδική μαρτυρία, τη συγκλονιστική ερμηνεία της Έλης Δρίβα, και τη ξεχωριστή θεατρική σκηνοθετική ματιά του Βασίλη Οικονόμου, αναδύεται η Μεταξία του σήμερα..».

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου, προσθέτει: «Η προσωπική αποδοχή και καταγραφή για ό,τι σε κατατρώει αποτελεί το πρώτο βήμα προς την προσωπική ελευθερία. Το κείμενο του Κώστα Λάκη, μας οδηγεί από το σκοτάδι στο φως με μοναδική μαεστρία. Μία γροθιά στο στομάχι, που όμως σε απελευθερώνει». Η συνέχεια online… Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη ON DEMAND από τις 3 έως τις 16 Μαΐου.

*Κατάλληλο άνω των 16 ετών.

Διαβάστε περισσότερα:

To Newsletter του Propago

Λάβετε την ανάλυση της ημέρας στο email σας